Permalänk

Vi hade chansen inför tredje

Andreas Jämtin och Joonas Rönnberg befinner sig på olika sidor av en hel del skalor. Både som personer och som hockeyspelare. Jämtin har en ganska stor verktygslåda men blandar och ger – Rönnberg har en ganska begränsad uppsättning men använder den med självinsikt efter bästa förmåga.

Rönnberg är en tuffing – Jämtin är en fegis.

Rönnberg är trevlig – Jämtin är Jämtin.

 

Därför blir jag lite extra varm i hjärtat när den första fysiska kontakten i matchen är Rönnberg som sätter Jämtin på röven på egen blå. Säg ”tvääärni-it” på finlandssvenska så illustrerar ni vad som hände.

_

Ritola och Kähkönen skapar tillsammans första periodens första riktiga leksandsfarlighet och det efter nästan femton minuters spel. Sådana lägen lär man nog sätta om man ska vinna i Jönköping den här säsongen. Hv hade som bekant inte tappat en enda poäng på hemmaplan innan kvällens match.

-

1-0 var på inget vis varken ologiskt eller orättvist, men sättet det kom till på… Av alla de skott HV sköt mot Oscar i första perioden var det det absolut sämsta som resulterade. Alsenfelt är ju Alsenfelt så han är där men med fullt utsträckt arm är det svårt, snudd på omöjligt, att hålla emot. Däremot var det fullständigt logiskt och rättvist att det var Kevin Fiala som gjorde det – överlägset bäst på plan i första perioden.

-

Hv var bra i första perioden, de var ännu bättre i inledningen av andra och det osade katt flera gånger runt Leksandskassen. Efter några minuter blev det dock lite tryck från Leksandshåll mot HV-målet och Lang ser till att Marcus Nilsson drar på sig en tvåa. Sedan ser Marcus Nilsson till att han får en extra tvåa och just då gillade jag verkligen att de ändrat regeln från tio personliga minuter till en vanlig tvåa.

-

Kinnarps arena blir andra hallen, efter Linköping, där våra tillresta supportrar får det tvivelaktiga nöjet att höra en fantasilös diskjockey försöka få igång plastklappande sittplatspublik med Cotton Eye Joe.

 

Avgå.

-

I slutet av andra kryper vi allt närmare och närmare en kvittering. Anförda av kedjan med Ritola, Ryno och Kähkönen – med understöd från Hultström.  I början av tredje är vi ännu närmare – två gånger om. Först en styrning och sedan ett friläge.

-

Händemarks utvisning är det inget att säga om. Han försöker låsa Tedenbys klubba men missar densamme och klubban rätt upp i ansiktet. Inget HV-mål under de fyra minuterna och tacka det fantastiska hårda jobb som bland andra Grönberg och Alsenfelt uträttar, för det.

2-0 kommer istället nästan direkt efter att vi bli fulltaliga. Jag tycker det ser ut som ett hopslag och ett riktigt flytmål – men de som har för vana att gnälla på Erlandsson kommer säkerligen göra det även efter den här matchen.

Vi ger det ett ärligt försök efter 2-0 och skapar ett par halvchanser men inget riktigt hett innan klockan precis passerat 20:00. Det har bara akademisk betydelse men visst hade det varit lite skönare med 2-1 än med 2-0.

-

Appelgren pratade ofta under förra säsongen om att man vill vara med och ha en chans att ta poäng inför tredje perioden. Det hade vi absolut idag även om det stundtals såg ut som om laget saknade den där riktiga tändningen. Ett flytmål gör att HV får en tvåmålsledning och då är det tufft – det är ingen slump att de inte tappat en enda poäng på hemmaplan hittills i årets serie.

-

Avslutningsvis måste jag, även om bitterdimman smyger omkring kring knävecken, berömma Kevin Fiala. Vilken fantastisk hockeyspelare och det är bara att passa på att njuta av honom så länge han är kvar i Sverige, för det lär han inte vara särskilt länge.


