Permalänk

Chiapudding

Igår åt jag en av de mest hajpade, omskrivna och mest omtyckta rätterna just nu – chiapudding.  Det finns knappt en endaste blogg som inte lovordat denna (enligt mig rätt konstiga) lilla anrättning.

 

Så varför är då detta lilla frö så otroligt omtyckt av så många? Jo, de sägs ha massor av finfina egenskaper som får oss att må bra. Här är några!

 

  • de innehåller åtta gånger mer Omega-3 än lax
  • tre gånger mer fibrer än fullkornsbröd
  • dubbelt så mycket protein som sojabönor
  • dessutom är de väldigt näringsrika


Onekligen intressant. Det pyttelilla fröet används till oerhört mycket. Folk har det i sina smoothies, i sin müsli, i hemgjorda frökex osv. Men senaste året har internet exploderat av recept på just chiapuddding. Jag provade att äta det till frukost eftersom jag alltid är på jakt efter saker som känns drägliga att stoppa i munnen om mornarna (morningperson, not so much).

Vad jag tyckte? Nja. Det blir ett ljummet betyg från mig. Jag tyckte det kändes lite för slemmigt och kallt, i alla fall direkt på morgonen. Och lite för smaklöst. MEN, som den envisa människa jag är så tänkte jag prova igen. Kanske skulle vara en bra idé att söta den lilla slemmisen med lite Stevia? Och låta den stå framme för att bli rumstempererad en stund innan själva ätandet? Jag tänkte testa! Någon gång inom en inte alltför avlägsen framtid.. Här kommer i alla fall receptet, det kanske är någon av er som får en chia-revelation! 

 

 

Ingredienser (1 port)

  • 3 msk chiafrön
  • 1,5 dl mjölk (jag använde vanlig mjölk, men i de flesta recept använder folk mandel- kokos- eller havremjölk till exempel. Kanske är därför deras puddingar smakar så gott?)
  • 1-2 tsk vaniljextrakt

 

Gör såhär

  1. Blanda ihop ingredienserna och låt stå över natten.
  2. Ät morgonen efter till frukost, till exempel tillsammans med mixade jordgubbar, som jag gjorde.

Permalänk

Extra ostig lasagne

Lasagne är en favorit hos mig och när det vankas festligare tillfällen brukar jag svänga ihop en med rödvinsköttfärs och extra mycket ost. Denna härlighet inmundigades på mitt lilla födelsedagsfirande i början av året.

 

 

Ingredienser (4-6 port)

Till köttfärssåsen:

  • 500 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4-5 msk tomatpuré
  • ca. 2-3 dl rödvin
  • salt & peppar

Till bechamelsåsen:

  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • riven ost

Dessutom:

  • 6-7 lasagneplattor
  • halloumiost
  • (körsbärstomater)

 

Gör såhär

  1. Hacka gul lök och vitlök och stek på medelvärme tills löken mjuknat.
  2. Släng i köttfärsen och stek under omrörning en liten stund.
  3. Tillsätt vin och tomatpuré. Sänk värmen och låt köttfärssåsen koka ihop och reducera tills den blir krämig och smaka sedan av med salt och peppar.
  4. Under tiden köttfärssåsen går ihop sig – sätt ugnen på 225°C.
  5. Dags att börja med bechamelsåsen. Smält smöret i en kastrull.
  6. Vispa ner mjölet i det smälta smöret.
  7. Tillsätt mjölken, lite i taget. Häll på mer mjölk i takt med att såsen tjocknar.
  8. När den sista mjölken är i och såsen tjocknat – ta av kastrullen från plattan. Nu är det dags att vräka ner lite ost och om man gör det när såsen står på värme och eventuellt kokar blir såsen gryning när man har ner osten = not so good. Ös i önskad mängd ost (mycket alltså) och rör runt tills osten smält ner i såsen. Skulle tro att jag använder kanske 3-4 dl riven ost.
  9. Plattorna redo, köttfärssåsen redo, bechamelsåsen redo. Dags att montera! Varva sås, köttfärs och plattor i en ugnsfast form. Jag brukar se till att ha ett lager bechamelsås på botten och avsluta med ett lager sås överst.
  10. Toppa hela härligheten med halloumiost skuren i tunna, tunna skivor och halverade körsbärstomater. Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen. På förpackningen till lasagneplattorna står det att det ska ta ungefär 30 min.. ..vilket aldrig är fallet, inte för mig i alla fall. Grädda tills lasagnen är mjuk rakt igenom helt enkelt. Ät!

