Permalänk

Saker jag förstår – och inte förstår

Jag förstår att Växjö Lakers just nu är ett bättre lag än Leksands IF
Jag förstår inte att man kan ifrågasätta varför målet döms bort

 

Jag förstår inte hur Kapstad kan åka ut på interference när han vinner kamp om pucken
Jag förstår att det är i princip omöjligt att ta en puck från blå när det står sju spelar ivägen

 

Jag förstår att Åslin blir vansinnig efter att det blir mål på en skiticing
Jag förstår inte hur den nya icingregeln funkar – men det gör ju inte linjemännen heller

 

Jag förstår återigen att vi torskar mot ett lag som är bättre än oss
Jag förstår ändå inte att det går så jävla ont.

 

Jag förstår inte att det bara är Russell och Josefsson som ser ut som att de bryr sig idag…


Permalänk

Lördag – full omgång

Skellefteå – HV
Färjestad – Djurgårn
Lule – Örebro
Modo – Linköping
Brynäs – Frölunda

 

Sist men inte minst:
Leksands IF – Växjö Lakers

 

Om jag var lite halv-off inför Djurgården hemma och magkänslan indikerade förlust i torsdag så är jag idag helt påslagen och hoppfull att dagen kan innebära en hel del poäng. Poäng som skulle kunna vara mycket värdefulla och riktigt sköna. De närmaste konkurrenterna i serien: Modo, Brynäs och Djurgården har alla rätt så tuffa matcher idag. Inte ett ögonbryn skulle höjas om alla tre förlorar.

 

Vår match då?
Det lär bli en tuff tillställning. Växjö slog Skellefteå igår vilket är imponerande. Skellefteås blott tionde fulltidsförlust för säsongen. Leksand hade vila igår vilket jag hoppas man utnyttjar genom att kliva på med ett rejält tempo direkt från matchstart. Får man Växjö att känna att uppförsbacken är lång och tung och att den bara kommer att bli brantare ju längre matchen går så är mycket vunnit.

 

Matchladdning med LTC
Det är premiär för LTC Underground på Legends idag. Nedervåningen är avsatt endast för Leksingar och öppnar upp 15:00. Tio procent av omsättningen på nedervåningen fram till matchstart går oavkortat till tifoverksamheten. Kika gärna förbi och ladda upp med oss.


Permalänk

Brunnström till Malmö?

Rubrikens frågetecken kommer sig av att leksandsif.se inte skrivit något om Fabians övergång till Malmö ännu. Men MrMadhawk har uppmärksammat att Brunnströms namn numera finns i Malmös roster på Swehockeys hemsida. Med andra ord är han registrerad som Malmös spelare. Det finns ingen anledning till att förbundet skulle göra det innan övergången är klar.


Permalänk

Gör vi precis det SHL vill att vi ska göra?

Jag vaknade i natt, vid fyra, klarvaken. Med en enda fråga i skallen:
- Gör vi precis det SHL har tänk att vi ska göra?

Kan det vara så att SHL valt att lägga ett förslag de vet skulle stöta på patrull ute på landets ståplatsläktare för att vi sedan skulle vara nöjda när de backar lite – men ändå får igenom det de ville från början?

Gjorde de samma sak när de gick ut med wildcards och annat dårskap, för att få igenom den nya kvalmodellen? Tankarna har jagat mig hela morgonen och de vägrar skingras trots att jag försöker fokusera på annat.

SHL kanske inte är så korkade som de ger sken av – jag både hoppas och inte hoppas att jag har rätt.


Permalänk

Magkänslan fick rätt idag – tyvärr

I lördags hade jag ingen känsla alls inför matchen. Alltså vilket vilket slutresultat min magkänsla indikerade under dagens långsamma tickande mot match. Idag var dock magkänsla tillbaka, och den var inte god – jag vet inte riktigt varför. Men den förberedde resten av kroppen på att hantera en förlust.

