Permalänk

God natt

Ska egentligen, enligt min egen policy, ligga i sängen och se SVT Sporten på iPaden. Men jag kan inte låta bli att skriva ett inlägg till. Det har liksom hänt lite i hockeyn ikväll som jag vill få ur mig – och därmed sova lite bättre (vilket förmodligen är ett självbedrägligt resonemang för att få vara vaken lite längre). Nåväl, vi kör.

*

Joel Gistedt har gjort mål idag. Fantastiskt roligt för honom och något vi säkert kommer få se rulla på highlights när säsongen sammanfattas.

*

När Almtuna mötte Rögle gjorde inte någon av Almtunas ex-leksingar mål. Således förlorade man.

*

Modo förlorade mot Brynäs och ligger således en poäng före oss – med en match mindre spelade. Det krävs alltså två poäng imorgon för att lämna jumboplatsen. Gör Skellefteå det man ska mot Färjestad kan vi ligga tia om vi knaprar in lite målskillnad.

*

Brashear, sjukt är det.

*

Natt. God är den.


Permalänk

Brashear? Wow! Men…

Donald Brashear till Modo alltså? Jag var övertygad om att den gamle fightern lagt skridskorna på hyllan och kastat handskarna för sista gången. Men tydligen inte. I alla fall inte det där med skridskorna. Om det finns någon som kan tänka sig att kasta handskarna mot honom i SHL? Jag vet inte riktigt. Det finns ju några kandidater.

Vi har en – och underbara twittraren @vuxendricka, som ni också bör följa om ni har förståelse för ganska direkt humor, sammanfattade det hela så här:
Annars har ju HV fått in en dåre till – som om de inte hade nog med Jämtin. Färjestads lagkapten kan mycket möjligen få lov att veva han också. Det är inte alltid man har valet att låta bli, minns Grand-Pierre mot AIK.

Men frågan är om det finns en plats för en sådan som Brashear i SHL, jag är lite skeptisk. Han bidrar med tuffhet, men han lär inte ha blivit snabbare med åren och rinkarna är betydligt större än han är van vid. Gör han det han är bäst på – alltså slåss, så kommer han bli avstängd. Gör han det igen så kommer han betraktas som en återfallsförbrytare och bli avstängd längre än första gången. Gör han det så bra som han kan så kommer någon förmodligen få rejält med stryk och då kommer disciplinnämnden känna sig manad att visa att så gör man inte i svensk hockey.

Men som PR-trick är det nog bra. Jag var nog inte den enda som kollade i spelschemat, direkt nyheten kom ut, efter nästa möte med Modo.


Permalänk

Mora rustar verkligen

Mora går verkligen för det. De ska upp. De leder serien som snart når halvtid och de fyller ändå på med spelare. Två nya backar klara nu, varav en med NHL-meriter. De blir ett otäckt lag att möta för de två SHL-lag som ska ner och snurra runt i den labyrint som införts istället för kvalserien.

Jag. Vill. Inte. Möta. Mora.

Jag möter gärna MIK ett par gånger på försäsongen, de gör – låt oss säga; typ noll mål på dessa två matcher. Vi gör åtta. Bra så. Jättebra så. Matcher på fullaste allvar mot dom – nej tack. Det fixar nog inte nerverna.

Men jag tror inte att vi kommer ligga sist särskilt länge till. Jag tror inte vi kommer ligga näst sist heller när säsongen summeras. Vi har en bra trend. Martin på Superstars kontor, som ni borde följa på twitter, har sammanställt en tabell där de sju första omgångarna inte räknas med. Vi kan kalla det en formtabell så att ingen behöver kommentera att man inte kan räkna bort de delar av serien där ingenting fungerar.

Vi har alltså femte bästa poängsnittet på de sexton senaste omgångarna. Betydligt bättre än till exempel Luleå vars sportchef säger att de är bäst i Europa. Vi har något på gång och även om det bara blev en poäng i lördags så tror jag att det har vänt nu. Det blir en väldigt intressant match imorgon mot LHC.