Permalänk

Snabb fläskfilé

Det här är en fläskfilérätt jag lagar ibland när jag vill göra mat som är extremt enkel, tar kortast möjliga tid och samtidigt är väldigt smakrik. Det är en del smaker från Asien, både kryddigt och sött. Jag tycker fläskfilén smakar bäst ihop med svalkande sallad och ris.

 


Ingredienser (4 port)

  • 1 fläskfilé
  • 4 msk soja
  • 1 dl sweet chilisås
  • 2-3 krm ingefära
  • 3 vitlöksklyftor

 

Gör såhär

  1. Skiva fläskfilén i så tunna skivor du kan.
  2. Blanda ihop resten av ingredienserna till en marinad.
  3. Häll marinaden över köttet, se till att alla delar täcks.
  4. Hetta upp en stekpanna på hög värme.
  5. Tjoffa ner fläskfilén i pannan. Eftersom det är så tunna skivor behövs bara några minuter. Klart!

 


Permalänk

Låt oss prata Falukorv.. ..Och lite annat.

Falukorven. Den som ingår i det fruktade, det tråkiga, det oinspirerade och fruktansvärt ocoola som alla gastronominördiga hipsters, hälsomässigt medvetna fitnessgurus och andra matförvirrade själar där ute räds. Halvfabrikatet. Fiskpinnar, köttbullar och makaroner, falukorv med spaghetti och ketchup. Maten vi lagar när vi kommer hem från jobbet och är trötta. När ni som har barn inte orkar lyssna på ungarnas utsvultna klagosång en minut längre än nödvändigt. När jag som student har tentavecka och inte har varken tid eller inspiration att stå i köket längre tid än det tar att koka snabbmakaroner.

Jag är absolut för att fler människor ska känna en större matglädje och framförallt laga mer mat från grunden. Att förstå att det inte alls behöver ta flera timmar eller krävas fyrtioelva ingredienser och det allra viktigaste – att det inte alls behöver vara svårt. Jag är ingen matexpert för fem öre. Jag vet inte hur man lagar mat på riktigt. Visst, jag lär mig mer undan för undan, men oftast går jag bara på magkänsla och intuition. Det lilla jag kan har jag lärt mig själv, genom att experimentera hemma i köket. Inte heller vet jag hur mat ska smaka på riktigt. Jag kan inte sitta på en restaurang, beställa in en rätt och sedan avgöra om det är så den rätten ”bör” smaka. Vissa människor kan det, är bra på att känna smaknyanser, skillnader i olika konsistenser och gillar själva finsmakandet. Kanske blir jag en av dem en dag men just nu drivs mitt matintresse enbart av att jag tycker det är så fantastiskt roligt att laga mat.

Nåja, tillbaka till halvfabrikatet. Finns det någon matgrupp som får mer skit i Sverige idag? Det är så oerhört ofint, ja skamligt nästan att äta halvfabrikat. Och visst är det ingen hälsosam mat för det mesta. Det är mycket skit i den typen av mat. Konserveringsmedel, färgämnen, smakförstärkare, E-ämnen och Gud vet allt. De flesta av oss är medvetna om det här. Vi vet att ingen mår bra av att äta halvfabrikat till middag varenda dag. Men snälla, snälla – låt oss få göra det de dagar då vi inte orkar annat. Eller dagar då vi faktiskt är sugna på den där falukorven med ketchup. Låt oss få lägga upp falukorven på varubandet i affären utan att känna dömande blickar i nacken. Lita på att vi (försöker) äter nyttigt veckans övriga sex dagar. Låt oss bara ha vår halvfabrikatsmiddag ifred och låt oss lämna butiken med huvudet högt.

 

Ett klassiskt favoritrecept:

 

 

Ingredienser (4-6 port)

  • 1 falukorv
  • 1-2 gula lökar
  • ketchup
  • senap
  • ost (går bra med riven eller i skivor)

 

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Snitta falukorven som om du skulle skiva den, men skär inte hela vägen ner i botten.
  3. Fyll utrymmet mellan skivorna med tunt skivad lök, ketchup och senap.
  4. Ös på ost på toppen.
  5. Gratinera i ugnen tills korven är gyllenbrun och ser oemotståndlig ut.

