Permalänk

Vi är vackrast vi är häst

Det finns matcher som man glömmer dagen efter, eller ja – i alla fall efter en vecka. Eller ja, normala människor glömmer de säkert efter en månad i alla fall – själv blir jag förvånad över hur mycket sånt jag kan minnas medan annan info som tandläkartider, räkningar och mammas födelsedag (den är efter valborg någon gång, typ) inte går att komma ihåg alls.

Dagens torsk hade förmodligen varit en match som sällat sig till skaran av förluster man väldigt ogärna vill komma ihåg – om det inte vore för en sak;
Hur den fåhövdade publiken, förmodligen den sämsta publiksiffran sedan arenan byggdes, hanterade den sista perioden på väg mot vad som såg ut att bli en kassaskåpssäker HV-seger.

Bakgrunden vet ni. Wesslau hetsade mot norra och hästade i sportbladet. Det blev twitterhot, som nu genererat en fällande dom och på vägen söderöver lämnade Niva och Klinga över en dalahäst till Wesslau. Utagerat, typ.

Men idag, efter att vi gått bort oss på ettan, inte rensat framför Oscar på tvåan, klackat in pucken själva på trean och haft kaos i och runt målgården på fyran så var matchen över. Då började hästarna skena. Många av de sånger och ramsor som normalt sjungs gjordes om med tema tälja, dalahästar, hästar, hoppla, gnägg – ja ni fattar.

Underbart hanterat och det enda som gör att den här matchen blir något som är värt att komma ihåg. I övrigt: not so much.


Permalänk

Jag tror SHL får precis som de vill

Hockeyförbundets ordförande Christer Englund har berättat för Radiosporten att de kommer lämna dispens, även om han av någon anledningen inte vill kalla det för just dispens, från de arenakrav som SHL gått ut med. Märk väl att det alltså är arenakraven som Jörgen Lindgren klart och tydligt gick ut och sa att man inte skulle vika ifrån.

Jörgen och hans polare är självklart inte dummare än att de förstått från start att detta skulle bli resultatet när det lugnat ner sig och därför tagit höjd för detta i sin strategi. När man sa att det inte skulle ges några dispenser blev fokus på kritiken på detta istället för på de faktiska kraven.

Det är fortfarande helt orimligt att Karlskrona ska bygga om sin arena till att ta 5000 personer, varav 3500 sittande – men nu får de ytterligare en säsong på sig om man går upp och folket andas ut. Det ser ut som att SHL backar men klyftan mellan högsta och nästa högsta divisionen blev precis lite större och jag tror att det de fått på kroken är precis vad de har fiskat efter.


Permalänk

Slutspelsserien

Vad är det för namn egentligen? Inte fullt lika illa som Meca Hockey Race – men i ett slutspel ska man kunna vinna något. Det här är ett förkval och inget annat. Men det blir likväl extremt spännande att följa.

Lagen möts alltså bara en gång vilket medför fem omgångar och vi bjuds på en högoktanig blandning redan i första omgången. Derby i skåne, Björklöven gästar BIK hemma i stian och Mora med usel formkurva måste nog vinna hemma mot Vita Hästen för att inte bli avsågade. Spelschemat ser ut som följer.

Omgång 1
IF Malmö Redhawks  -  Rögle BK
BIK Karlskoga  -  IF Björklöven
Mora IK  -  HC Vita Hästen

Omgång 2
Rögle BK  -  BIK Karlskoga
IF Björklöven  -  Mora IK
HC Vita Hästen  -  IF Malmö Redhawks

Omgång 3
IF Malmö Redhawks  -  IF Björklöven
Rögle BK  -  HC Vita Hästen
BIK Karlskoga  -  Mora IK

Omgång 4
IF Björklöven  -  HC Vita Hästen
Mora IK  -  Rögle BK
BIK Karlskoga  -  IF Malmö Redhawks

Omgång 5
IF Malmö Redhawks  -  Mora IK
Rögle BK  -  IF Björklöven
HC Vita Hästen  -  BIK Karlskoga

Ska jag försöka tippa, så att vi i alla fall får fram en tabell som garanterat inte stämmer så tror jag att det blir hemmasegrar i samtliga matcher förutom Mora – Vita Hästen i omgång ett och Vita Hästen – Malmö i omgång två. Det skulle ge en tabell som efter seriens slut ser ut på följande sätt:

1 Malmö 15
2 Rögle 11
3 BIK Karlskoga 10
4 Löven 6
5 Mora 6
6 Hästen 3

Skulle det slå in så får vi alltså möta BIK Karlskoga i bäst av sju matcher.