 

-

 

Bara sex backar med ner på grund av skada på Erlandsson och en sjuk Frögren. Det oroade mig inte nämnvärt då de sex backarna vi hade med oss är de sex jag hade valt om jag fått välja vilka vi skulle lira med på tre backpar.

 

Ingen Jämtin med i HV. Frågan är om det är bra eller dåligt för oss. Han har ju en tendens att dra på sig onödiga utvisningar. Eller ja, det är ju aldrig hans fel naturligtvis – domarna är som bekant alltid ute efter honom.

 

-

 

Är det ett arkivklipp C more har på Anderas Johansson? Det där som man kör varje gång en HV-spelare blir utvisad. Det är samma svordomar, samma huvudskakningar och samma ansiktsuttryck.

 

-

 

- Men skjut istället, hann jag precis säga när Kapstad tog sig ner bakom mål istället för att skjuta ur det läge han hade i tekningscirkeln. Men det gick ju att lägga den på mål och valla in den i kassen – då gör det inget att han inte sköt i förstaläget.

 

-

 

Det första noterbara från andra perioden var också en Kapstadinsats – hemjobbet på Brithéns friläge är berömvärt. Annars var det en ganska så tråkig inledning av mittenakten.

 

-

 

Sen så kom den. Delaying the game orsakad av att en spelare ställer sig på pucken under ett kampmoment vid sargen. Helt enligt regelboken, och helt enligt de direktiv domarna fått efter juluppehållet.

 

Spelarna har blivit informerade, gott så. Men att ingen kom på tanken att man skulle berätta det utåt till oss på läktarna – ja det går väl helt i linje med övrig kommunikation, eller snarare brist på densamma, just nu.

 

-

 

1-1 kan man analysera på lite olika sätt beroende på vilket lag man har närmast hjärtat. Snygg styrning går det säkert att bräka fram på Stefan och Krister-språket – men min analys är ett skitmål, flyt att han får den på klubbskaftet och inget Oscar kan göra något åt.

 

-

 

Tre mot fem och då gick det precis som det brukar, borde, kan och så vidare. Med andra ord helt åt skogen. Noterbart att de tre första målen gick in vid precis samma stolpe. Avslutet som gav 2-1 såg inte helt otagbart ut.

 

-

 

Chansen att vinna inför avslutningen, en av mina favoritfilosofier när det gäller hockeymatcher. I synnerhet om det är Leksand som spelar och ligger under med ett eller två mål när pucken släpps och det är dags för sista perioden.

 

Chansen att vinna fanns helt klart inför sista perioden idag. Vi hade inte på något sätt varit utspelade och skottstatistiken 14-14 var ganska rättvisande.

 

-

 

Stolpskott för Hultström, friläge för HV, dubbelchans för Connelly, Finn-Jere sköt av klubban – det saknades inte action i inledningen av tredje.

 

-

 

Vi släppte till tre stycken två mot en-lägen under loppet av sex minuter. Alsenfelt, med hjälp av hemjobbande backar, fixar samtliga. Vid det tredje, och farligaste, blir det stök och bök framför mål. Joonas åker därifrån, två HV-killar ligger kvar.

 

-

 

Sen smäller det och uppförsbacken brantas till rejält. 3-1 med mindre än halva tredje kvar att jobba ikapp. Chanser finns. Bland annat är Hultström en hockeyrumpa ifrån att skicka in pucken bakom Ersberg. Ryno har även han ett bra läge när han tar sig hela vägen fram men inte får in pucken.

 

-

 

Petrasek – pajas

 

-

 

Alsenfelt ut med två minuter kvar och två måls underläge. Lite snurr och trix, en puck som såg ut att gå mot vår tomma kasse och sedan ett ovanligt sent powerbreak.