 

 

 


Permalänk

Bananpannkakor

Bananpannkakor har blivit så enormt hajpat senaste åren på gulliga frukostbilder på Instagram, Facebook och diverse bloggar. Till slut var jag tvungen att prova. Vad sjutton är det som är så fantastiskt?

Och ja, även jag fastnade. För det är enkelt att laga, nyttigt och gott. Funkar till frukost och mellanmål, går att variera. Bra grej helt enkelt. På helgen äter jag dem med florsocker på, på vardagen med lite bär eller honung.

 

 

Ingredienser (1 port)

  • 1 mogen banan
  • 2 ägg
  • 1-2 msk mjöl
  • 1 krm bakpulver
  • en nypa salt
  • en nypa kanel

Gör såhär

  1. Mixa bananen. Knäck över ett av äggen.
  2. Separera gulan och vitan i det andra ägget, häll gulan över bananen, spara vitan i en separat skål.
  3. Blanda i kryddorna i banansmeten.
  4. Vispa den separerade vitan till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner den i banansmeten.
  5. Stek till små pannkakor på medelvärme.

 


Permalänk

Smakrika färsbiffar

För ett par veckor sedan fick jag 10 kg köttfärs av min pappa, som ett bidrag till studentkassan. Perfekt! Det blir således många varianter av färsrätter här hemma nu och jag klagar absolut inte, det är perfekt att bara tina upp ett paket färs och enkelt att variera smakerna. Härom dagen blev det två kryddiga varianter av biffar, lite roligare än den vanliga kryddningen om man är ute efter något lite annorlunda.

Som tillbehör gjorde jag blomkålsmos och en röra med avokado och turkisk yoghurt.

 

 

Ajvarbiffar med persilja och bacon

Ingredienser (2-3 port)

  • 250 g köttfärs
  • 1 pkt bacon
  • 3-4 msk Ajvar
  • 2 små vitlöksklyftor eller 1 stor
  • 1 tsk torkad persilja
  • 1/2 tsk salt
  • peppar efter smak

 

Gör såhär

  1. Stek baconet. Låt det rinna av på hushållspapper och hacka det sedan i mindre bitar.
  2. Blanda ihop alla ingredienser och forma färsen till biffar.
  3. Stek biffarna på medeltemperatur tills de fått fin färg.

 

Rödbetsbiffar med ingefära och curry

 

Ingredienser (2-3 port)

  • 250 g köttfärs
  • 2 rödbetor
  • 1/2 tesked salt
  • peppar efter smak
  • 1 krm curry
  • 1 nypa ingefära

 

Gör såhär

  1. Riv rödbetorna på den grövsta sidan av ett rivjärn.
  2. Blanda ihop alla ingredienser och forma färsen till biffar.
  3. Stek biffarna på medeltemperatur tills de fått fin färg.

 


Permalänk

Den omtalade ankan

Jag har länge velat prova på att tillaga anka, men varit lite rädd liksom. Det känns så exotiskt och annorlunda, i alla fall för mig. Har själv endast ätit det vid ett fåtal tillfällen och tyckt att det varit riktigt gott. Det är inget jag skulle ha råd att köpa till vardags men till nyår passade det perfekt tyckte jag! Jag glömde helt bort att fota under nyårsafton, hade väl alldeles för trevligt. Men i sista stund kom en av vännerna på att det kanske vore bra att ta en liten matbild. Hursomhelst så blev det lyckat, ankan och jag levererade och gästerna applåderade. Kryddade ankan bara enklast möjliga och körde på mer smakrika tillbehör, rotsaker i ugn, rödvinssås och potatis friterad i smör (Mums!).

