Permalänk

Stängt på grund av renovering

Det kommer nog att bli lite si och så med uppdateringarna på bloggen framöver.  En vattenskada i köket sätter käppar i hjulet för både vardagsmat och festmat. Det är tur att det finns god soppa på burk och butiksbakat bröd ibland…

 


Permalänk

Pizzakassler en trött tisdag

Häromdagen googlade jag efter lite nya snabblagade recept och hittade ett busenkelt recept med kassler. Barnen gjorde inte tummen upp direkt, men vi vuxna gillade den.

 

 
500 g benfri kassler
1 burk crème fraiche med feta och soltorkade tomater
2 tsk oregano
2 dl riven pizzaost

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär kasslern i skivor. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
3. Klicka crème fraichen över och strö över oregano och ost.
4. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med potatis.

Resultat
Under 30 minuter: Ja, snudd på.
Grönsaker: Gurka och paprika och morot.
Gott: Bra och snabblagad vardagsmat – egentligen – om nu kidsen bara gillat kassler.


Permalänk

”Jag gillar inte men det låter gott!”

Jag är uppväxt med raggmunk. Ett tag under mina truligaste tonår tyckte jag att min pappa jämt gjorde raggmunk till middag, så egentligen förstår jag inte riktigt varför vi så sällan gör raggmunk hemma -  i dag tycker jag ju det är sååå gott!
Något lyckotjut blev det dock inte när jag häromkvällen sa att jag skulle laga just raggmunk till middag. ”Gillar inte,” tjöt 5-åringen surt. ”Jag vill ha köttbullar och makaroner.” ”Men det är ju pannkakor med potatis i,” förklarade jag. ”Det gillar jag inte men det låter gott…” blev hans svar. Vi kompromissade lite, så barnen fick stekta köttbullar till sina raggmunkar.

 

Räcker kanske till tre personer
1 ägg
1 dl mjöl
2 1/2 mjölk
1/2 tsk salt
3 ganska stora potatisar
smör att steka i

Måsten till: Stekt fläsk eller bacon och rårörda lingon

1. Vispa ihop själva smeten.
2. Riv potatisen och rör i smeten.
3. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor i lite smör.

Resultat
Under 30 minuter: Ja.
Grönsaker: Gurka och paprika.
Gott: Barnen åt åtminstone upp varsin och framför allt mamman gillade middagen jättemycket!


Permalänk

”Fuskfisk” à la Tina

Jag gillar Mat-Tina och det här är ett recept från hennes senaste kokbok. Lite vardagsfusk tycker hon är helt okej (sympatiskt tycker jag) och i det här receptet använder hon Campbell’s hummersoppa på burk som grund. Eftersom hummersoppan var slut när jag skulle handla använde jag 3 dl grädde och 3-4 msk koncentrerad hummerfond i stället, funkade jättebra det också!

 


Hummergratinerad flundra
8 flundrefiléer
3 dl grädde
3-4 msk hummerfond
1 lite zucchini i skivor
1 broccoli
2 krossade vitlöksklyftor
olivolja
salt och peppar
2 dl vispgrädde och 1 äggula

1. Salt och peppra filéerna. Rulla ihop dem med insidan inåt. Lägg rullarna i en ugnsfast form.
2. Fräs grönsakerna och vitlöken i en panna några minuter, salta och peppra. Lägg dem i formen med fiskarna.
3. Blanda ihop grädde och fond. Smaka av. Häll över fisken och grönsakerna. Gratinera i ugnen ca 10 minuter (250 grader).
4. Vispa grädden och rör ner äggulan. Klicka ut över fisken, gratinera ytterligare 5 minuter.

Resultat
Under 30 minuter: Ja fisken tog ingen tid att tillaga, men vi åt med pressad potatis till och det tar ju lite att skala, koka och pressa…
Grönsaker: Sallad med gurka, tomat, paprika och solrosfrön.
Gott: Jättegott, tyckte nästan alla…


Permalänk

Kungligt god kålsoppa

Min norrländska kollega berättade att han gjort ”Nikkaluoktasoppa”, en matig soppa på köttfärs och vitkål. När jag sa att jag tyckte den lät riktigt god (kålen är ju finfin just nu) så kom han travande med ett recept. Jag provlagade hemma häromkvällen och ungarna kryssade så klart fram i soppan för att undvika den strimlade vitkålen …

 

Nikkaluoktasoppa
400 gram nötfärs
4 dl vitkål
1 msk smör
2 msk senap
2 msk tomatpuré
1 st lagerblad
1 l  vatten
2 buljongtärning, köttbuljong
1 lök, riven
soya
peppar

Resultat
Under 30 minuter: Ja.
Grönsaker: Inga extra.
Gott: Ja! 5-åringen undvek kålen men tyckte soppan var god, 7-åringen däremot var inte imponerad av middagsmaten eftersom det var ruggigt mycket ”läskig lök” i soppan…

 


Permalänk

Afrikanska köttbullar

I Sara Begners senaste kokbok, Glöd – mat med mening reser hon runt med en biståndsorganisation, möter människor och lagar mat med tradition i Kenya, Guatemala, Vietnam och på Balkan. Jag gillar kokboken och prövade därför att laga afrikanska köttbullar i kokossås till familjen häromkvällen. Vi åt med couscous.

