Permalänk

Vi drar till Malmö

Spänningen inför fredagen har slagit klorna i magsäck, tarm och psyke – men det är en dag efter fredag också; den dagen heter måndag. På måndag spelas match sex i den här serien av sju – den spelas i Malmö och du behövs på plats. Superstars rullar söderut med buss och det kostar löjligt billiga 400 kronor att åka med.

Anmäl dig nu och stötta laget på plats. Mer info och anmälan på superstars.nu

 


Permalänk

2-2

Kapstad som center, mycket intressant och något som kanske borde ha testats redan tidigare. Han har ju en tendens att spela forward fast han står uppskriven som back i laguppställningen. Annars var laguppställningen ganska spännande läsning överlag. Många spelare hade fått hoppa upp ett pinnhål mot deras vanliga position.

-
Alltså Erik Granqvist – han går rätt genom rutan och man vill bjuda hem honom på grillfest så fort han öppnar munnen.
-
Gartner vägde lätt framför kassen och mardrömsöppningen var ett faktum. Jobbigt att behöva tänka på vändningarna i match ett och två redan efter en minut.
-
Det tog dryga sex minuter, riktigt dryga, innan vår första chans kom. Då kom de i en klase med en dubbelchans direkt på den efterföljande tekningen. Kapstad, Cehlinn, Åslin med varsitt läge. 
-
Möjligen håller Jakobs i klubban, men Frögren får inte sätta sig i den situationen – inte så lång från spelet. Ut med Frögren. Skymd Oscar och 2-0. Ingen drömstart och klumpen i min mage matchade den i sambons gram för gram.
-
Det är inte kul att redan efter en halv period längta till paus. Men det var förtvivlat svårt att skapa något organiserar anfall. Sallinen försökte men saknade uppenbart sina vanliga kedjekamrater än mer än vi på läktaren.
-
Det var närmare 3-0 än 2-1. Alsenfelt gör en klassräddning med klubban när Jakobs borde ha gjort mål. Periodvisslan kom som en befrielse och det var förmodligen ingen glad norrman som tog till orda i omklädningsrummet i paus.
-
Det syntes inte någon större skillnad direkt efter paus. I sjunde minuten får vi till vårt första längre organiserade anfall tack vare individuella fina prestationer. Men nått riktigt farligt avslut blev det inte den gången heller. 
-
En rejäl uppryckning strax efter att halva matchen spelats. Lir som vi inte varit i närheten av dittills. Men sen vände Malmö, Oscar får flaxa och sträcka ut rejält ett par gånger innan den något udda kombinationen Rönnberg, Erlandsson, Kapstad ser till att det blev match igen.
Först såg det ut som matchens obligatoriska självmål, vilket hade varit kul för Erlandsson. Men jag hade ett par hundra på att Kevin skulle göra mål idag så jag hoppades på honom. På swehockey stod det Knuts och efter att ha sett en repris kunde jag vinka hej då till Kapstad-slantarna. 
-
Känslan från domarduon när Cehlin blir nerdragen – noll. Men det blir ju två minuter även vid känslolösa utvisningar. 
-
Sex man på plan för Malmö och äntligen powerplay för oss. Ett inte så bra pp på strax över minuten. Direkt efter skapar vi ett bra läge när Grönberg gör på mål. Direkt efter avblåsningen står domaren och tittar på när Warg ger sig på Tobias Forsberg. Tydligen sånt man får göra.
-
Malmö fortsätter att råka köra över folk i ryggen. Finns inte en chans att Storm inte ser Frögren. Grisar.
-
Vi höjer oss, vi skapar chanser och vi ger det verkligen ett ärligt försök men när man går för det så får man ibland chansa i 50/50-lägen. Josefsson öser puckar mot och på mål men till slut får han inte kontroll på passningsmottagningen och tappar pucken. Friläge, ett riktig bra avslut och matchen ser ut att vara avgjord. 
-
Den här parodi-icingregeln lär vi inte få se nästa säsong. 
-
Tungt, självklart, men nu släpper vi det här – direkt. Fokus fredag. 

