Permalänk

Sen scenförändring räckte inte

Lördagen tillbringades, som vanligt nu för tiden, i arenan tillsammans med Leksand Tifo Crew. Vi hade problem att få igång sändningen från Skellefteå och paniken spred sig. Men efter lite trixande, ännu mer fixande och ett storbildsbygge kategori hempul i Sportbaren var vi igång.

 

-

 

Supportersveriges bästa ramsa just nu, Hjältarna från Söder, passar väldigt dåligt på norrländska. Någon slags gräns har de flesta supporterskaror för vad som är okey att låna/stjäla av varandra – min gräns går bra mycket längre innan ett sådant plagiat.

 

-

 

1-0 på någon slags sargstuds och det var inte alls orättvist efter första perioden. Skellefteå hade fler farliga chanser och mer puck. Men det saknades inte chanser åt andra hållet.  Josefsson och återinträdda Himelfarb hade de bästa möjligheterna och i synnerhet den sistnämnda kunde nog ha fått in pucken med lite mer flyt.

 

-

 

Det finns två fraser som jag alltid blir förvånad över hur förvånad kommentatorerna ofta låter när de får säga. Idag fick vi höra dem bägge två i samma powerplay i inledningen av andra perioden.

 

”Bra täckt av Russel” och ”Widing skjuter, strax utanför”

 

En Skellefteåforward blev även han överraskad av Russel. Men på ett annat sätt. Sätt. Dig. Ner – typ.

 

-

 

2-0 kommer som följden av ett långt byte där några grabbar hinner av och andra blir kvar. Det såg även ut som att man inte riktigt visste vem som skulle ta vem och Skellefteå får komma i fyra mot två. I sekvensen innan är det två meter offside på en hemmaspelare och det borde aldrig ha blivit ett sådant långt byte.

 

-

 

Jag gillar tänket med att sikta på att vara med och ha chansen inför tredje perioden, det vet ni som brukar läsa här. Ska man ha det i Skellefteå känns det betydligt bättre med 2-0 i röven än 3-0. Undra om det var det Lundström tänkte på när det dök upp ett två mot ett-läge med bara ett par minuter kvar av andra. Ruskigt skön plock blev det i alla fall – han räddade inte bara pucken utan såg även till att poängchansen inför tredje var kvar.

 

-

 

Sju Skellefteåspelare på isen var tydligen något fyra domare lyckades missa. Det kräver ju viss talang det också.

 

-

 

Fram tills halva tredje perioden så skapade vi fler chanser åt Skellefteå än åt oss själva – och då är det väldigt svårt att vinna matcher. I synnerhet om man ligger under med ett par mål när det händer.

 

Sen åkte Forsell ut för något som såg ut att vara en solklar interference på Joonas Rönnberg – fullständigt obegripligt även på reprisen – och Bergenström får läget på en retur i målgården.

 

Han kör en lightversion av det Sean Avery gjorde framför Brodeur innan vilket tydligen inte uppskattades av grabbarna i gruvan. Själv hade jag varit betydligt mer irriterad på utvisningen.

 

-

 

Med tre minuter kvar dog sändningen från C-more och vi fick lyssna på avslutet på någon slags lokalradio som knappt uppmärksammade när slutsignalen gick. En lite snöplig avslutning på kvällen när man såg att laget verkligen laddade för att gå för det.

 

-

 

Skottstatistiken är alltid ett något osäkert sätt att visa en matchbild. Men den ger idag en liten hint om hur det såg ut. Vi sköt nästan dubbelt så många skott på mål i den sista perioden som vi gjorde på de två första. I slutet, alltså mellan 2-1 och det att C-more Play dog totalt, spelar vi bra och det är inget skam i att förlora med uddamålet uppe i Skellefteå. Hade vi spelat så hela matchen hade vi haft bra chans att ta poäng.


Permalänk

Att så få ord kan få en att må så bra

Minuter kvar till nedsläpp. Jon sitter i omklädningsrummet med tröjan på sig för första gången den här säsongen. Magiskt. Jag hoppas verkligen han får göra ganska många byten – stänga av ett eller två powerplay – och hänga en puck eller två bakom en annan juniorguld-hjälte.


Permalänk

Himelfarb tillbaka

Under fredag förmiddag nåddes jag av ryktena om Himelfarbs återinträde i atmosfären. Jag borde vetat bättre än att avvisa det direkt – men det gjorde jag ändå. Ryktet transporterades via informationscentralen alldeles invid riksväg 70, lite söder om Insjön. Då brukar det kunna finnas en hel del substans i det hela – så också den här gången.

