Permalänk

Fisk + Lagerbland = Sant

När jag tillagar fisk har jag ofta med lagerblad i ekvationen. Fisk och lagerblad smakar fantastiskt gott tillsammans! Just den här lunchen blev det laxpasta med svamp och broccoli.

 

Ingredienser (till 4 portioner)

  • 4 portionsfiléer lax
  • Spagetti
  • 1 ”bukett” färsk broccoli
  • En näve färska trattkantareller
  • Kvarg/Keso/Färskost/Turkisk yoghurt/Creme fraiche
  • Lagerblad
  • Salt
  • Citronpeppar (det går bra med vanlig peppar också)

 

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
  3. Salta och peppra filéerna. Lägg på ett lagerblad på varje filé. Lägg också på en klick smör på varje filé.
  4. Sätt in i ugnen i ca. 20-30 minuter.
  5. Under tiden – Koka pasta och broccoli (släng i broccolin när det är ca. 3 minuter kvar på pastan.
  6. Stek svampen i smör. Salta och peppra.
  7. När 20-30 minuter gått, ta ut laxen. Dela laxen i mindre bitar.
  8. Blanda ihop pastan med Kvarg/Keso/Färskost/Turkisk yoghurt/Creme fraiche, efter smak.
  9. Blanda ner laxen, broccolin och svampen.

Permalänk

Festmiddag mitt i veckan

Gårdagen var en riktig höjdardag. Hade tenta som jag blev godkänd på, bland annat, och det vill en ju alltid fira! Så på hemvägen klurade jag på vilken festlig middag jag var sugen på och promenerade in på affären. Där fanns Amerikansk stek på extrapris. Importerat långväga ifrån någon av USA:s alla rancher, och det är ju dumt, men eftersom jag alltid annars köper svenskt så slog jag till. Efter en helt galen vecka med enbart kyckling till mat så kändes det så lockande.

Sagt och gjort. Stekens skulle stekas, och bearnaisesåsen vispas till förbannelse. (det ser komplicerat ut med en hel del moment i såsreceptet, men det är faktiskt inte alls svårt, speciellt inte med en elvisp!) Och det blev faktiskt riktigt bra! Trots att jag aldrig lagat något av dem förut. Till detta mästerverk blev det sötpotatis i ugn och sallad. Är det fest mitt i veckan så är det!

 

 

 

Här finns recept på hur jag gör med sötpotatisen.

 

Ingredienser (steken)

Stek (jag hade en på ca. 300 g, lagom till 2 pers)

Nymalen svartpeppar

Salt

 

Ingredienser (bearnaisesåsen)

  • 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 0,5 kruka färsk dragon (finhackad) eller 2 tsk torkad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 1-2 krm salt

 

Gör såhär (steken)

  1. Peppra rikligt på båda sidorna av köttbiten, släng även med en nypa salt på varje sida.
  2. Sätt en platta på högsta effekt och hetta upp en stekpanna (gärna gjutjärn, tål högre temperaturer bättre). Häll i lite olja och en klick smör.
  3. När smöret bubblat färdigt och blivit stilla – i med steken. Ca. 2 minuter på varje sida – färdigt!

 

Gör såhär (såsen)

  1. Bearnaisesåsen bör göras just innan servering, så därför gör du färdigt den andra maten först. Perfekt, för då kan köttet vila innan du skär upp det!
  2. Skala och hacka scharlottenlök/gul lök så fint du kan.
  3. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Ta av kastrullen från värmen. Viktigt att det får koka ner ordentligt, annars blir såsen lös.
  4. Smält smör i en kastrull. Ta bort från värmen och låt stå vid sidan av.
  5. Ordna ett vattenbad i en bredbottnad stekpanna eller kastrull.
  6. Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen.
  7. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet.
  8. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  9. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta inte med det vita i botten på smöret.
  10. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Den ska inte bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar.

Permalänk

Falafelliknande lunch

Mitt projekt att äta mer vegetariskt går ganska bra. Oftast blir det någon form av kikärtsbiffar, eller sallad. För ett tag sedan skulle jag prova att göra falafel. Mina blev dock inte helt ultimata (jag hade för lite kikärtor hemma, så fick höfta lite) men det blev gott.

Jag utgick från det här receptet;

 

Ingredienser

  • 2 burkar kikärter
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 3-3 ½ msk maizena majsstärkelse
  • 2 tsk mald koriander
  • 2-3 tsk mald spiskummin
  • 2 msk fryst persilja
  • ½ citron
  • ½-1 tsk salt
  • ½ msk rapsolja till varje stekomgång
Gör såhär
  1. Mixa kikärtorna. De kan vara lite svårmixade, så räkna med att det tar en stund.
  2. Blanda i övriga ingredienser i kikärtssmeten.
  3. Värm upp olja i en stekpanna.
  4. Forma smeten till bollar som du sedan plattar till en aning i stekpannan.
  5. Stek på medelvärme tills bägge sidor fått fin färg.