Permalänk

Pratstund: Patric Skoglund

 

Den första april tillträder Patric Skoglund som marknadschef på Leksands IF. Fram tills dess brygger han pilsner på The Beer Factory i Leksand – jag träffade honom där och pratade lite om hans kommande uppdrag.


Permalänk

Lång dags färd mot match

Vaknar upp och det första som möter mig i telefonen är Stefan Warg som pratar om att man inte vill skada, men det kan ju hända, det skulle kunna hända, men då är det Leksands fel för de har så många borta.

Logik värdig en Malmöspelare tränad av en moring.

-

Jag blir kvar i Dalarna idag, det funkar helt enkelt inte att åka iväg just idag. Hade gärna varit på plats men ibland blir det som det blir. Vad det blir är tv-soffan, förmodligen intar jag den på sladd då dagens sista möte sträcker sig till klockan 19:00. Men förhoppningsvis är vi fler som vill vara hemma till nedsläpp.

-

Björk har hittat en svaghet i Leksands IF. Ja om scoutingen nere i Malmö är lika bra som läkarna, ni vet de som fixar tillbaka en spelare med hjärnskakning på en knapp vecka, då är jag inte förvånad över detta.

Själv tror jag att Malmö själva är Malmös stora svaghet och Leksand själva är vår. MIF vet att de måste vinna idag – det kan ställa till det för hemmalaget. LIF vet att MIF måste vinna idag, det kan ställa till det för oss.

Det laget som hanterar detta bäst kommer vinna.

-

Funderar på vilka av våra skadade killar som kan vara tillbaka till idag, och hur man tänker runt lagledningen. Väljer man att köra på sprutor eller vilar man ytterligare ett par dagar med vetskapen om att det räcker att vinna hemmamatcherna?

Ett vågspel och ett par mycket svåra beslut, som självklart tas i samråd med spelaren i fråga. Beslut som kan vara helt avgörande. När sådana beslut skall tas är jag glad att jag inte tillhör lagledningen. Jag är också väldigt glad att Mats Lusth inte tillhör lagledningen i det laget jag vill ska ta rätt beslut.

-

Jag är inte säker på att en elvatimmars arbetsdag är det bästa sättet att fördriva tiden fram till nedsläpp. Det blir mycket bilåkning mellan möten idag – perfekt att då ringa runt och prata hockey med ståplatskamrater från landets alla hörn. Alla har en egen teori, alla har egna frågor, alla vill samma sak.

-

7000 sålda till kvällens match. Det är ju jättedåligt.

-

Bilen som blev kvar där nere förra bortamatchen är nu lagad och kommer hämtas hem av gänget som åker ner. Ni som vill hjälpa Martin att betala för reparationen kan göra det genom att swischa valfritt belopp till 0736698262. Märk överföringen med #supporterbilen så hjälper ni oss att rulla vidare på vägar mot match.

-

Även om det inte ska rullas mot match idag så ska klockan ticka på åt det hållet. Den som har en tendens att dra iväg rätt fort så här på morgonkulan har idag tappat farten snabbare än en Malmöspelare som åker rätt in i Kähkönen.

Jag kanske får be Redhawks medicinska team kika på den.


Permalänk

Locket på

Leksands IF, under Sjur Roberts ledning, vill inte att det egentliga skadeläget skall bli offentligt. Det står helt klart. Då funderar jag lite på hur de Leksingar som hör rykten om skador tänker när de sprider dessa rykten vidare. Ju mindre Malmö vet om vilka som kommer till spel och vilka eventuella skavanker dessa har ju bättre är det självklart för oss.

Så vet du något – håll det för dig själv.


Permalänk

Skador – mängder med skador

Bergenström, Ryno, Ritola, Knuts – det är ingen rolig skadelista alls. Dessutom Kähkönen avstängd. Dessa fem spelare har stått för strax under hälften av de mål vi gjort den här säsongen. Det blir tufft att vinna nere i Malmö på tisdag om inte listan kortas med ett par, gärna tre, namn innan dess.