 

-

 

Ingen riktig målchans med plockad målis och en ganska tråkig och intetsägaden tillställning slutar med förlust. Magkänslan hade rätt för en gångs skull, en klen tröst. Nyförvärvet Cehlin syntes inte jättemycket, men det gjorde ingen annan Leksandsspelare heller.

 

-

 

Positivt att Djurgården och Brynäs förlorade och således är avståndet upp till Djurgården och ner till Brynäs oförändrade. Noterbart är att om Brynäs haft en arena som prickat in SHL:s nya krav så hade det varit fullsatt på sitt och 351 ensamma stackare på ståplats.

 

-

 

Nu:
Full fokus lördag.


Permalänk

Podmedverkan

Idag har jag, för andra gången, medverkat i Radiosportens hockeypod. SHL var inbjudna, igen. SHL tackade nej, igen.

Istället fick de tag på Dan Persson från idrottens affärer. Som skrivit ett ganska kontroversiellt blogginlägg efter att det nya avtalet blev klart. Jag var redo för strid men det blev en ganska lugn och bra diskussion.

Vi pratade även om tifogrupper och Dans något fientliga inställning till dessa. Det kom dock inte av utrymmesskäl inte med i podcasten men jag jobbar på att få tag i en ljudfil med det.

Hockeypoden hittar du här.


Permalänk

Vad gjorde Händemark. Ett drama i tre akter.

Normalt har jag på dagen innan match en känsla eller i alla fall en dåligt underbyggd teori om hur det ska se ut när pucken släpps. Så var det inte idag. Det var bara nervöst. Alla jag träffade pratade tabell, poängsnitt, nyförvärv, om nån ska bort och vem som borde spela med vem mot DIF.

Det hjälpte inte direkt till att lugna nerverna.

-

Total spelmässig dominans inledningsvis. Ett par riktigt heta målchanser och det tog 10:29 innan Alsenfelt fick blockera en puck.

-

Frögren mot Deilert hade kunnat bli en kul fight.

Kort – men kul.

Kul – för oss.

-

Första periodens delikatess är Mikael Samuelssons briljanta passning in framför Oscar.

-

Vad gjorde Händemark?

-

Orättvis Djurgårdsledning efter första åtgärdades snabbt i inledningen av andra och knappt var röven tillbaka på sittdynan innan det var dags igen. I vårt andra powerplay i matchen.

Ett powerplay som jag drivs tackar Frögren för. Hade inte han markerat så där lagom mycket efter att Alsenfelt blev påkörd så hade det istället blivit spel fyra mot fyra.

-

För mycket tid att tänka för Ryno eller en av seriens bästa plockhänder?

-

Vad gjorde Händemark 2?

-

Minuterna i boxplay var smått otroligt intensiva. Lägen åt bägge håll, sex oavblåsta Djurgårdare på plan, och slutligen fullständigt underbart smart krigande av Knuts i BP1 och Josefsson i BP2.

Boxplay kan vara vackert det med. Det är synd att man ska vara så pass nära ett att svimma så att man inte kan njuta av det.

-

Tredje perioden började med en puck ut i Djurgårdens bås. Nyman kastade tillbaka den in på isen. Det kommer nog en faktura för insatsen.

-

Vad gjorde MuppHenke?

Tydligen samma sak som Händemark i första: Ställde sig på pucken. När såg vi två sådana utvisningar i samma match sist?

-

Dagens domare:
Inte Alina Devecerski

-

Helt plötsligt. Från ingenstans. Ryno och Ritola sliter sig loss ur ett moln av skridskor, hjälmar, skägg och benskydd och är nästan fria. Passningen blir lite sen men den går fram till Ryno. 3-1.

-

Rönnbergs tackling på Sörensen. Men mjuuums.

-

Delaying the game.
Om domarn själv får välja.

-

Vad gör Händemark, del tre:
Jo Händemark åker ifrån samtliga Djurgårdare, hittar Sallinen. Han i sin tur gör samma sak som Trond Magnussen gjorde när han spikade segern mot Nyköping. Ni vet den sista matchen på södra stå.