Permalänk

Vänner som inte går av för hackor & matpaj till middag

Igår var jag hembjuden till Hanna, min älskade vän. Jag älskar att vara hemma hos Hanna, det måste vara ett av de mest rofyllda hus jag vet. Så fort jag kliver över tröskeln blir jag lugn. Kolla bara här på några småglimtar;

 

Och så blir en bjuden på fika. Skorpor med marmelad och kaffe i små söta koppar till det. Vi planterade om pelargoner, snicksnackade, fotade och bara trivdes. Som vanligt kändes det som om jag varit där i en kvart när det i själva verket gått flera timmar. Precis så som det ska vara alltså.

Avslutar med dagens middag, som får fortsätta detta frosseri i kyckling, nämligen kycklingpaj.

Ingredienser

 

Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • 3 msk iskallt vatten

 

Fyllning

  • 1 st ugnsstekt eller grillad kyckling
  • 250 g färska champinjoner
  • 10 st cocktailtomater
  • 2 dl keso
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl riven ost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Någon örtkrydda en gillar (jag använde dragon)
  • (ev ett pkt bacon och en färsk bukett broccoli)

Gör såhär

Pajdegen

  1. Sätt ugnen på 225ºC. Skär smöret i små bitar.
  2. Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa.
  3. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.

 

Fyllningen

  1. Medan pajskalet förgräddas kan du börja med fyllningen.
  2. Skär champinjonerna i mindre bitar och stek dem i smör. Salta och peppra. Låt svalna något.
  3. Blanda samman creme fraiche, keso, kryddor och riven ost.
  4. Blanda det med champinjonerna, kycklingköttet och cocktailtomaterna, skurna i bitar (Skär broccolin till mindre ”buketter” och blanda ner dem också, om du vill ha broccoli i).
  5. Häll i fyllningen i pajskalet. Grädda i 225°C i ca 20 minuter.
  6. (Om en vill ha bacon på pajen är det nu man lägger på det. När det gått kanske 12 minuter så tog jag ut pajen, vred upp ugnen på full effekt, la på bitar av bacon ovanpå pajen och satte tillbaka formen högt upp i ugnen och körde färdigt sista tiden. Då blev baconet krispigt på toppen.)


 


Permalänk

2 enkla kycklingrecept

Denna vecka har jag haft en riktig kycklingvecka. Extrapris på kyckling från Sverige, perfekt. När jag har mycket att göra i skolan och inte ritkigt har tid att laga mat varje dag brukar jag göra det här så att jag får ihop gott om matlådor. Annars passar det också bra som familjemiddag när man inte har tid/ork att stå i köket så länge. Dessa recept kräver minimal ansträngning.

 

Hel kyckling i ugn med dragonkryddning

 

Ingredienser

  • 1 hel kyckling (ca. 1kg)
  • 1 gul lök
  • 2 tsk torkad dragon
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 nypa salt
  • Citronpeppar (eller vanlig svartpeppar) efter smak
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk citronsaft

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda ihop smör, dragon, salt, peppar, vitlöksklyftor och citronsaft.
  3. Gör fickor under skinnet på kycklingen och peta in smör. Tryck försiktigt utanpå skinnet så att smöret fördelar sig. Spar ca. 1/3 av smöret och smörj in utsidan av kycklingen med det.
  4. Skär den gula löken i klyftor. Lägg in klyftorna inuti kycklingen.
  5. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen i 50-60 minuter.

 

Kycklingklubbor med thaiinspirerad kryddning

Ingredienser

  • ca. 1 kg kycklingklubbor
  • 2-3 msk röd currypasta
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 msk soja

 

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Blanda kryddor, vitlök och soja.
  3. Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form (jag la även med gul lök och champinjoner). Stryk på kryddblandningen.
  4. Sätt in i ugnen i 40-50 minuter.


Permalänk

Egen pasta

Jag har lagt ut ett recept för hemgjord pasta förut, men lägger upp ett recept igen. Det är så enkelt att göra, blir riktigt gott och känns lyxigt. Perfekt för helgmiddagarna.

Ingredienser

  • 4 dl Durumvetemjöl
  • 2 medelstora ägg
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt

Gör såhär

  1. Häll upp mjölet i en hög, gör en grop i mitten.
  2. Tillsätt ägg, olja och salt i gropen.
  3. Ta en gaffel och vispa försiktigt så att olja och ägg blandar sig.
  4. Fös försiktigt med ena handen ner lite mjöl i taget i smeten och blanda.
  5. Knåda tills du har en elastisk, blank deg (var inte för otålig, räkna med att det tar 6-8 min att knåda färdigt degen). Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i 30 minuter.
  6. Dela degen i mindre bitar och kavla ut bitarna var för sig så tunt du kan, på ett lätt mjölat bord. Skär ut pastan till vilken form du vill (jag brukar göra någon slags tagliatelle).
  7. Låt pastan ligga och torka en stund innan du kokar den.