Permalänk

Men lugna mä!

Första reaktionen på Aftonbladets artikel om ändringar av regelverket var inte lämpad för skrift. Nu är jag lite lugnare och ska försöka fortsätta vara det under hela nedknappningen av inlägget. Det gick rätt lätt att lugna ner mig när jag till slut insåg att det med högsta sannolikhet inte kommer att bli några förändringar mitt under säsongen.

Av de enkla anledningarna att en del förslag är vansinniga och de som är genomförbara inte bör ändras under pågående säsong. Det måste helt enkelt vara klara förutsättningar inför säsongen, och de som bygger och leder lagen måste kunna lita på att det som sägs inför säsongen också är det som gäller – hela säsongen. För mig är det en självklarhet att man inte ändrar under brinnande seriespel. Det får bara inte ske.

Utan att gå in på allt för hård mediakritik så ska vi också komma ihåg vart någonstans artikeln är publicerad. Detta i kombination med att det, i enlighet med SHL’s vanliga kommunikationsvilja, endast finns två citat från Hemlin – och att han inte säger särskilt mycket i det hela. Det enda vi med någon som helst säkerhet vet är att han bekräftat att de två punkter han frågas om (tre mot tre i sudden och kvarsittning i utvisningsbåset vid mål) har diskuterats på mötet i Chicago.

3 mot 3
Tre mot tre under sudden skulle säkert generera flera avgöranden innan det blir straffar. Frågan är om det skulle generera någon ishockey alls. Ytor visst, men det skulle också kunna innebära en ovilja att anfalla och tre pers i igelkottförsvar runt en målvakt känns inte särskilt attraktivt. I en uppföljningsartikel så skriver Ros om att folk gått hem under förlängningen för att den varit tråkig. Nu tror jag inte att det hänt men ovan nämnda tremannabox skulle inte vara särskilt roligt att titta på det heller.

Kvarsittning
Redan nu känns det som att domarna inte riktigt vågar ta utvisningar i slutskedet av matcher. Det kan bero på kvaliteten på domarkåren, på uppbackningen från SHL, på pressen från publiken, risken att göra bort sig på TV – men är troligen en produkt av samtliga dessa faktorer och ytterligare några till. Vi har redan kvarsittning vid matchstraff, utvisningarna – och att ligga på gränsen mot motståndarens bästa spelare – är en del av hockeyn och jag ser inte att det skulle bli någon positiv förändring alls. Domarna skulle ta färre utvisningar och dessa skulle kunna bli ännu mer matchavgörande.

Jag vet att jag nog uppfattas som väldigt konservativ, men jag är inte det minsta förändringsovillig. Men då måste förändringarna vara genomtänkta, väl förankrade och otvetydigt positiva för Svenska hockey – inte bara för SHL.  Jag har svårt att se att dessa två skulle uppfylla någon av dessa tre punkter.


Permalänk

Jämtin fattade

Lördagens händelser, och efterspel, har legat som en klump med tjära i magen idag. Samtalsämnet har liksom inte gått att undvika och jag har fått prata om det på födelsedagskalas, på jobbet, i affären och på telefon. Något som jag fick höra redan i lördags men som jag inte skrev med då är att en HV-spelare reagerade. En HV-spelare sa åt Wesslau att ge sig.

Det var Andreas Jämtin. Jag kan tänka mig en hel del orsaker till varför just han gjorde det men jag tror att det beror på att han förstår hur känslor fungerar. Han har, precis som jag, legat på gränsen – och på fel sida densamma – och vet hur det fungerar när känslorna tar överhand. Jag har tidigare skrivit om att jag förmodligen hade varit betydligt mer som Jämtin/Kåberg/Jardan/Ledin än någon finsnidare med magiska handleder.