Med andra ord:
Väntar iskallt ut en målvakt som är på väg åt fel håll.

4-1 och segern säkrad.

-

Leksand vann
Brynäs förlorade
Luleå förlorade
Djurgården förlorade visst de också

I allsvenskan torskade SHLs favoriter AIK och Malmö mot lag som har så små hallar att de inte borde få plats med två femmor på bänken.

Allt som allt en väldigt trevlig tisdag.


Permalänk

En in en ut

Det rör på sig. Efter oklart antal rykten, jag antar att jag bara nåtts av en bråkdel av de som cirkulerar, så har det tillkommit och ivägskickats spelare idag. Svedberg lämnar och det känns i bröstet, även om jag förstår hur både LIF och Johan själv tänker – mer om honom i ett senare inlägg när jag samlat tankarna.

 

In kommer istället Patrick Cehlin, och vips har vi ytterligare ett namn med oklart uttal som Olimbmannen och de andra kommentatorerna får jobba lite med. Att han kallas Sillen verkar vara etablerat och även lite roligt, på ett Tommy Fredriksson-sätt. Jag har ingen klar minnesbild över vad det här är för spelare. Men det Filip Forsberg säger till leksandsif.se om sin polare låter ju inte helt fel.

 

Att DIF säger sig ha tackat nej till honom på grund av en skada han nu återkommit ifrån ger dock inga vidare vibbar. Om det nu är så det gick till, skadan är säkert bra att skylla på om man egentligen inte har råd med honom. För det har tydligen inte vi heller. Cehlin värvas med hjälp av externa medel, oklart vem som står för fiolerna – och även oklart vem som värvat. Jag försökte ringa Kruse för att få svar på bägge frågorna men den enda som svarade där var mobilsvaret. Fullt förståeligt, det är nog inte bara jag som försöker få tag på honom en sådan här kväll.

 

Vi får säkert veta både vem som lagt in slantar och hur värvningen gick till. Förhoppningsvis och troligtvis har Appelgren varit involverad och fått säga sitt.


Permalänk

Gårdagen i backspegeln

Söndag idag. Lite mer söndag än jag först hade planerat. Det blev nämligen lite mer lördag igår än jag hade planerat – men tunga segrar tarvar en segerfest, och så blev det också. Dagen efter en tung seger har också en tendens att innehålla ganska många tillfällen där jag tänker Ja men man kanske skulle ta och kolla lite highlights från igår.

Så har det också blivit idag. Jag har tappat räkningen på hur många gånger den gamla stationära PC-burken på kontoret, den nya macbooken på vardagsrumsbordet, ipaden på dass och telefon på turné har fått styra in webläsaren mot leksandsif.se för att kolla målen igen.

Det är tre sekvenser i klippet som gör mig extra glad. Självklart är Guters avgörande en av dessa men de andra två kräver lite uppmärksamma öron för att uppskattas till fullo. Det första är att vi får med en klar och tydlig SHL – HOCKEYMÖRDARE efter 1:12 i klippet. Detta på SHLs egen videotjänst – mitt i prick.

Det andra utspelar sig strax innan David Åslins mål, 1:49 in i klippet. Från norra stå hörs en högt pitchad röst, med ett klart och tydligt budskap:
NU RINGER DET BOHMAN!

Det där är ett uttryck som har hängt med klackkärnan från åren i allsvenskan när Arboga hade en målvakt vid namn Mikael Bohman. Jag minns inte om det var på hemmaplan eller bortaplan men samma kille som skrek de där orden igår skrek samma ord till Bohman som sekunderna efteråt släppte in en puck. Det där har blivit en standardfras att skicka iväg mot motståndarmålvakter när det är läge för dessa att kapitulera.

