Permalänk

Älgjaktsrapport dag 5, sammanfattning

Det dröjde till den femte dagen innan vårt lag fick vända hemåt utan att ha fått någon älg. Uppdraget var att jaga kalv, men vi såg inga kalvar, däremot ett ensamt större djur, som var fredat.

När vi i morgon bitti samlas för att slakta och dela köttet är det sammanlaget sex älgar som ska hanteras. Det kommer att ta sin tid, särskilt som allt ska styckas och fördelas på ett rättvist sätt så att alla medlemmar i laget åker hem med belåtna miner. Vi har flera jägare som bor utanför Dalarna – och de blir förstås glada desto tidigare slakten är över. De flesta återvänder hem redan på kvällen eftersom det inte blir någon jakt på söndag.

Under lördagens slakt kommer vi säkert också får veta när det är dags för efterjakt på kalv. Vi brukar vänta någon vecka innan vi återupptar jakten eftersom vi har gott om tid, särskilt som det gått så bra under den ordinarie jaktveckan.

Vill också framföra ett tack till er som följt bloggen under veckan och på olika sätt reagerat över det ni läst.


Permalänk

Älgjaktsrapport dag 5, morgonen

Fortfarande plusgrader, 2 grader klockan 0600. Uppehållsväder. I dag jagar vi runt byn Holan och det är kalvjakt som gäller.Förr var området ett populärt tillhåll för älgarna, men sedan den förbifarten kom till har förhållandena radikalt ändrats. Har således inget större hopp om att vi får skjuta något djur i dag, Möjligen om jakten går så snabbt att vi byter till en annan såte längre fram i dag, att det kan bli en lyckosam avslutning på jaktveckan.

Men annars är vi nöjda med det redan uppnådda resultatet, särskilt mot bakgrund av fjolårsresultatet.


Permalänk

Älgjaktsrapport dag 4, sammanfattning

Inte heller i dag behövde vi återvända från skogen utan att kunna tillgodoräkna oss ytterligare en älg. Dagens skytt var Johan Gruhs, vice jaktledare. Sex älgar sitter upphängda i vårt slakthus inför styckningen på lördag.
För oss som ”i alla tider” kunnat räkna älgkött som ett av landsbygdens privilegier var förra året en dyster upplevelse när vi hade endast två kalvar att fördela på 30 jägare. Det blir en annan utdelning i år! Och chansen är god att det blir ytterligare djur att dela, eftersom det återstår en dag på den ordinarie jaktveckan och därefter möjligheter till helgjakt fram till i februari – om vi vill!

Under alla förhållanden blir det kalvjakt under fredagen och det är bara att konstatera att veckan gått lika snabbt som tidigare år. Jag inbillar mig att den goda utdelningen i år har påverkat sinnesstämningen om tidsperspektivet. Inte ens snöflingorna och kalla vindar kunde få oss på dåligt humör.


Permalänk

Älgjaktsrapport dag 4, morgon

Kyligaste morgonen hittills – 1 grad plus när klockan var 6.00. I dag jagar vi området runt Skisstjärn och nu är det endast kalv som räknas. Kvoten på stora djur är fyllt. Det innebär mer arbete för hundar och dess förare att ”sortera” och för oss passkyttar att vara extra vaksamma så att vi skjuter på ”rätt” djur.

I går kväll stod jag som värd för en middag för åtta jaktkompisar. Vi åt Kreolsk gryta och min kokkonst fick riktigt bra betyg!

PS! Just nu faller lätta snöflingor över Björbo!


Permalänk

Älgjaktsrapport dag 3, sammanfattning

Jaktlyckan håller i sig! Flera observationer också i dag och dessutom fälldes en stor älgtjur, en femtaggare, efter välriktade skott från 21-årige Erik Olsson. Bössan han använde fick han för övrigt som gåva från en tidigare jaktkamrat, K.G. Ström i Järfälla, som i samband med sin sista älgjakt 2013 överlämnade geväret till lagets yngste medlem!