Jag gillar ju inte Jämtin, det är inte så många som gör det, men här förstod han situationen betydligt bättre än någon annan på isen. Jag hävdar med en dåres envishet at det inte är lirarna som skulle bli de bästa domarna. Det är inte de som kryper runt väggarna på krogen som blir det bästa dörrvakterna. Det är inte de som trivs bäst i skolan som bli de bästa elevassistenterna. Man har helt enkelt aldrig varit den som spårar ur och kan inte relatera till detta, och när det spårar fungerar det inte alltid att peka med hela handen. Ibland måste man förstå hur den som får ett känslomässigt utbrott har det just då för att kunna avstyra det hela. Jämtin förstod, för han har varit där själv.

 


Permalänk

Pilut vs. Savinainen till Disciplinnämnden

Som jag skrev i matchinlägget efter HV så var Savinainen ruskigt arg på Pilut. Nu förstår jag varför. Det som från kurvan såg ut som ett vanligt stök och bök var alltså en medveten skallning från Pilut. Det är inte jättekonstigt att domarna inte såg det direkt, jag tyckte inte ens det var mer än att Savinainen drog Pilut emot sig första gången jag såg klippet på SHL.se.

Men efter att ha kikat på det ett par gånger till är det uppenbart att Pilut har full koll på vad han gör och borde ha fått matchstraff. Han kommer med största säkerhet att få en eller ett par matchers avstängning. Nu hjälper du ju inte oss nämnvärt, om ens alls – och i synnerhet inte om man jämför med det fem minuter långa powerplay vi aldrig fick.

Det går dock som sagt inte att anklaga domarna för detta. Det går fruktansvärt fort på isen och kan man inte ens se de första gången på en repris, med närbild, så är det svårt att ställa kravet att domarna ska se detta.


Permalänk

Inlägget som måste skrivas

Jag har väntat hela dagen. Väntat och funderat. Funderat och väntat. Försökt se så många aspekter som möjligt. Målat upp scenario efter scenario. Jag har kommit fram till följande:

Tweeten
Det är inte okey. Det är inte ens i närheten av att vara i närheten av att vara okey. Det borde vara självklart, i min värld är det det. Men jag ser att ett fåtal tycker annorlunda. Att det ”inte är så farlig” och att det är ”moralpanik” att agera som Superstars styrelse har gjort idag. Jag ser inte att de skulle kunna ha agerat på något annat sätt.Det står tydligt i stadgarna och stadgar är till för att följas.

Men här finns det också en annan aspekt. Jag väger orden nu för jag vill inte att det här ska kunna misstolkas som att jag på något sätt försöker förminska det som hänt, jag vill vara tydlig med det. Killen som skickade tweeten har gjort bort sig, han kommer få leva med det här resten av livet. Det vet han om och jag skulle inte vilja byta magkänsla med honom idag.

Jag har också gjort bort mig i samband med hockey när känslorna tänt eld på hjärnan och förvandlat omdömet till aska. Jag har legat i sängen och gråtit tills tårarna tog slut. Jag har haft ångestattacker som skickade mig ner i bottenlösa hål som det inte såg ut att finnas någon väg upp ur. Det är inga hemligheter, jag pratar om det när jag föreläser, och jag står för precis allt jag gjort. Så jag kan inte låta bli att tänka på hur han mår idag. Han har ingen annan att skylla än sig själv och det är säkerligen många som tycker att han mår som han förtjänar. Det tycker jag också ibland – men sen kommer jag ihåg hur det är där nere i hålet och dit önskar jag inte ens min värsta fiende. Twittraren är människa och människor gör fel – men de är fortfarande människor, det är han idag också.

Språket och hur vi behandlar andra människor på internet är ett stort problem. Större än en enskild tweet. De sekundsnabba orden gör att det ibland går för fort – även för folk som egentligen inte vill något ont. De fulaste fiskarna försöker oftast vara anonyma. Det har jag valt att inte vara, mycket för att jag försöker ha som policy att inte skriva något om någon som jag inte skulle kunna säga om vid stod öga mot öga.