 

Jag vet att Salo vid ett flertal tillfällen uttryckt sig att han önskade att den svenska hockeyn fungerade lite mer som i NHL. Där hör det till vardagen att klubbar byter spelare med varandra och skickar ner/kallar upp spelare till/från sina farmarlag. Situationen med Himelfarb har vissa likheter med det systemet. Han har inte presterat enligt önskemål och har därför stått utanför truppen – med uppdrag att söka ny klubb, men nu har skadeläget blivit så att vi har behov av honom.

 

Det har kanske är ett första steg mot att spelarna blir mer livegna och att klubbar byter kontrakt med varandra utan att spelaren har så mycket att säga till om. Jag har dock svårt att se hur det skulle kunna gå till, av två anledningar.

 

Spelarena i SHL tjänar så mycket mindre jämfört med ens de i NHL som har minst betalat och det är mycket lättare att snabbt komma till rätta i en ny stad om man är ekonomiskt oberoende än det är om man har hus och familj på en SHL-ort.
”Hej – du har blivit såld till Modo. Du tränar med dom imorgon klockan 11.”

Jahaja – tack så mycket. Det här kommer spelarfacket SICO aldrig att gå med på. Vilket leder oss till det andra stora problemet. Jag är ingen jurist men jag är övertygad om att det här systemet skulle bli svårt att förena med den ganska utvecklade svenska arbetsrätten. Det finns säkert sätt att ta sig runt det här men det kommer bli en lång process innan allt är utrett och risken att det blir en form av ny Bosman-dom med svåröverskådliga konsekvenser gör nog att man tvekar på att öppna locket på Pandoras lilla ask.

Men det har ju väldigt lite med det här specifika fallet att göra. Det är två killar som gjort det här på ett väldigt bra sätt. Salo som släpper prestigen, skiter i att gnällspikarna kommer gnälla, och ställer frågan. Himelfarb som även han släpper prestigen och kommer köra för allt vad tygen håller – antingen för att visa att Salo gjorde fel som försökte bli av med honom, eller för att öka sitt marknadsvärde inför en framtida ny klubb.


Permalänk

Soturi

Det är som befarat inget vidare med Kähkönen. Fraktur på handleden samt hjärnskakning och minst fyra veckors rehabilitering innan han kan vara tillbaka. Tacklingen gav matchstraff och kommer troligen resultera i ett par matchers avstängning – gott så. Men det är frakturen jag tänker mest på.

Den måste ha tillkommit när han får pucken på sig. Alltså innan, notera – innan, han skjuter pucken ur zon. Han får alltså ut pucken, avstyr farligheten och anfallet, med en frakturerad handled/underarm. Det här är att jämföra med när Peter Nordström försökte klyva Gällstedt på mitten och Gälla får pucken bort från målet innan han ens funderar på att känna efter.

Så gör en krigare, hjälte och förebild. Kähkönen var bäst på plan fram tills han hjälptes av. Han har jobbat sig tillbaka från försäsongens skada på ett fantastiskt sätt och han kommer förhoppningsvis komma tillbaka även från den här på samma sätt.

Soturi är finska. Det betyder krigare. Det betyder även Kähkönen.


Permalänk

Dyrköpt seger

Glädjen efter den här segern är helt klart stor, men med minnet av bilderna på en Kähkönen som inte hittar balansen alls när han hjälps av plan gör att den mattas något. Toni var fram tills den fula tacklingen bästa spelaren på isen. 2-2 var bara kronan på verket och hade inte Malte Strömwalls tackling skickat honom av isen med befarad hjärnskakning hade han förmodligen fixat den här segern på egen hand.

 

-

 

Matchen började med det något förvirrade efterspelet efter att Sallinen gjort 1-0. Det är redan avhandlat i inlägget nedan och jag har inte fått någon mer klarhet i vad som egentligen hände förutom att speakerbåspersonalen säger att förvirringen berodde på ett syftningsfel från domaren.

 

-

 

Växjö gick fram till 1-2 efter två snabba och då klev Kähkönen in och fixade kvitteringen på egen hand. Ett riktigt vackert hockeymål från en nybliven favorit. Det gör dessutom ganska exakt ingenting att det var Noah Welch som han tunnlade innan han sprätte upp pucken.

 

-

 

Inledningen på andra perioden var ännu bättre än avslutningen på den första. Frögren dundrar in i en situation och Hallam dömer utvisning från Växjöbåset. Nästa match kanske vi kan effektivisera det hela lite genom att ge honom en egen pipa så att domarna vet när han tycker det är utvisning även om de inte står nära Växjöbåset just då.