Leksands IF lägger locket på. Tränarna hänvisar till det medicinska teamet. Medicinska teamet har inga kommentarer. Helt rätt och precis som det måste vara nu. I synnerhet med tanke på vem Malmö har i båset. De kommer vara desperata på tisdag, de vet att det kan vara sista chansen. Skulle de torska på hemmaplan, igen, så måste de vinna tre raka – varav två uppe i Leksand. De vill garanterat inte tänka på det scenariot – men de tänker garanterat på det ändå.

Lusth kommer inte ha några som helst betänkligheter att spela hårt och fult på de av våra spelare som de vet är skadade. Vi har förmodligen fler skador i laget också, det blir alltid så framåt vårkanten, men dessa har man lyckats hålla hemliga.

Bra. Informationskrigföringen fungerar för tillfället. Låt oss hoppas att den fortsätter att göra det.


Permalänk

Nervpers – men vi klarade det

Hyfsat laddad idag. Trots mål och mycket annan action hade jag inte sinnesnärvaro nog att anteckna något innan klockan tickat förbi sju minuter av första perioden. Tifot, en stor flagga över norra – vacker i all sin enkelhet, satte nivån.

 

Guter höjde den och när Tobbe Fopp satte en ny nivå för hur man jobbar hemåt trodde jag att min förutsägelse på 2-0 och ett MIF som tappar humöret skulle slå in. Så blev det inte. Himelfarb åker ut, två gånger – och vi drar ner tempot i powerplay, två gånger.

 

Skönt mottagande av Himelfarb från sittplatserna precis bakom utvisningsbåset. Helt rätt – det ska märkas vilka som har hemmaplan.

 

-

 

Killen som vände sig om och såg det multifärgade tandskyddet i Mårtenssons mun gjorde helt rätt val. Han slängde sig ner själv innan smärt-tåget dundrade in i sargen.

 

-

 

Självmål tre matcher i rad – helt sjukt och tack så mycket för den styrningen. Fullkomligt omöjlig att ta för Malmömålvakten. Trean lite senare, hårt jobb framför mål och jag lutade mig tillbaka och trodde att det var klart.

 

-

 

Riktigt tråkigt med Ritola. Jag såg andra perioden från logeplan och vi hörde ända upp dit hur han skrek efter smällen. Han får hela tyngden från Malmöspelaren på benet på ett otäckt sätt. Ingen Ritola, ingen Ryno – det är inte vad man vill höra just nu.

 

-

 

När sen fyran kom var jag helt övertygad om att det var klart. Norra drog igång ”Malmö hänger inte med” och sittplats, med kurvan först ut, kom på fötter.

 

Då smäller det till, flera gånger, och våra svagheter syns igen. Förlusterna har satt sig i hjärnan och det börjar tänkas alldeles för mycket när det börjar trilla in kassar bakåt. Vi har läge flera gånger att få ur pucken ur zon men krånglar till det och avslutningen var riktigt jobbigt.

 

Till slut får vi äntligen ut pucken och Malmös sista försök till att bygga upp ett anfall stoppas av Joonas Rönnberg när han tar ner den på bröstet och håller den ur zon. En av många hjältar idag. Klarast lyser självklart Guter.

 

-

 

När Guter satte sin tredje så var det ingen kepa som orkade hela vägen in på isen. Däremot fick någon kraft nog i en halsduk så den tog sig över sargen. Den tog Hultström upp och den hetsningen var bland det bäst jag sett i den vägen, någonsin.

 

-

 

Nu hoppas vi på stenhårt jobb från det medicinska teamet så att så många som möjligt av de vi saknat, och som klev av idag, kan vara med på tisdag.


Permalänk

Dalarna är klätt för match

Vita åkrar – blå himmel. Även om himlens färg påminner mer om den ljusblåa som Malmös fotbollspojkar spelar sina matcher i så är ändå färgkombinationen vacker. Jag har fått dra ner markisen utanför kontorsfönstret för att ens se skärmarna. Det ser ljust ut, ute.