Permalänk

Enkelt bröd utan jäst

Provade att baka bröd härom dagen, väldigt enkelt!

Ingredienser

  • 4dl vetemjöl
  • 3dl annat mjöl (jag använde grahamsmjöl)
  • 4-4,5dl filmjölk
  • 1 riven morot (valfritt)
  • 1tsk salt
  • 2tsk bikarbonat

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda mjöl, salt och bikarbonat i en bunke.
  3. Häll över filen och blanda om. Konsistensen ska vara som en klistrig gröt.
  4. Häll över smeten i en brödform som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda i 40-60 minuter, låt svalna på galler.

Permalänk

Kyckling- och baconwraps

Idag när jag kom hem efter en fullspäckad heldag med föreläsningar ville jag göra något riktigt gott till middag. Det blev kycklingwraps!

Jag brukar nästan alltid använda kycklinglår eller klubbor eftersom det är saftigare och mer smakrikt än filéerna. Om man dessutom tillreder kycklingen i ugn är det nästan omöjligt att den blir torr. När jag gör wraps tillagar jag kycklingen i ugnen och separerar sedan köttet från benen. Det är mindre pilligt och tar mindre tid än vad man tror.

 

 

Ingredienser

  • 1 kg kycklinglår
  • 1 pkt tärnat bacon
  • 3 msk sweet chili sauce
  • 1 tsk vitllökspulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • Tortillabröd
  • 1 dl gräddfil/creme fraiche/kvarg
  • 1 påse örtagårdskrydda (Knorrs dressingmix)
  • Grejer att sätta ihop en sallad med, det man gillar.

 

Gör såhär

  1. Tina kycklinglåren. Sätt ugnen på 225°C. Under tiden kan du förbereda salladen. Jag gjorde en vanlig med sallad, tomat, paprika och rödlök i grunden, och så hade jag på torkade aprikoser skurna i bitar, torkade gojibär och fetaost.
  2. När kycklinglåren är tinade – sätt en stekpanna med lite olja i på hög värme. Låt pannan bli riktigt varm. Lägg i kycklinglåren med skinnsidan nedåt i pannan. Stek några minuter så att skinnet får gyllenbrun färg.
  3. Under tiden kycklingen steks, blanda ihop kryddblandningen. Sweet chili sauce, ingefära, vitlökspulver (går såklart bra att använda pressad vitlök också), salt och cayennepeppar.
  4. Ta upp kycklingen ur pannan när den fått färg. Lägg den med skinnsidan uppåt i en ugnsfast form. Klicka på kryddblandningen och sätt in i ugnen i 30-40 minuter, tills kycklingen fått en fin yta.
  5. Medan kycklingen är i ugnen finns tid att blanda ihop såsen (kvarg och örtagårdskryddan) och steka bacontärningarna.
  6. Ta ut kycklingen och ta bort köttet från benen. Skär köttet i mindre bitar. Blanda kycklingkött och bacontärningar. Sätt ihop en wrap med kyckling, sallad och sås och njut!

 


Permalänk

Köttfri måndag

Ett mål inför det här året är att jag ska försöka ha en köttfri dag i veckan, för att upptäcka fler vegetariska recept och vidga vyerna lite. Köttfria måndagar får det bli framöver! Idag blev det bön- och morotsbiffar och makaronigratäng till lunch.

Biffarna blev goda och var enkla att göra.

 

Ingredienser

  • 3 dl bönor (jag använde kikärtor, cannellinibönor och kidneybönor)
  • 2 grovt rivna morötter
  • 1 ägg
  • 1 fint hackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • curry
  • salt & peppar
  • olja till stekning

 

 

Gör såhär

  1. Mixa bönorna till en fin massa.
  2. Stek löken på medelvärme tills den är mjuk.
  3. Under tiden löken steks – grovriv morötterna.
  4. Blanda ihop alla ingredienser, krydda efter smak.
  5. Forma biffar och stek på medelvärme tills de fått en fin yta.

 


Permalänk

Blomkålsmos

Perfekt om en vill byta ut det traditionella potatismoset mot något lite lättare. Väldigt gott också!

 

 

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

 

Gör såhär

  1. Ta bort blasten på blomkålshuvudet. Dela huvudet i mindre bitar.
  2. Koka i saltat vatten tills delarna är mjuka – ca. 10 minuter.
  3. Häll av blomkålet i ett durkslag, och låt det rinna av en stund så att allt vatten försvinner.
  4. Kör blomkålen i en matberedare eller med stavmixer tills det blir ett slätt mos. Blanda i smöret och krydda med salt och vitpeppar efter smak.