Det gottas rätt rejält bland motståndarfans idag. Inget att göra åt – det är så det fungerar. Även om jag sett ett par inlägg som är snudd på lika jävla illa som den utlösande tweeten.

Det känns som att jag inte riktigt får styr på det här inlägget. Mycket text är det och ännu mer tankar har jag i skallen. Sammanfattningsvis:
Tweeten var åt helvete. Twittraren är fortfarande människa.

Wesslau
Att han skulle ha blivit hånad hela matchen är skitsnack och en efterhandskonstruktion. Jag stod på norra hela första perioden och hörde inte något sådant. Jag satt i kurvan period två och tre och hörde inget dit heller. Jag pratade med folket som står runt Klinga längst ner på norra och inte heller de känner igen det som påstås.

Sen var det det här med hetsen efter match. Weinstock har gjort det mot oss och det är jag fortfarande lack för. Oliver Ekman-Larsson har gjort det i Leksandströjan mot AIK och då tyckte jag att det var ganska skönt gjort. Det är ju så det är – åt ena hållet är det skönt åt andra hållet blir man förbannad. Och det är helt OK att bli förbannad. Upp med långfingret, skrik mot plexit, släpp lös känslorna. Det är känslorna som gör idrotten. Känslor går i vågor, du kan inte ha topparna utan att ha dalarna. Den sköna känslan efter en seger skulle inte gå att ha i fall man inte vet hur det känns när man förlorar.

Hade jag lackat om jag stått kvar på stå hela matchen? Ja självklart. Kidsen i närheten hade förmodligen fått lära sig en hel del nya ord. Men det måste stanna vid ord. Det får inte bli inkastade föremål eller, ännu värre, att någon försöker ta sig fram till spelaren. Var man drar gränsen är högst subjektivt och det måste den få vara. Men det måste också vara tydligt att det finns en gräns som vi aldrig ska gå över. Det var folk som vara snubblande nära den gränsen igår, och kanske en bit på fel sida – men dessa tillrättavisades snabbt och tydligt.

Efterspelet har självklart handlat mycket om tweeten men det Wesslau säger om dalahästtillverkning är ju faktiskt lite roligt. Jag ser hellre sådana uttalanden än Henke Larsson-intervjuer där man redan på förhand vet vad som kommer sägas. Wesslau är ju stockholmare, och en sådan där extra dryg variant av detta släkte. En sådana som tror att vi tar illa vid oss av att bli kallade saker som bönder. Vi skiter väl i vad han tycker och dalahästtillverkningen är ju hur cool som helst. Så han misslyckas ganska rejält med att försöka håna oss på det sättet.

Sammanfattningsvis, igen, då:
Han visste att folket på andra sidan sargen skulle bli uppretade när han valde att håna. Det var förmodligen hela idén med det han gjorde. Inget att hänga upp sig på egentligen utan snarare något som kommer gör att HV inte längre är ett mellanmjölkslag. Hade Alsenfelt gjort samma sak mot bortastå hade vi förmodligen sett på det med lite andra ögon.

*

Så, då har jag fått iväg inlägget jag gruvat mig för hela dagen. Det här är inga absolut sanningar utan enbart min syn på det hela. Jag har svängt fram och tillbaka hela dagen men det här är vad jag resonerat mig fram till. Du behöver inte hålla med, det finns säkerligen de som tycker jag är helt ute och cyklar, det är OK. Jag är också bara en människa, och människor gör fel ibland.


Permalänk

Tankar efter HV-matchen

Det finns en miljon saker att skriva om gårdagen, och många av dom har att göra med det som hände precis efter slutsignalen – men det tänker jag ägna mig åt i ett senare inlägg, om bara detta. Nu till matchen.

*

En stor och stinn bortaklack för en gångs skull – och de körde på riktigt bra. Förmodligen en av de bättre insatserna från södra sedan arenan byggdes. Jag var över och hälsade på en twitterbekantskap i andra paus och fick både uppskattande kommentarer om bloggen och ett par sneda blickar.