Frågan är hur ljust det kommer se ut inne. Inne i arenan om lite drygt fem timmar. Mycket fokus läggs på att bägge lagens tuffingar är tillbaka. Mårtensson från BB och Liffiton från avstängning. Jag gillar verkligen Mårtensson och även om det tilltalar de äldsta och mest grundläggande grottmänniskogenerna när det brakar lös på isen så är det bara att lyssna hur en arena låter när en hemmaspelar vinner ett slagsmål – det tillhör. Jag kan inte på ett sakligt sätt argumentera till varför det tillhör, varför det är vanligare än i andra sporter och varför jag inte vill ha bort det.

Jag vill vara tydlig med att jag inte vill att slagsmål skall tillåtas. Det är en lika återkommande som trött debatt. Slagsmål skall inte vara tillåtet – hur jag då tycka att det tillhör? Jo – så länge du får ett straff är det inte tillåtet. Att man ändra straffsatsen, i det här fallet kan jag tycka att man tar bort det automatiska matchstraffet efter femman, är inte att tillåta. Det är att, som jag skrev, att ändra straffsatsen.

Skulle det bli fler slagsmål på isen om man gjorde det? Ja kanske. Det skulle i alla fall ge möjlighet till en returmatch efter de fem minuterna. Skulle det hända, att man slåss två gånger på samma match – då har jag inge emot att man efter den andra femman får kliva av för dagen.

Men nog om slagsmålet, åter till dagens match.

-

Dalarna är klätt för match. Dalarna är vitt. Jag hoppas att Tegera arena också är det i eftermiddag. En och annan blå tröja kommer det garanterat vara, men huvudkulören bör vara vit. I synnerhet nu när man från klubbens håll sänder tydliga signaler om att det är så man vill ha det framöver. Jag hoppas verkligen att man väljer att skita i direktiv som säger något annat:

Leksands IF på hemma is ska vara klädda i vita matchtröjor. Något annat är fel och skall aktivt motarbetas å det kraftigaste.

-

Dalarna är klätt för match. Jag har en bra känsla. Laddad, lite nervös, full av längtan till nedsläpp. Laddningen, känslorna av längtan och nervositeten går i vågor. Stora vågor. Osynkade vågor. Ibland korsar vågorna varandra och tre toppar infaller under samma korta stund.

Det är som att hjärtat vill hoppa ur kroppen, sätta sig i bilen och åka in till Leksand samtidigt som hjärnan föreslår att TV-soffan blir en behagligare upplevelse med möjlighet att byta kanal. Detta medan magen tittar menande mot badrummet och undrar om det inte är dags för nästa nervsittning på tronen.

-

Malmö såg trötta ut under slutet av förra matchen. Jag upplevde det i ögonvrån på plats men det verkar vara en samstämmig åsikt från de som sett matchen både en och tre gånger. Därför blir det viktigt att vi håller ut ett högt tempo längre än vad de orkar göra idag.

Ett första tecken på att de inte orkar kommer vara en utvisning, troligen en hakning, holding vid sargen eller tripping av en forward på väg runt. När vi får detta powerplay får vi inte dra ner på tempot. Låt pucken göra jobbet, få in den i mål snabbt och sen tuggar vi på i fem mot fem igen – till nästa utvisning, nästa mål och får vi det så kommer Warg, Liffition eller något annat begåvningsbegränsat hockeyspelaralibi att få ett släpp. Förmodligen i ett desperat försök att ändra matchbilden.

Då, först då, är det Mårten-time.

-

Dalarna är klätt för match. Det känns bra.


Permalänk

Pratstund: Tore Jobs

 


Många bud om hur, och om, LIF lämnat in en anmälan mot Malmö. Jag fick möjligheten att fråga sportchefen direkt.


Permalänk

Så skön J20-glädje

I onsdags mötte J20 Färjestad hemma i Tegera arena. Det blev en vändning och till slut seger i förlängningen. På leksandsif.se kan ni se highlights från matchen. Jag blir alldeles varm i hela kroppen när jag ser den glädje varje mål skapar hos hemmaspelarna.

Underbart att se att de sarghetsar fast det inte är någon publik att tala om på andra sidan glaset. Det borgar för att det blir bra hets när några av de här grabbarna kliver upp på a-lagsnivå.