Det vill jag inte. Vi är garanterat ett bättre hockeylag spelare för spelare men att komma till Karlskoga på bortamatch är inte som att komma till något annat ställe i hockeysverige. Det hårda spelet, grinigheten, tuffheten och inställningen sitter i väggarna. Det är jobbigt nog att hantera en Berglund – nu har de två. Wessner är minst lika grisig som Lusth var när han var som värst.

Nej tack. Men alternativen där uppe i toppen av min tabell är inte roliga de heller. Helst skulle jag självklart möta Vita Hästen – men jag har svårt att se att de ska kunna knipa tredjeplatsen. Det här blir en nervpers redan innan det är dags för vår första match.


Permalänk

Elfteplatsen spikad

Undra om domarna vill hem och se på medaljceremonin från Falun. Många utvisningar som inte blev avblåsta i matchinledningen – för bägge lagen.

-

Pigg start på matchen från LIF. Men så får Frölunda in sitt första skott på mål. Med tanke på hur många mål som dömts bort den här säsongen är det konstigt att man inte ens ringer på det här. Från kurvan såg det ut som att Oscar blir duktigt överkörd.

-

Äntligen mål. Äntligen Cehlin. Liggande med lite mer än noll vinkel att arbeta med får han på något sätt ändå pucken in i mål.

-

Sen får vi powerplay och det vill ju jag inte ha. Men nu spelade vi faktiskt riktigt bra i pp. Jag hoppas verkligen hittar tillbaka till det spelet vi vet att vi kan ha i numerärt överläge.

-

Inledningen av andra perioden var också pigg. Tyvärr var det Frölunda som stod för all pigghet första delen. Vi hade inte pucken under kontroll i anfallszon mer än två gånger under de första sju minuterna.

Då stack Ritola på mål och får en passning men lyckas tyvärr inte få klubban på pucken.

-

Sen blir det fult. Riktigt fult. Först slashar Olimb en liggande Ritola, troligtvis för att han tycker att Mattias ramlar för lätt. Han får en extra tvåa för det – men ett medvetet slag med klubban, som domarna ser, mot en spelare som ligger på isen. Två minuter räcker inte där.

Att tackla en spelare som är på väg att byta in i en öppen båsdörr ska självklart det också vara matchstraff. Tufft av baggen att hetsa med ungarna på tårtbiten innan han klev ut i säkerhetsgången.

Det såg inte alls bra ut när Ritola hjälptes av. Det kan mycket väl vara färdigspelat för säsongen. Det skulle vara ett extremt tungt avbräck.

-

Drömstart på tredje när Åslin får jubla upp mot norra där bland andra skadade Jocke Lundström firar 3-1.

-

Sen släpper domarna allt en stund för att sen plocka en Leksing för en, i förhållande till vad de nyss lät passera, skitsak. Självklart kommer reduceringen.

-

Det tog mig 55 minuter att bli irriterad på nättrollet Wikstrand.

Det tog mig 55 minuter att se honom.

Anar ett samband.

-

Lars Johansson välkomnas in på isen med Dalarna är vårat landskap.

Norra glömmer inte.

-

Kvitterat och jag började fundera på hur vi skulle hantera det. Då small det till från Hultström och jag trodde segern var klar. Men fyra ynka sekunder i kombination med de studsar vi haft emot oss större delarna av den här skitsäsongen ville annat.

-

Jag hoppades verkligen att vi skulle avgöra i tre mot tre så jag kunde kapa den spelformen totalt utan att riskera att bli kallad dålig förlorare. Nu blev det inte så men jag tror storkapen får åka fram snart i alla fall. Det är inte hockey vi bjuds på i förlängningarna längre.

-

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort beröm till publiken. Kanske han utanför bastulogen, men resten. Det var inte så många som man kan önska på plats idag men de som var där levererade i stort sett hela matchen.

Nu är det kval. Bäst av sju och vi börjar hemma söndag den femtonde. Då kommer vi behöva mer publik än idag – men med samma inställning som de som gick dit och sjöng idag, trots läget i tabellen.


Permalänk

Damerna visade vägen

jag hann se de två sista perioderna av damernas kvartsfinal mot Brynäs och även om man släppte upp gästerna från 3-0 till 3-2 vann man till slut helt rättvist. Det hade varit kul att se herrarna göra detsamma om någon timme.