 

Leksand klarar av det numerära underläget bra och sätter fart direkt när man blir fulltaliga. Så bra fart att Hallam väljer att ta timeout för att samla styrkorna. Sen kom smällen.

 

Jag är inte förvånad över att det här händer mot just ett lag som har en tränare som heter Sam Hallam. Det är en hederlig gammal Bofors-taktik att köra över den spelare som leder laget som för matchen. Jag tror inte att effekten av den överkörningen blev den som Växjö önskade. Tre mål och ett stolpskott under fem minuters powerplay och matchen borde varit säkrad.

 

-

 

Växjö plockar ur Nihlstorp ur kassen och sätter in Stefan Steen, med förflutet i Leksands juniororganisation, inför tredje perioden. Han fick bara tre skott på sig och släppte in ett. Han släppte också in en Savinanen men då gick pucken tyvärr alldeles utanför efter att den finske furien missat den sista dragningen.

 

-

 

Jag hoppade omkring på olika platser i den glesbefolkade kurvan och precis när jag satte mig bredvid rövargänget på A2 sade herrn framför mig att det var klart. Sekunderna efter släpper vi in 5-3 och pulsen gick upp igen. Den höll sig där uppe även efter att Sallinen satte 6-3 men då slog hjärtat i en annan takt.

 

-

 

Sammanfattningsvis en ruskigt skön seger men jag kan inte låta bli att undra över hur det är med Kähkönen. Det här lär hamna hos disciplinnämnden och de lär döma ut ett för kort straff. Hallam lär tycka att det är för långt.

 

Det är sen gammalt, Bofors-gammalt.


Permalänk

Aldrig varit med om nått liknande

1-0 idag var riktigt sjukt. Inte målet i sig kanske men den efterföljande granskningen. Efter varje repris som rullade på jumbotronen blev publiken i arenan mer och mer övertygad om att målet skulle godkännas.

Målet flyttades visserligen ur sin position precis när pucken går in. Men det flyttades av Nihlstorp och enligt den nya regeln ska mål dömas om pucken hade gått in om målet stått där det ska. Lite krångligt kanske men det talade ju för ett godkännande.

Sällan har så få buat så högt som när domaren i mikrofonen säger något om bortdömt. Och sen började konstigheterna rada upp sig.

- tekningen är i mittzon
- Äpplet pratar med ena domaren
- speakerbåset tillkallar sig den andra
- han vill inte prata och skakar på huvudet
- killen i utvisningsbåset öppnar dörren och ropar på den ena
- lagen ställer upp för tekningen
- hela arenan buar
- speakern berättar att det är godkänt och alltså 1-0

Jag ska försöka få tag på någon som kan berätta exakt vad som egentligen hände.


Permalänk

På plats i tid

Idag föll det sig så att jag hamnade på arenan redan vid lunchtid. Det är mycket att göra men det hjälper inte – att stirra på en tom is gör att klockan går otroligt långsamt. Nu har i alla fall jag sett Ritola bli intervjuad av C-more inför matchen så det kan inte vara jättelänge kvar.

Jag är laddad, på ett sådant där koffeinöverdoserat sätt, inför nedsläpp. Mårtensson är tillbaka, frågan är var man stoppar in honom – och hans boxningspartner från förra mötet är också med på isen. Jag har svårt att tro att det skulle bli ett returmöte – men möjligheten finns.

-

Knuts ska intervjuas i Sportbaren i andra paus – missa inte det ni som är här.

-

Missa inte heller uppsnacket med mig, Bäckström och David Åslin. Det var tydligen inget hot från Mårtensson inför matchen nere i Växjö. Något som alla med lite insikt i vänskapen mellan de två nog listat ut för länge sedan.


Permalänk

Pratstund: Jon Knuts

Jon Knuts körde idag från Jönköping – där han tränat med laget, till Leksand – där han hör hemma.
Precis innan han passerade kommungränsen fick jag stopp på honom för en kort intervju.


Permalänk

Vi hade chansen inför tredje

Andreas Jämtin och Joonas Rönnberg befinner sig på olika sidor av en hel del skalor. Både som personer och som hockeyspelare. Jämtin har en ganska stor verktygslåda men blandar och ger – Rönnberg har en ganska begränsad uppsättning men använder den med självinsikt efter bästa förmåga.

Rönnberg är en tuffing – Jämtin är en fegis.

Rönnberg är trevlig – Jämtin är Jämtin.

 

Därför blir jag lite extra varm i hjärtat när den första fysiska kontakten i matchen är Rönnberg som sätter Jämtin på röven på egen blå. Säg ”tvääärni-it” på finlandssvenska så illustrerar ni vad som hände.