 

 

Ingredienser (6-8 port)

  • 4 ankbröst
  • 1/2 kg morötter
  • 2 gula lökar
  • 10-15 champinjoner
  • 25-30 potatisar
  • (ev. en burk gröna oliver)
  • Massa smör (till potatisen)

Till såsen

  • 1 rödlök
  • 3 dl rött vin
  • 1 msk ox- eller kalvfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 1/2 msk honung
  • 1 msk vatten
  • 1 1/2 msk majsstärkelse
  • salt och peppar

Gör såhär

  1. Börja med potatisen. Skala, lägg i kastrull och koka tills den är nästan färdig (ca. 15 min).
  2. Skala därefter och skär morötterna i mindre bitar, skär löken i grova bitar och halvera champinjonerna. Lägg detta tillsammans med oliverna i en ugnsfast form eller i en långpanna. Ringla över lite olja, krydda med salt, peppar och förslagsvis timjan. Blanda runt och skjutsa in i ugnen på 200°C i ca. 30-40 minuter, tills morötterna är mjuka och har fått lite färg.
  3. Ta ut morötterna och smacka upp ugnen på full effekt, nu är det dags för potatisen. Ta smöret och lägg det i en ugnsfast form. Jag använde kanske typ 200 g smör. Det ska vara så pass mycket att det täcker botten med några millimeter när det har smält. Släng i potatisen i formen, salta och peppra. När ugnen blivit het sätter du in potatisarna. Vänd på potatisarna var tionde minut ungefär, så att alla sidor av potatisen blir gyllenbruna och knapriga av smöret. När potatisen uppnått detta saligt härliga stadie är de färdiga.
  4. Sänk värmen på ugnen till 140-150°C. Nu är det dags att ta itu med ankan. Skär skåror i skinnet på ankan. Hetta under tiden upp en stekpanna på högsta effekt. Lägg sedan ankbrösten med skinnsidan nedåt i pannan och fräs på tills de fått en gyllenbrun färg. Salta och peppra runt om. Skicka ner ankan i en ugnsfast form och sätt in dem i ugnen. Man kan använda stektermometer och då vill man nå en innertemperatur på 62-63 grader för en härligt rosa färg på köttet längst in. Jag hade dock ingen termometer utan fick freestyla och även det gick bra. Tror ankan var inne i ungefär 20 minuter och den blev perfekt!
  5. Medan ankan är inne i ugnen kan man ta itu med såsen. (Ja, det är väldigt mycket matlagning en sån här gång, men sånt är livet. Det är ju KUL! Om man vill kan man faktiskt förbereda lite dagen innan. Jag hade förberett både såsen och rotsakerna kvällen innan så att jag bara behövde värma på dom när det väl gällde). (Man kan i annat fall beordra be snällt om gästerna kan hjälpa till att laga mat. Det är sant, de tycker om att komma till praktisk användning, faktiskt). Hursomhelst. Blanda grovt skuren lök, vin, vatten, fond, soja och honung i en kastrull. Låt det sedan koka på svag värme i ca. 15 minuter. Rör sedan ut majsstärkelsen i vattnet och blanda ner i såsen. Sjud i ytterligare ett par minuter medan du rör om. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och du har räddat kvällen med denna goding även om ankan skulle gå åt helvete och bli för torr.
  6. När det är typ 10 minuter kvar på ankan kan du tjoffa in potatisen och rotsakerna i ugnen igen så att de inte tappar all värme utan i värsta fall bara serveras lite halvkalla och i bästa fall helt genomvarma. Om man glömmer det här steget (som en viss person kanske gjorde) så har man faktiskt tillåtelse att micra maten. Nu kan ni njuta av detta godis till mat tills ni storknar och knappt orkar fortsätta med festen.

 


Permalänk

Att göra pasta steg för steg

I lördags var det dags för mig att prova på att göra egen pasta igen. Det blir så gott! Nu är nästa steg att köpa en pastamaskin för att kunna få till riktigt tunn pasta, men tills dess går det bra att jobba med kaveln.

Du behöver (till ca. 4 port.)

  • 5 dl durumvete
  • 4 ägg
  • grovt polentamjöl

Gör såhär

Häll ut mjölet i en hög. Skapa som en krater i mjölet och knäck äggen i den.

 

 

Använd en gaffel och ”vispa” försiktigt äggen så att gulor och vitor blandas. Börja sedan att röra in mjöl från kanterna till ägget, lite i taget med gaffeln.

 

 

När det blivit en tjockare smet, använd händerna och arbeta ihop till en deg. Det kan vara svårt att få ihop degen till en början, men fortsätt knåda, det kan ta en liten stund! När degen är färdig är det dags att täcka den med plastfolie och låta den vila i kylen i minst en halvtimme innan den kan kavlas ut.