Permalänk

Dags för ny poängförlust för HV

HV 71 har inte tappat poäng sedan de gjorde det mot oss för knappa två veckor sedan. Då var det en försvarsmiss i kombination med en bra individuell prestation som gjorde att HV kunde avgöra bara femton sekunder in på förlängningen.

Idag är det dags för oss att ge igen.

Enligt rapporterna kommer Brian Connelly att återigen ingå i truppen. Vem han ska spela med, eller om han är sjunde back, återstår att se när laguppställningen kommer. Kan det vara hans sista chans att visa att han vill vara med på riktigt? När Svedberg och Kapstad är tillbaka från sina skador så kommer det bli riktigt hård kamp om backplatserna.

-

David Petrasek, som nu är tillbaka efter skada, måste nog vara en helt annan kille i omklädningsrummet än han är när han blir intervjuad. I synnerhet de gånger han dykt upp i rutan när HV legat under är han dryg, kort i tonen och allmänt grinig. Jag hoppas verkligen att jag har fel i antagandet att han är annorlunda internt. Får vi gå till första paus med ledning, gärna efter ett oförtjänt och sent 0-1, så kommer han då vara ett åskmoln både i intervju och omklädningsrum. Bra för oss.


Permalänk

Jacobsson till VIK

Så då blev det alltså klart att Robin Jacobsson spelar i Västerås resten av den här säsongen. Hur den ekonomiska uppgörelsen ser ut lär vi nog aldrig få veta men det är nog betydligt bättre för Leksands plånbok att ha honom i Västerås än att låta honom gå omkring i byn och betala full lön.

Skönt för Robin att det är klart. Bra för oss och ännu skönare för både han och oss att han slapp dra på sig en röd tröja.


Permalänk

Avstängningen

Johan Forsbergs uppmärksammade armbågstackling ger alltså i praktiken en lika lång avstängning som den Mårtensson får för slagsmålet mot Växjö.  Jag ser inte logiken och börjar därmed undra om det finns någon sådan. Vill man uttryckligen jobba mot att få bort farliga tacklingar mot huvudet så hade man ett perfekt läge att göra det nu.

 

Jag misslyckas gång på gång med att hitta logiken i disciplinnämndens bedömningar av olika situationer. Fem matchers avstängning för en slew foot, som inte var en slew foot och så bara – återigen, i praktiken – fyra matcher för det här tilltaget.

 

Trots att jag läst igenom nämndens dom flera gånger så finner jag det omöjligt att förstå hur det tänkt eller ens hitta ett spår av logik.

Disciplinnämnden gör följande bedömning:
Filmsekvensen ger stöd åt uppgifterna i anmälan. Enligt disciplinnämnden var tacklingen respektlös och bör föranleda en kännbar avstängning. När det gäller avstängningens längd tar nämnden särskilt hänsyn till följande omständigheter. Johan Forsberg hade gott om tid och alla möjligheter att utdela en regelrätt tackling mot motspelaren. Trots detta hoppade han in tacklingen, dessutom med hög armbåge mot huvudet på motspelaren. Detta gjorde att motspelarens huvud trycktes mot plexiglaset. Dessa moment ökar skaderisken och motspelaren blev också skadad. Sammantaget anser nämnden att Johan Forsberg, med tanke på dessa omständigheter, bör stängas av under en tid som motsvarar 7 matcher inklusive den avstängning som automatiskt följer vid ett match penalty. Tre av matcherna omvandlas till böter i enlighet med det kombinationsstraffsystem som tillämpas bl.a. i SHL.

 

Att han missar fyra matcher är i min värld en nog kännbar avstängning för den tacklingen han delade ut.


Permalänk

Knuts kommer hem på onsdag

Jon Knuts kommer att anlända hem till Dalarna någon gång under onsdag den här veckan. Han ska, om allt går som det ska, träna första passet med LIF i Jönköping, där laget sover kvar efter HV-matchen, på onsdag förmiddag.

Att han skulle ha samma nummer som senast på tröjan var väl inte någon högoddsare. Men det är i alla fall bekräftat från säker källa.