_

Ritola och Kähkönen skapar tillsammans första periodens första riktiga leksandsfarlighet och det efter nästan femton minuters spel. Sådana lägen lär man nog sätta om man ska vinna i Jönköping den här säsongen. Hv hade som bekant inte tappat en enda poäng på hemmaplan innan kvällens match.

-

1-0 var på inget vis varken ologiskt eller orättvist, men sättet det kom till på… Av alla de skott HV sköt mot Oscar i första perioden var det det absolut sämsta som resulterade. Alsenfelt är ju Alsenfelt så han är där men med fullt utsträckt arm är det svårt, snudd på omöjligt, att hålla emot. Däremot var det fullständigt logiskt och rättvist att det var Kevin Fiala som gjorde det – överlägset bäst på plan i första perioden.

-

Hv var bra i första perioden, de var ännu bättre i inledningen av andra och det osade katt flera gånger runt Leksandskassen. Efter några minuter blev det dock lite tryck från Leksandshåll mot HV-målet och Lang ser till att Marcus Nilsson drar på sig en tvåa. Sedan ser Marcus Nilsson till att han får en extra tvåa och just då gillade jag verkligen att de ändrat regeln från tio personliga minuter till en vanlig tvåa.

-

Kinnarps arena blir andra hallen, efter Linköping, där våra tillresta supportrar får det tvivelaktiga nöjet att höra en fantasilös diskjockey försöka få igång plastklappande sittplatspublik med Cotton Eye Joe.

 

Avgå.

-

I slutet av andra kryper vi allt närmare och närmare en kvittering. Anförda av kedjan med Ritola, Ryno och Kähkönen – med understöd från Hultström.  I början av tredje är vi ännu närmare – två gånger om. Först en styrning och sedan ett friläge.

-

Händemarks utvisning är det inget att säga om. Han försöker låsa Tedenbys klubba men missar densamme och klubban rätt upp i ansiktet. Inget HV-mål under de fyra minuterna och tacka det fantastiska hårda jobb som bland andra Grönberg och Alsenfelt uträttar, för det.

2-0 kommer istället nästan direkt efter att vi bli fulltaliga. Jag tycker det ser ut som ett hopslag och ett riktigt flytmål – men de som har för vana att gnälla på Erlandsson kommer säkerligen göra det även efter den här matchen.

Vi ger det ett ärligt försök efter 2-0 och skapar ett par halvchanser men inget riktigt hett innan klockan precis passerat 20:00. Det har bara akademisk betydelse men visst hade det varit lite skönare med 2-1 än med 2-0.

-

Appelgren pratade ofta under förra säsongen om att man vill vara med och ha en chans att ta poäng inför tredje perioden. Det hade vi absolut idag även om det stundtals såg ut som om laget saknade den där riktiga tändningen. Ett flytmål gör att HV får en tvåmålsledning och då är det tufft – det är ingen slump att de inte tappat en enda poäng på hemmaplan hittills i årets serie.

-

Avslutningsvis måste jag, även om bitterdimman smyger omkring kring knävecken, berömma Kevin Fiala. Vilken fantastisk hockeyspelare och det är bara att passa på att njuta av honom så länge han är kvar i Sverige, för det lär han inte vara särskilt länge.


Permalänk

Dags för ny poängförlust för HV

HV 71 har inte tappat poäng sedan de gjorde det mot oss för knappa två veckor sedan. Då var det en försvarsmiss i kombination med en bra individuell prestation som gjorde att HV kunde avgöra bara femton sekunder in på förlängningen.

Idag är det dags för oss att ge igen.

Enligt rapporterna kommer Brian Connelly att återigen ingå i truppen. Vem han ska spela med, eller om han är sjunde back, återstår att se när laguppställningen kommer. Kan det vara hans sista chans att visa att han vill vara med på riktigt? När Svedberg och Kapstad är tillbaka från sina skador så kommer det bli riktigt hård kamp om backplatserna.

-

David Petrasek, som nu är tillbaka efter skada, måste nog vara en helt annan kille i omklädningsrummet än han är när han blir intervjuad. I synnerhet de gånger han dykt upp i rutan när HV legat under är han dryg, kort i tonen och allmänt grinig. Jag hoppas verkligen att jag har fel i antagandet att han är annorlunda internt. Får vi gå till första paus med ledning, gärna efter ett oförtjänt och sent 0-1, så kommer han då vara ett åskmoln både i intervju och omklädningsrum. Bra för oss.