Permalänk

Enkel fördrink

På midsommarafton bjöd jag över en vän på middag och svängde ihop en väldigt enkel, läskande och god fördrink. Två ingredienser endast: citronsorbet och mousserande vin. Jag använde ett halvtorrt, sött vin. Jag skopade ner sorbet i glasen och hällde över vinet. Sen toppade jag drinkarna med jordgubbsskivor. Klart!

 

 

 

 


Permalänk

Vegetariskt: Rödbetsbiffar

En riktigt god och somrig lunch, perfekt när man har lite ont om tid men ändå vill laga nåt ordentligt.

 

 

Ingredienser (2 port)

  • 4-5 rödbetor
  • 1 ägg
  • salt & peppar
  • majsstärkelse
  • fetaost
  • (ev. timjan)

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på högsta värme på grilleffekt.
  2. Skala och riv rödbetorna.
  3. Blanda med ägg och kryddor till en smet.
  4. Stek på medeltemperatur tills biffarna fått fin yta.
  5. Skär upp fetaost i tunna skivor och lägg på varje biff.
  6. Sätt in biffarna i ugnen tills fetaosten fått lite färg. (i min ugn tog det ungefär 10 minuter).


Permalänk

Risotto

Förra veckan provade jag att laga risotto, något jag aldrig ätit förut. Det blev gott och var enkelt att göra, perfekt bjudmat.

 

 

Ingredienser

 

  • 4 dl avorioris eller carnaroliris
  • olja
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 300 g champinjoner
  • 1 msk flytande margarin
  • 2 gula lökar
  • 2 dl färskriven parmesanost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • (ev. kryddig korv)

Gör såhär

  1. Fräs riset i flytande margarin. Koka upp buljongtärningarna med vatten. Häll ca hälften av buljongen över riset, rör om och låt koka utan lock ca 10 minuter.
  2. Skölj, ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Skala och finhacka löken. Fräs champinjoner och lök i flytande margarin. Krydda med salt och peppar.
  3. Häll på resten av buljongen på riset och låt koka ytterligare ca 10 minuter. Vänd ner svampfräs och ost i det färdigkokta riset.
  4. Servera svamprisotton med bröd och en blandad sallad.

 


Permalänk

Drinktilltugg

Det här är ett enkelt och gott tilltugg till gästerna innan middagen.

 

 

 

Du behöver

  • Digestivekex
  • Ädelost
  • Creme fraiche
  • Valfria charkuterier
  • Päron

 

Gör såhär

Mosa ädelosten med en gaffel. På med några skedar creme fraiche, blanda till en tjock kräm. Bred ut ostkrämen på kexen och variera de andra påläggen.

 


Permalänk

Enkla burgare

Hemgjorda hamburgare är ju bara så mycket godare än köpta, och dessutom går det på ett kick att förbereda dem.

 

 

Ingredienser

  • 500g köttfärs
  • 2 tsk grillkrydda
  • (ev. 0.5 tsk salt)
  • svartpeppar efter smak
  • 1 pressad vitlöksklyfta

 

Gör såhär

När det gäller hamburgare, pannbiffar, köttbullar osv så gäller det att inte blanda om färsen för mycket. Man ska försöka att bara blanda om precis så mycket att kryddorna fördelas jämnt i färsen. Det är när man bearbetar färsen för mycket som t. ex köttbullarna blir kompakta och tråkiga. För luftiga burgare eller annat så brukar jag blanda om färsen med händerna, det är enklast tycker jag.

  1. Blanda kryddorna med färsen.
  2. Forma väl tilltagna hamburgare. Tänk på att dom kommer att krympa i stekpannan, så det gäller att göra dem större än man tror är nödvändigt. Jag brukar försöka göra dem 2-2.5 cm höga och lite större än min egen handflata på ett ungefär.
  3. Stek 2-3 minuter på medelhög värme.
  4. Servera i bröd med en skiva cheddar och grönsaker. Jag hade vitkålssallad till också. Blandade en liten skvätt vitvinsvinäger, olja, salt, peppar och oregano och hällde över kålen.