Permalänk

Örebros vakter polisanmälda av Leksandsfans

För oss som följde lördagens match via TV-sändningen var det en fröjd för öga och öra att se och höra Leksandsfansen som dominerade ljudbilden från Behrn arena. Men för alla fans på plats var det inte lika roligt. Minst två Leksingar blev utslängda ur arenan och en av dessa har polisanmält en av Örebro Hockeys ordningsvakter för olaga hot. Detta efter att vakten hotat att bryta ryggen av en Leksandssupporter för att denna stod upp och sjöng på sittplatssektionen i direkt anslutning till den ståplats där Leksandsklacken huserade.

 

David Sjölinder, styrelsemedlem i Tokiga Masar Götaland berättar vad som hände:
- Vi hade fått sittplatserna alldeles till höger om klacken och vi stod där och sjöng lite innan matchen. Då kom det fram en vakt och började försöka trycka ner en kompis till mig i stolen. Jag sa åt honom att sluta och fick då till svar ”Sitt ner annars ska jag bryta ryggen av dig” – jag frågad om han hotade mig. Han svarade att det inte var ett hot, det var ett löfte. Jag gick då ut och gjorde en polisanmälan och sedan gick jag tillbaka in och fortsatte heja. Några minuter innan slutsignalen av första perioden går jag och min kamrat och kissar. När vi kommer ut från toaletten så tar de tag i min kompis och jag frågar varför. Då blir även jag utkastad.

 

Upplevde du stämningen som hotfull på något sätt?
- På vår sektion var det nästan bara Leksingar och det var ingen som klagade på att vi stod upp och sjöng tillsammans med klacken. Jag är helt säker på att jag åkte ut bara för att vakten fick reda på att jag polisanmält honom. En pinsam maktdemonstration. Sen fick jag komma in i hallen och värma mig men med skarpa order om att jag inte fick se matchen. Om jag var så stökig så att jag skulle utgöra en fara för mig själv eller någon annan så borde jag för det första ha åkt ut direkt, inte efter att jag anmält – och för det andra definitivt inte bli insläppt igen.

 

Såg du någon mer Leksing som blev omhändertagen?
- Ja i alla fall en till. Han tog de för att han tagit fel väg ut från sittplats i pausen. Inte för att han var bråkig utan för att han gick åt fel håll typ.

 

Hur känner du nu när du är på väg hem?
- Så här i efterhand är det ganska lätt att konstatera att vakterna hade bestämt sig redan innan matchen att de skulle sätta ner foten mot Leksingar på plats. De sprang omkring ute i öltältet, där vi laddade inför match, som om det var någon slags kravall på gång. Helt i onödan. De ville verkligen jobba idag och de såg också till att de fick arbeta. Pinsamt.


Permalänk

En helt underbar lördag

Ingen Kapstad med i laguppställningen och jag har inte lyckats hitta någon information om det är en skada eller om han helt enkelt var petad. Riktigt roligt att Svedberg var med igen även om han inte syntes jättemycket, men det är ju lite så han ska spela.

 

-

 

Leksingar på sittplats som klappar med Örebros klappor får mig att må lite illa.

 

-

 

Rynos passning till Kähkönen är hockeymagi på hög nivå. Först ser det ut som att Ryno vänder bort ifrån läget men han vet förmodligen att den finska murbräckan kommer på bortre. Tyvärr får han inte riktigt till avslutet och tyvärr hamnar inte returen hos Ritola som även han gjorde helt rätt och gick hårt på mål.

 

-

 

Målet är fantastiskt vackert. Ritolas avslut är hårt och ska bara in men lika mycket credd för målet skall tillfalla Hultström som inom loppet av ett par sekunder både vinner en närkamp och finner en mas på bortre. Att Ritola får måla snudd på direkt är också bra. Inte bara för honom utan för hela laget.

 

-

 

Drömöppning på andra perioden och tvåmålsledning för första gången den här säsongen. Vad Josefsson gjorde så långt fram kan vi fundera över eller bara njuta av. Jag väljer det senare. Tyvärr fick vi inte njuta av tvåmålsledningen särskilt länge. Det är synd att Erlandsson slår en sådan där blindpassning, när han har tid att göra det riktigt, och det är synd att han som gör målet gör målet.