Vi har nu fem djur i slakthuset och kvoten av vuxna djur är redan fylld. Resterande jaktdagar ska användas för kalvjakt. Det är alltid lika vanskligt och därför misstänker jag att antalet jaktdagar är räknade när det gäller årets älgjakt som ju får pågå en bit in i februari. Återstår att se hur jaktledarna resonerar när nästa kalv är skjuten.

Från andra jaktlag i trakten, Kläberget i Dala-Floda och Handbacken i Björbo,rapporteras om vargiakttagelser under den pågående älgjakten. Ett självklart samtalsämne när jaktlagen samlas i slakthus och vid middagsraster.


Permalänk

Älgjaktsrapport dag 3, morgonen

Endast 5 grader plus strax före klockan 6.Uppehållsväder, vilket jag tackar för. I dag ska Täcksbergslaget jaga ett område i närheten av byn (Björbo). Behöver knappast ta med annat än kaffe i ryggsäcken eftersom jaktledare Leif Holman, dagen till ära, utlovat både sopplunch och tårta till kaffet!

I kväll är jag värd för den sedvanliga middagen, till vilken åtta jaktkompisar är bjudna som tack för att de bjudit mig på mat tidigare i veckan.”Dubbel-skytten” Malin bland gästerna. Hoppas därför att dagens jakt inte drar ut på tiden. Middagsbestyren tar sin tid och gästerna kräver att det inte fuskas med kvaliteten i matlagningen.


Permalänk

Älgjaktsrapport dag 2,

Flera observationer gjordes. Jag själv var en av dem som fick se älg också i dag. En ko passerade mitt pass, men det var aldrig aktuellt att fälla djuret eftersom vi har ”koförbud” för tillfället. Iakttagelsen gjordes sedan vi bytt område – från Täcksberget till Lissbäckarna, områden som gränsar till varandra.

Det såg länge ut som vi skulle få åka hem utan byte den här dagen. Men efter ett idogt sökande efter en ko med kalv blev det Malin Axelsson förunnat att för andra dagen får skjuta en älg – den här gången en kalv. Det hör till saken att hennes sambo Johan Gruhs, som är vice jaktledare och i dag även hundförare, under ett par timmar tillsammans med hunden Rikko, slet som ett djur för få fram de båda älgarna till någon av våra passkyttar. Det tycktes som förgjort när plötsligt ett skott hördes över våra marker och Malin rapporterade att vår fjärde älg skulle tas ur och transporteras till slakthuset i byn.


Permalänk

Älgjaktsveckan dag 2, morgon

Klockan 5.45 hade vi plus 6 grader. Det är mulet, men uppehåll. Efter den lyckade inledningen fortsätter jakten nu runt fäboden Täcksberget, sju kilometer norr om Björbo. För egen del blir det en tuff start på dagen. Jag tillhör nämligen jägargruppen som ska klättra högst upp på Täcksberget för att nå dagens första pass. Det blir en rejäl varmkörning efter som vi ska upp på 400-metersnivån, innan vi få pusta i väntan på eventuella älgar.


Permalänk

Älgjakten dag 1 – sammanfattning

Lyckad start på jakten med tre fällda djur redan tidigt under dagen. Strax efter klockan 8.00 fällde Malin Axelsson en ko intill riksväg 66/E16. Två hondjur kom i sällskap till Malins pass och med ett skott avslutades livet för ett av djuren.

Senare under förmiddagen kom älgobservationer från flera jaktkamrater, bland annat från Jan Wallin som såg en hel familj, ko, två kalvar och en tjur. Tjuren, en udda tiotaggar, blev Wallins val och byte. Strax därefter passerade kon och kalvarna mitt eget pass. Jag tyckte att jag hade ”bra tag”, men den påskjutna kalven gick ur skotthåll och lade sig i skogen. När sedan hundförarna James och Leif kom med hunden Rikko blev det fart på älgen igen som sedan fälldes någon minut senare av Leif Olsson.

Området som jagades heter Born och ligger nordväst om Björbo och har i alla år varit en terräng som passar älgarna.


Permalänk

Bra jaktstart

Älgjakten börjar bra! Redan klockan 8.15 fälldes den första älgen. Skytten heter Malin Axelsson.