 


Permalänk

Morotskaka till fikat

I helgen var jag bjuden på ett eminent treårskalas. Till det bakade jag en morotskaka, efter recept från Leila Lindholm, väldigt gott blev det!

 

 

 

Ingredienser

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

1 1/2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1/2 tsk malen ingefära

1 nypa salt

1 1/2 dl solrosolja (jag använde rapsolja, funkade också bra)

4 1/2 dl rårivna morötter

 

Cream cheese frosting

60 g mjukt smör

4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Skal av 1 lime

100 g Philadelphiaost

 

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 150 °C.
  2. Vispa ägg och socker så att det blir vitt och pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke, och vänd sedan ner dem i äggsmeten.
  4. Tillsätt solrosolja och rivna morötter.
  5. Fyll smeten i en smörad och bröad form, ca 24 cm i diameter. (jag valde dock att dubbla alla ingredienser och göra min kaka i en långpanna istället)
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca. 55 minuter. Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna helt.
  8. Vispa alla ingredienser till frostingen så att du får en krämig smet.
  9. Bred frostingen över morotskakan.

 


Permalänk

Frasiga minipizzor

Perfekt middag när man vill ha lite variation. Jag valde att göra minipizzor istället för en stor, eftersom jag vill ha många olika kombinationer av fyllningar. Ett måste för mig är tunn, krispig botten, och det går utmärkt att få till det hemma – tricket är en skållhet ugn och en förvärmd plåt.

 

 

 

Ingredienser, pizzadeg

50 g färsk jäst

2 tsk socker

1 tsk flingsalt

0.5 dl olivolja (jag använde rapsolja, det funkade också)

3 dl ljummet vatten

7 dl vetemjöl

 

Gör såhär

  • Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 °C) i en bunke.
  • Rör i lite mjöl i taget, tills degen blir fast och elastisk. Resten av mjölet spar du till utbakningen.
  • Nu är det dags att låta degen jäsa, i 25 minuter under bakduk.
  • Sätt ugnen på högsta möjliga värme.
  • Sätt in en vanlig plåt i ugnen. (inget bakplåtspapper eller annat på, bara in med själva plåten i ugnen så att den blir upphettad)
  • När det är dags att kavla ut degen ska den kavlas så tunt det bara går. Jag kavlade ut degen tunt, tunt, och sedan ja jag en upp och ned vänd skål ovanpå och skar ut rundlar i degen efter den.
  • När dom små pizzabottnarna är redo är det dags att ta ut den heta plåten ur ugnen. Och nu gäller det att vara lite kvick.
  • Lägg bottnarna på den heta plåten. För mig passade det bra att ta 4 små bottnar samtidigt. Man ser direkt hur dom börjar gräddas underifrån av den heta plåten. Det är nu när man lägger på fyllningen som det gäller att vara lite snabb så att plåten inte hinner svalna alltför mycket innan den åker in i ugnen igen.
  • När fyllningen är på, grädda i ugnen tills pizzorna fått fin färg. Hur länge beror på hur het ungen är. Mina pizzor var inne i ca. 7-8 minuter.

 

Jag använde ingen riktig tomatsås, utan bredde bara på lite vanlig tomatpuré på bottnarna. Till fyllning kan man ju såklart använda precis vad man vill. Jag hade lufttorkad skina, chorizo, bacon, ädelost, fetaost, mozzarella, champinjoner, paprika, oliver och päron, som jag la på i olika kombinationer. Jag måste slå ett slag för den jag gjorde med päron och ädelost på, det var så otroligt gott. På dom pizzorna la jag inte på någon tomatpuré, utan bara tunna päronskivor och ädelost. Sen avslutade jag med lite olivolja på toppen. Perfekt vegetariskt alternativ, men det var också gott att lägga på en bit lufttorkad skinka efter att pizzan kommit ut ur ugnen.