-

Det är många Frölundafans på Legends just nu men tyvärr ser jag inte till FrölundaSvågern någonstans. Han hävdar att hans VF aldrig vinner när han är på plats. Jag hoppas verkligen att han gjort sin plikt och köpt biljett till dagens match. 

-

Det verkar bli en bit över 5000 pers på matchen enligt de officiella kanalerna. Imponerande i ett sådant här läge. 


Permalänk

En stolpträff från seger

Mottagningen med skridskon kanske inte höll Zlatanklass, knappt Håkan Mild-klass, men vad gör det. Ritola får pucken förbi backen och avslutet i krysset kliniskt.
-
Där Lauritzen står helt ren ska man inte få stå helt ren.
-
Solklar utvisning följt av virrigt spel i numerärt underläge. Då blir det 2-1 även om just det läget inte var hemmalagets bästa under detta powerplay.
-
2-2 lika oväntat som skönt. Ytterligare ett kliniskt avslut. Undra om man scoutat att Tellqvist är lite svag på högersidan för jag tycker mig ana att merparten av våra skott i första perioden riktades ditåt.
-
Såg inte teven i paus men enligt ett ovanligt samstämmigt twitterflöde chefade Sjur omklädningsrummet under den korta stunden det visades i bild.
-
Kapstad har en hel tekningscirkel mellan sig själv och det ställe han borde ha varit på när DIF återtar ledningen – det är tyvärr inte första gången.
-
Två frilägen – inget mål. Att Djurgårdspubliken lyckas bli arg när Ritola blir trippad och brakar in i Tellqvist kan jag förstå för. Att man blir ännu argare när reprisen visas är det däremot Kempehallen-varning på.
Mycket bra agerat av Cehlin som får stopp på den Djurgårdaren som ska på Ritola innan han rest sig upp.
-
I amerikansk fotboll kan det icke felande laget välja att inte låta motståndarens regelbrott generera något straff. Med tänkte på hur vårt powerplay ser ut just nu så drömmer jag om att den möjligheten fanns även i hockeyn.
-
Ruskigt snurr i offensiv zon och ett massivt tryck mot Tellqvists mål innan Gartner får läget. Föredömligt jobb framför målet av Cehlin. Fyra lika med  en halv period kvar och bud på mer men Bergenströms dribblingar slutar med ett skott i stolpen från snäv vinkel.
-
Jag vet inte vad Säcken sa under powerbreaket – men det funkade. Hemmalaget vaknade, dribblade målis och drog den utanför. Sekvensen efter har Bergenström ytterligare ett läge men hamnar lite för nära för att göra något annat än att försöka böka. Bra puls där, då och hela sista perioden.
-
Mysko drag av DIF att byta målvakt inför förlängningen.
-
Tre mot tre – vilken utomordentligt jävla dålig idé. Spelet påminner mer om innebandy i en liten gympasal än ishockey.
-
Jag vill väldigt ogärna kapa enskilda spelare här på bloggen. Men Kapstads bjudning i förlängningen är inte ett okey agerande i den situationen vi satt oss i.
Han är inne på tre mål bakåt idag, när DIF satte sitt andra var det han som satt på utvisningsbänken.
Väldigt långt från den nivå man kan förvänta sig av honom.
-
Helt mörkt är det dock inte. Vi hämtar upp två underlägen och spelar stundtals ett helt okey spel och har bud på att vinna.
Vi tar poäng på bortaplan.
-
Vi går som det ser ut mot ett kval i bäst av sju matcher. Spelet vi visade upp idag kan mycket väl räcka till – men det kommer bli en pers.
Läktarstödet kan bli tungan på vägen. Det kommer bli tufft, det är lika bra att ställa in sig på att vi kommer behövas.

Permalänk

Appelgren kan lämna med huvudet högt

Andreas Appelgren lämnar alltså Leksandsbåset med omedelbar verkan och av allt att döma även föreningen efter säsongens slut. Han gör det med samma värdighet som han hanterat de otaliga motgångarna under den här säsongen. Han kanske inte gör det med flaggan i topp med tanke på tabellplacering och stundande kval men han gör det med en oförminskad plats i mitt hjärta.

Första gången jag träffade honom var backstage på något evenemang i arenan. Han var där tillsammans med Salo och vi hälsade som snabbast när vi möttes i trappen upp vid A12. Inte i min vildaste fantasi, och den är ganska vild, kunde jag då ana att jag skulle sitta här idag och inte hitta orden för att beskriva honom.