 

-

 

Hur många Örebroare får det plats i en målgård?
Det fick vi svar på och svaret är: Alla.

 

-

 

3-2 är det inte så mycket att göra åt. Det är en svårt förflyttning för Oscar och jag tycker backen gör det man kan begära utan att ta en utvisning. Det är möjligt att han skulle ha dragit undan benen för Örebroaren men det är väldigt lätt att vara efterklok.

 

-

 

Att Bergenström gör mål mot Örebro är nästan lika lätt att vänja sig vid som att gå till pausvila med tvåmålsledning. I ärlighetens namn är det en målvaktstavla men vad gör väl det när man kameran zoomar in på Jensas minspel efter målet.

 

-

 

Den tredje perioden kontrollerar vi bra tills det är knappa två minuter kvar. Känslan efter Aulins mål var inte bra, hjärnan gick på högvarv och jag satt bara och väntade på att det skulle skita sig. Därför blev det en extremt osmidig och väldigt improviserad måldans när Sallinen stal pucken.

 

En ruskigt skön seger och mycket positivt att ta med oss förutom poängen. Det är rätt killar som gör mål. Det är Bergenström som får göra game winnern. Det är ett fantastiskt drag på klacken, även precis efter Örebros mål. Det är Viktor Mårtensson pådrivandes från övre etage.

 

Det är med andra ord en helt underbar lördag.


Permalänk

Ärliga, härliga, Jon Knuts

Den här texten läses bäst med det här klippet som bakgrundsmusik

MrMadhawk har pratat med Knuts och Jon är sitt vanliga ärliga jag. Vilka citat han bjuder på.

- Du kanske skrattar åt mig, men jag är nog en bonde trots allt.

- Jag är uppväxt i Malung och har bara bott där och i Leksand. Nu har jag testat på storstadsliv också.

I en värld där fler och fler idrottsmän inte längre vågar svara annat än samma tillrättalagda ”näääääe, men”-svar är det ruskigt skönt att det finns sådana som Jon. Folk från större städer må kalla oss bönder och försöka få det att bli ett skällsord. Det får de väl hålla på med bäst det vill. Jag är gärna bonde, det är till och med något jag är stolt över att vara. I synnerhet om det gör att jag hamnar i samma fack som Jon Knuts.

Hela intervjun med Jon hittar du här.


Permalänk

Knuts hemma igen

Det här med masar som återvänder till Leksands IF verkar vara veckans tema. Som en blixt från klar himmel är nu Jon Knuts tillbaka i Leksandströjan.

Personliga skäl anges och därmed grävs inget mer i den frågan.

Tajmingen kunde inte vara bättre med tanke på hur Tobbe Fopp såg ut när han lämnade isen igår. Här har vi en fullgod ersättare som kört rehab på Malmös bekostnad och precis börjat närma sig spel.


Permalänk

Less på att förlora

När jag läser igenom gårdagens blogginlägg så ser jag att jag i en stund av bitterhet glömde bort det viktigaste. Vi gör nog säsongens bästa match, betydligt bättre än den mot Örebro där vi ändå vinner. Detta mot motstånd som i alla fall på papperet är ska vara mycket bättre än Örebro.

Men även fast jag inte är lika bitter idag är jag fortfarande extremt less på att förlora. Det är något jag garanterat delar med samtliga i och runt laget och förmodligen hela den blåvita supporterskaran.

Det är något som fattas, något som inte kuggar i och/eller något som helt enkelt inte fungerar alls. Jag är dock fortfarande, med en dåres envishet, övertygad om att vi inte kan hitta någon bättre än Appelgren för att vända skutan. Frölundamatchen var ett steg mot vändningen och som Torbjörn Olsson skrev på twitter i morse:


Betänk, vid samma tid ifjol ansåg många
att det var en tidsfråga innan LIF skulle
rasa , få tror på en vändning i år?
#pessimister