 


Permalänk

Enkel, fräsch dessert

I veckan satt jag och spanade in recept på Pinterest, och hittade detta för hemgjord frozen yoghurt. Det blev väldigt gott, och är dessutom ett bra alternativ till glass. Enkelt att göra dessutom, tar bara några minuter!

 

 

Ingredienser

9 dl frysta jordgubbar (jag använde dock 50/50 jordgubbar och hallon, och det funkade finfint)

3-4 msk flytande honung

1,1 dl matyoghurt

(ev. 1 msk citronjuice)

 

Gör såhär

  1. Häll ner allt i en matberedare (OBS, jordgubbarna ska fortfarande vara frysta) och kör matberedaren i ca. 5 miuter.
  2. Ät direkt, eller ställ in i frysen.

 


Permalänk

Varm kycklingsallad med bacon, matvete och aprikoser

Igår blev det en fräsch och god kycklingsallad till middag.

 

 

Ingredienser (5-6 port):

 

900g kyckling

1 pkt bacon

matvete (koka så många portioner du vill, utifrån måtten på förpackningen)

1 röd paprika

torkad aprikos efter smak (Jag använde ganska mycket, 2/3 av en påse)

1 hel fetaost

1 burk svarta, urkärnade oliver

2 gula lökar

marinad till kycklingen, t. ex. färdig på flaska

1-2 dl vatten

 

Gör såhär

 

  1. Börja med att hacka dom torkade aprikoserna och skära fetaosten i små kuber. Blanda ihop aprikos, fetaost och oliver.
  2. Hacka löken och skär kycklingen i mindre bitar. Skär även baconet till tunna strimlor, och skär paprikan till små bitar.
  3. Ta fram en stekpanna och en tjockbottnad kastrull. Sätt båda på  hög värme och ha i olja/smör i kastrullen.
  4. När pannorna blivit varma, stekbacon och paprika i stekpannan tills baconet fått fin färg och paprikan mjuknat. Ställ åt sidan. Stek samtidigt kyckling och lök i kastrullen tills kycklingen får lite färg.
  5. Under tiden kycklingen steks är det dags att koka matveten enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Sänk värmen till kycklingen. Häll på smaksättningen. Jag använde en färdig marinad på flaska som smak. Häll på vattnet och låt kycklingen koka tills vattnet har reducerats en aning.
  7. När kycklingen kokat en stund, ha i bacon och paprika i blandningen.
  8. När matvetet är färdigt – blanda alla ingredienser!


Permalänk

Quesadilla med kidneybönor

Ibland när inspirationen tryter och skåpen gapar nästan tomma så brukar jag googla på de ingredienser som jag råkar ha hemma för att se om det dyker upp några smarriga recept. För ett tag sen var det mest inspirerande jag hittade i skafferiet en burk kidneybönor. Hittade då ett recept på quesadilla med bönröra i. Perfekt, då jag även hade tortillas hemma. Jag modifierade receptet efter det som jag hade hemma, och resultatet blev faktiskt jättegott! Jag åt stekt laxfilé till, men det hade varit lika gott att bara äta quesadillan som den var.

 

Ingredienser:

  • 1 burk (380g) kidneybönor
  • ca. 2 dl turkisk yoghurt (går även bra med creme fraiche eller gräddfil kan jag tänka mig)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 röd chili
  • 4-5 msk amerikansk barbecuesås (jag använde en på flaska från Santa Maria)
  • 1 dl riven hårdost

 

Gör såhär:

  1. Hacka löken och chilin, samt pressa vitlöken. Stek på medelvärme tills löken fått lite färg.
  2. Ha i de andra ingredienserna, utom osten. Låt röran reducera någon minut i stekpannan så att den blir lite tjockare.
  3. Ta av pannan från värmen och rör ner den rivna osten.
  4. Smeta ut röran på ena halvan av ett tortilla-bröd. Vik ihop tortillan på mitten.
  5. Hetta upp olja i en stekpanna på hög effekt. Stek quesadillan tills den är gyllenbrun. Detta går ganska snabbt, så det gäller att ha lite koll så att den inte blir bränd!
  6. Ät, njut.