Appelgren har precis som vi andra sina fel och brister. Hans förmåga att se människor och få dessa att se sig sedda går inte att ifrågasätta. För att en människa, i synnerhet elitidrottare, skall kunna prestera på topp så måste man må bra. Man måste känna trygghet och man måste veta vad som förväntas från dina överordnade. Där har Appelgren varit outstanding.

När det gäller laguttagning och coachning under matcherna så finns det allt som oftast lika många uppfattningar som det finns folk på läktare och i TV-soffor. Där kan jag se att Andreas kan ha en liten svaghet och ett behov av att kompletteras i båset. I år fick han Bäcklin som inte hade särskilt många framgångar på sitt CV, av allt att döma inte bidrog med särskilt mycket och därför fick lämna innan säsongen är färdigspelad.

Men i omklädningsrum, på bussar, i TV-intervjuer, på presskonferenser och framför allt mellan två eller tre par ögon i tränarrummet – där finns det ingenting att anmärka på när det gäller Andreas Appelgren. Det finns många exempel på det men det bästa är nog Johan Ryno. Ryno som innan han hamnade under Appelgrens vingar endast en gång i karriären spelat två raka säsonger i samma klubb – nu är han lagkapten i Leksands IF med ett femårskontrakt där bläcket knappt har torkat.

Det klarast lysande minnena av Andreas Appelgren kommer självklart för alltid att vara Rögle hemma i kvalserien och förra årets succésäsong. Den här säsongen är inte lika rolig men sättet han har hanterat motgångarna utåt är exemplariskt. Att i en förening där det bevisligen stormat en hel del under ytan, förmodligen mer än vad vi på utsidan någonsin kommer få veta, ändå klara av att hålla en så professionell nivå är imponerande.

Andreas kan gå ut från tränarrummet med huvudet högt och att han väljer att göra det redan nu, efter att ha bestämt sig för att inte vara kvar här nästa säsong, istället för att stanna kvar på ett ställe varifrån han redan mentalt stämplat ut gör honom till en ännu större ledare i mina ögon. Han lämnar över till Sjur som är solklar nummer ett på listan över vilka jag kunde ha önskat att han skulle lämna över till. Återigen, exemplariskt hanterat – av alla tre; Jobs, Sjur och Appelgren.

Vart Appelgren än väljer att ta vägen i sin framtida tränarkarriär så vet jag att han alltid kommer ha en stor plats i sitt hjärta för Leksands IF och supportrarna till laget. I mina ögon kommer han för alltid vara en hjälte, en stor ledare och en av oss.


Permalänk

Säsongens hetaste presskonferens

Björklöven och Oskarshamn, två av de lag i allavenskan som jag önskar mest gott, brakade ihop uppe i Umeå idag. Brakade ihop gjorde också Waltin och Söderström efter matchen. Bara verbalt även om smockan hänger i luften på slutet. 

Hela presskonferensen finns på vk.se


Permalänk

Kvalteorier

Det är dags att förbereda sig. Den teoretiska chansen att komma ikapp  Brynäs finns fortfarande men de behöver bara ta fem poäng till för att vi inte ska kunna gå om. Vinner vi samtliga kvarvarande matcher slutar vi på 67 poäng och vår målskillnad, som redan var katastrofal, blev ju inte direkt bättre igår.

-

På vägen ur arenan igår fick jag höra en hel del mer eller mindre hemmasnickrade teorier om vad som kommer nu. Det hela är rätt enkelt:

Vi kommer i kvalet att möta ett allsvenskt lag i bäst av sju.

Vi kommer börja hemma. Antingen söndag 15/3 eller måndag 16/3 beroende på om vi slutar elva eller tolva.

-

Vilket lag vi skall möta är ännu snudd på helt öppet. Samtliga lag i allsvenskan förutom Södertälje är aktuella för att kvala uppåt – vilket är smått sjukt måste jag tillstå. Från AIK, som nu ligger näst sist och därmed på kvalplats neråt, upp till Almtuna på sista kvalplats uppåt skiljer det bara fyra poäng.

-

Lag ett och två möts i den allsvenska finalen och vinnaren där spelar i SHL nästa säsong.
Lag tre till och med åtta spelar en enkelserie, där de tre översta lagen spelar tre hemma och två borta. De tre bäst placerade lagen av dessa har tre, två respektive en poäng när serien startas.

När den serien är klar kommer ettan att få möta förloraren i den allsvenska finalen, tvåan kommer få möta tolvan från SHL och trean får således möta elvan – i dagsläget alltså Leksands IF.


Permalänk

Det började så bra