-

Efter att ha sett hela matchen igen en gång och highlights hur många gånger som helst kan jag konstatera följande:
- Tacklingen på Ritola som ger utvisningen, för tripping, som blir matchavgörande är det inget fel på.
- Andersén kan inte vara nöjd med sitt jobb framför kassen när Bergenström gör mål.
- Tre assist av Connelly – han ökar på sin siffra i den kolumnen med 150%.
- Andersén kan inte vara nöjd med sitt jobb framför kassen när Guter gör mål, heller.
- Blundar man och lyssnar på intervjun med Guter så låter han lite för lik Jämtin.
- Jag längtar till tisdag.


Permalänk

Derbyseger

Uppladdningen inför derbyt har självklart inte varit optimal. Att hockeyförbundet ger med sig och accepterar det härtalet har kostat alldeles för mycket energi för att depåerna inför derbyt skulle vara så laddade som matchen förtjänar. Som tur är har Leksand Tifo Crew inte slagit av på takten och jobbat stenhårt in i det sista och budskapet var så pass tydligt att inte ens eventuella Leksandsfans från Grums med fel tröja på sig kan ha missuppfattat det hela.

-

Jag hade derbynerv utan dess like och har inga minnesbilder, eller anteckningar, från matchens inledande tio minuter. Detta efter exakt noll pilsner på en derbylördag. Man mår helt enkelt jättdåligt och skitbra samtidigt när det är sådana här matcher.

 

Jag kvicknade till vid dubbelutvisningen. Om det finns en fyraminuters holding någonstans i regelboken så ser det ut så där. Hade Brynäsaren gått mer under kläderna på Brunnström så hade han fått bjuda på bio och middag innan.

Det efterföljande spelet i fyra mot fyra äger vi totalt – och det är egentligen då vi skapar chanser på riktigt för första gången i matchen.

-

Sen var det det här med minnesbilder från matcher som betyder mycket. Jag laddade som fan i första paus för manifestationen mot SHL som låg redo inför starten av andra perioden. Fem tysta minuter med budskapet INGEN SPÄNNING – INGEN STÄMNING, följt av FIENDER TILL VARDAGS – ENADE MOT SHL och VI KOMMER ALLTID VARA FLER ÄN ER.

Borde inte gå att misstolka på något sätt.

Brynäs håller sig tyvärr inte till planen och gör mål precis när växleramsan mellan Brynäsklacken och den stående hemmaarenan brakar loss. Ramsan går ändå igång men efter mål i baken får norra inte med sig sittplats på den nivån som jag hade hoppats på.

-

1-1 och Åslin pekar upp mot taket. Jag bryter. Folket runt omkring mig tar tag och försöker få kontakt. Jag ser dom genom tårarna men kan inte svara, när min hjärna försöker formera ord så stockas dessa i halsen och stockningen orsakar fullständigt trafikkaos i övriga delen av känslosystemet. Så jag ger tummen upp och hoppas att folk slutar fråga mig hur jag mår; För just de här känslorna finns det inga ord som passar in på.

-

Jag tog några djupa andetag, lugnade ner psyket, höll tillbaka tårarna – sen gjorde Bergenström mål. Gissa om det sket sig igen…

-

Ett par minuter senare kastade sig Kapstad och blev rundad. Alsenfelt hade inte en chans och mina kinder var fullständigt befirade från glädjetårar. Jag kan helt ärligt säga att där och då hade jag gett bort min kära blåvita folkabubbla för två poäng. Det var riktigt negativa tankebanor som snurrade runt i skallen efter 2-2.

-

Här hade Bergenström i min värld redan avgjort derbyt med sin styrning – å så sket det sig. Men det gjorde ju inte det. Vi får ett domslut med oss – tacklingen som Ritola åker på tycker jag är en klockren smäll, men vi har fått sådana domslut mot oss förr – det jämnar nog ut sig.

Sen passade Åslin till Guter, resten vet ni.

-

Nu laddar vi för tisdag – har du inte biljett så ordna det snarast.