Efter kylskåpsdvalan är det bara att kavla upp ärmarna och börja kavla för glatta livet. Se till att mjöla både deg, bord och kavel för att inget ska fastna.

 

 

Kavla ut degen till en avlång rektangel, så tunt som möjligt.

 

 

När du är nöjd med tjockleken på degen är det dags att skära den till långa remsor, ungefär 1 centimeter breda. Lägg remsorna i en skål med polentamjöl och täck dem med polentan för att förhindra att pastan klibbar ihop. Ta upp pastan och snurra den runt fingrarna för att forma små ”fågelbon”.

 

 

Låt pastan ligga i åtminstone ca. 20 minuter innan den kokas för att vara säker på att den håller ihop vid tillagningen. Koka sedan i rikligt med väl saltat vatten i ca. 3-4 minuter.

 

 


Permalänk

Nystart: Att leva billigt

Oktober är snart slut och jag är fullständigt uppslukad av studierna. Som blivande sjuksköterska är det mycket praktik som ska betas av och just nu är jag inne i en intensiv praktikperiod. Detta gör också att det finns noll timmar över att jobba extra på, så nu har jag gjort i ordning en relativt snål budget att följa så att mitt studiemedel ska räcka lite längre. Dags att börja utforska nya recept! Jag försöker leta fram sånt som är både nyttigt, gott och billigt.

En av de första dagarna med min nya regim lagade jag rotfruktsgratäng, något som uppfyllde alla mina kriterier.

Ingredienser

1 gul lök

5-6 morötter

ca. 1/2 kålrot

1 dl grädde

1,5 dl vatten

Salt & Peppar

Valfri ost att toppa med (jag använde tunna skivor fetaost)

 

Gör såhär

Riv morötter och kålrot, skiva löken i tunna skivor.

Varva morötter, kålrot, lökskivor, salt och peppar i en ugnsfast form.

Avsluta med att hälla över vatten och grädde. Toppa med osten.

Sätt in i ugnen på 200°C i ca.30-40 min.

 


Permalänk

Vietnamesiska vårrullar

10 veckors sommarjobb är över och en liten semester har infunnit sig innan högskolan slår upp portarna igen. Nu finns det inspiration att laga mat och prova på nya recept.

Häromdagen bestämde jag mig för att göra vietnamesiska vårrullar, eller fresh springrolls. Jag alternerade receptet lite, lade till några saker och bytte ut andra, så det här är min variant. Till exempel fylls vårrullarna vanligtvis med räkor, men jag bytte ut det till kräftstjärtar istället. Jag bytte även ut och lade till några av grönsakerna. Det blev väldigt gott och är en fräsch, lätt måltid som skulle vara bra att bjudmat då den går bra att förbereda innan.

 

 

Ingredienser

  • Rispapper
  • Kräftstjärtar (eller räkor)
  • Basilika (thaibasilika i orginalreceptet)
  • Koriander (går att utesluta)
  • Röd chili
  • Mango (tips att använda fryst mango för den är alltid perfekt mogen)
  • Morot
  • Avocado
  • Salladslök

Sås att doppa vårrullarna i

  • 1 tsk fisksås
  • 2 msk ljus soja
  • 1/2 pressad lime
  • 1 tsk honung
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • (jag lade även till en nypa ingefära)

 

 

Gör såhär

  1. Skär alla ingredienser till fyllningen (utom kräftstjärtarna) i mindre bitar. Kom ihåg att kärna ur chilin om du inte vill ha superstark mat.
  2. Koka upp vatten och häll över i en större behållare där du får plats att lägga ner ett rispapper. Här använde jag en stor stekpanna att ha vattnet i.
  3. Blötlägg ett rispapper i 10-12 sekunder i det varma vattnet. Ta upp pappret och skölj det under kallt vatten samtidigt som du ser till att pappret vecklar ut sig ordentligt och inte klibbar ihop. Lägg sedan ut pappret på en skärbräda av trä. Träet hjälper till att hålla pappret ordentligt på plats.
  4. Lägg ut fyllningen i en sträng i nedre delen av rispappret. Rulla ihop nedre delen en bit och vik sedan in kanterna och rulla ihop resten.

 

 

Det här receptet låter mer pilligt än vad det egentligen är. När man har färdigställt ett par rullar så får man snabbt in vitsen.