*

Ritola borde nog ha skjutit i det första powerplayet, jag stod på norra då och det såg ut som att han hade nästan hela målet att sätta den i. Men han valde att passa och det blev inget. Men sen blev det något. Ett drömmål av Tobbe Fopp och hans glädje går det inte att ta miste på. Det brinner liksom till rejält.

*

Det är något visst med att stå på ståplats. När det inte händer så ofta är det ännu häftigare att vara där. Närheten till isen är underbar och man står verkligen mitt i skottlinjen. Rynos handledare såg ut att gå rätt emot krysset och jag hade börjat jubla när plocken kom upp och sabbade alltihop.

*

Det känns som att HV bara har en riktig målchans i första perioden – och det är straffen. Ändå lyckas de göra två mål. Att de går till pausvila med ledningen var inte alls rättvist.

*

Mårtensson och Petrasek var på varandra så fort tillfälle gavs. Jag trodde att de skulle ryka ihop på riktigt men den boxningsmatchen uteblev. Tyvärr. Joonas och Jämtin känner ju varandra sedan innan och det var en riktigt skön överkörning som Rönnberg bjöd på precis innan slutsignalen.

*

Andra perioden var inte särskilt underhållande men jisses va skönt att få det där målet precis innan paus.

*

Jag måste berömma Mattias Karlsson som har ett jätteläge att avsluta Tobbe Forsbergs karriär. Tobbe ser honom inte komma och Karlsson har Kronwall-känsla i tajmingen på smällen. Men han väljer att tackla så pass hårt att han stoppar upp Tobbe och därigenom anfallet – men inte så pass hårt att det riskerar att bli en skada.

Så ska man göra. Det är respektfullt och något förbundet skulle kunna inkludera i sitt utbildningsmaterial.

*

Savinanen har ett jävla humör, det har vi fått se prov på tidigare. Mot HV var det Pilut som hamnade i finnens sikte. Detta efter att Åslin gått lite hårt på målvakten vid en blockering. De fortsätter snacka vid tekningen och när spelet börjar igen så smäller det direkt i sarghörnet. Visir mot visir och ett samtal som inte bör återges i skrift. De kastade handskarna var inte långt borta.

*
Utvisningen på Jämtin är tveksam, ytterst tveksam. Men har man honom i laget får man räkna med att det blir ett par sådana per säsong – kanske tio.

*

Vid 3-2 så trodde jag verkligen att vi skulle ta tre poäng. Det såg så bra ut men jag hann knappt sätta mig innan det small till i andra änden av plan. Surt.

*

Mullret när Krigare-ramsan drog igång efter att vi klarat av utvisningen i förlängningen fick håret att resa sig upp på kroppen. Sittplats var lite lördagströtta men då lossnade det rejält.

*

Straffarna, ja vad ska man säga – det kunde ha gått åt vilket håll som helst. Wesslau kan även dra åt vilket håll som helst. Men mer om det lite senare.


Permalänk

Älskade Leksingar

Jag har hoppats – men inte vågat tro. Jag har räknat – men stängt ner excel och skrattat åt min egen naivitet. Nu skrattar jag inte längre – nu sitter jag här och ler. Den första snön ligger på snickeritaket utanför kontorsfönstret och jag sitter här och ler fånigt för mig själv.

Sextusen. Sjuhundra. Biljetter.

I förköp.

Smaka på det. Det är, för att köra en något sliten jämförelse, mer än det bor i samhället Leksand. Det är mer än vad fyra arenor i den här serien tar in. Det är ett stort steg mot ett novembersnitt på 7000 personer. Det är helt fantastiskt.

Älskade, älskade, Leksingar – har jag sagt att jag älskar er?


Permalänk

Pratstund: Mattias Ritola

Idag efter träningen träffade jag Mattias Ritola för ett snack om gårdagens vinst, Åslins mål och lördagens match mot HV.