 

 

Afrikanska köttbullar
500 gram nötfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
1 dl vatten
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
olja eller smör att steka i

1 burk kokosmjölk
1 hackad röd chili
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
1 citrongräs, bankad och delad i bitar

färsk koriander

1. Låt ströbrödet svälla i vattnet. Blanda i övriga ingredienser och forma färsen i ganska stora köttbullar. Bryn dem i panna så att de får lite färg.
2. Koka upp kokosmjölken med övriga ingredienser i såsen. Lägg i köttbullarna och låt grytan sjuda i cirka 5 minuter (tills köttbullarna är klara).
3. Toppa grytan med en näve färsk koriander.

Resultat
Under 30 minuter: Nästan, funkar helt klart som snabblagad vardagsmat.
Grönsaker: De vanliga gurk- och paprikastavarna.
Gott: Det kunde ha varit lite mer tryck i själva köttbullarna. Nästa gång saltar jag och pepprar smeten bättre. 7-åringen ratade inte helt oväntat såsen men 5-åringen åt glatt.


Permalänk

Så värda besväret

Testade att baka eget korvbröd i somras, och det blev bara så gott (och var enkelt att göra). Värda besväret, verkligen.

 
Korvbröd
3 dl mjölk
25 gram jäst
0,5 tsk salt
4 msk olivolja eller smör
1 msk sirap
7,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
smält smör och sesamfrö att dekorera korvbröden med

Värm mjölken till fingervarm. Tillsätt olivolja eller smör. Lös upp jästen med saltet i lite av det mjölken i en stor bunke.
Blanda i mjölet (men spar lite till utbakningen). Knåda i 5-10 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk på en varm plats i en halvtimme.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den till en avlång limpa. Dela upp degen till 20 bitar.
Forma dem till 15 cm långa korvbröd och lägg på två plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa på plåten i ytterligare 30 minuter. Pensla med smält smör och strö sesamfrö över.
Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter tills korvbröden fått fin färg och är genombakta.


Permalänk

Några hallon kvar på busken?

Hallon är  sommarens godaste bär  tycker jag! Den här hallonkakan är busenkel att göra, och en kombo av paj och vanlig kaka (kan alltså ätas både som efterrätt med lite vaniljglass eller bara som den är till kaffet). I originalet är det bara kokos, men min kokos var nästan slut när jag skulle baka så jag rev ner lite vitchoklad med kokosresterna, det funkade också fint.

 

Hallonkaka
200 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
ca 75 gram finmald sötmandel
3 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 dl kokos (eller gör som jag, ta hälften kokos hälften vit choklad)
2 ägg
cirka 5 dl färska hallon

1. Rör ihop smör, socker och mandel.
2. Blanda först mjöl och bakpulver, och blanda sedan ihop det hela till en smuldeg. Obs! Ta undan cirka 1/4 och blanda det med kokosen (och den vita chokladen).
3. Rör ner äggen i resten av smuldegen. Bred ut smeten i en smord och bröad form (20×30).
4. För dela hallonen på kakan och toppa sedan med kokossmulblandningen.
5. Grädda kakan i ca 30 minuter i 175 grader.

 


Permalänk

Sommarlov och sommarmat

Jag tar lite sommarlov från bloggen, men är tillbaka igen i mitten av augusti. Förhoppningsvis laddad med ny energi och lust att spana efter kul vardagsmat igen.

Här är två bra ”sommarmåsten” – ett gott kryddsmör från Pralinkocken Dan Strandqvist och en ljuvlig ljummen potatissallad från min mamma.

Trevlig sommar!

Ljummen sparrispotatissallad

2/4 kg nypotatis
300 gram färsk sparris
rädisor, skivade
4 msk smör- och rapsolja
2 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1 krm svart peppar
2 msk grovhackad gräslök

1. Borsta och koka potatisen.
2. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 3 min.
3. Vispa ihop smör- och rapsolja, senap, salt och peppar.
4. Dela ev. potatisen i lagom bitar, blanda med dressning och sparris, rädisor och gräslök.

Kryddsmör
100 gram rumsvarmt smör
2 msk finhackad timjan
2 msk finhackad persilja
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt

1. Blanda smör med de färska kryddorna, vitlök, salt, peppar och vitvinsvinäger.
2. Forma till en rulle och ställ svalt. Skiva upp precis innan servering.


Permalänk

Sommarens enklaste paj

Säg vad som inte går att pimpa med lite vit choklad… Det här är det enklaste och snabbaste recept på paj som finns! Egentligen funkar det med vilka bär eller frukter som helst. Jag hade rabarber och jordgubbar i min.

 

 

Sommarpaj
1. Rabarber och jordgubbar (fyll botten i en pajform med bär/frukt, var generös)
2. I den här ordningen strör du på de torra ingredienserna:
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
50 gram riven vit choklad
3. Ta fram 75 gram smör ur kylskåpet, hyvla smörskivor med en osthyvel och täck pajen med tunna smörskivor.
4. Grädda pajen i 20 minuter i 200 grader.
Servera pajen ljummen med vaniljvisp!