Permalänk

Gott Slut!

Vill med det här otroligt enkla men ack så goda receptet säga tack för mig! Allt gott har ett slut. Men inte tänker väl ni sluta baka och laga massa gott för det? Det tänker inte jag iallafall.

Här får ni ett tips som är trendigt just nu och det är bra, för enklare än så här blir det inte! Uppskattat av stora som små. Återigen det perfekta snaxet eller tilltugget innan middagen.

Knäckepizza. ugn 225 grader ca 10 min

1 rund kaka normalgräddat knäcke

4 msk tomatpuré

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

riven ost

salt och peppar

färsk basilika eller oregano

ditt val av pålägg; Parma, salami, skinka, räkor, tomater, svamp…etc

! fast tänk lite ”less is more”, pizzan blir inte godare ju mer saker du har på, utan välj istället färre råvaror med hög kvalite´!

Pressa vitlöken och blanda med tomatpurén och olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Bred blandningen på ”gå bortsidan” av knäcket. Strössla över osten och toppa sedan med ditt val av råvaror. Jag valde: salami, hackade oliver med kapris  och färska tomater.

Grädda sedan i mitten av ugnen i ca tio minuter. När pizzan är klar, slicar du upp den och strör över lite färska örter, ringlar ev på lite extra olivolja och serverar familj, vänner eller bara dig själv.

Allt gott!

 


Permalänk

God saffranskaka till glöggen.

Vi har inte kommit igång vare sig med pepparkakor eller saffransbullar. Men däremot har jag bakat en väldigt smarrig kaka, med saffran, lavendel och citron. Väldigt bra kombination av smaker. Kakan blir en blandning på cheesecake och maräng, krämig och spröd på samma gång. Hade också i lite kardemumma, tror säkert att kakan skulle bli god med lite ingefära i också. Då skulle man nog skippa lavendeln dock. Prova er fram, vad ni själva tycker!

Citron- och saffranskaka 175 grader ca 30 min

2 ägg

1 dl socker

1 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vanilj

1 msk kardemumma

Fyllning:

1,5 dl grädde

2 ägg

0,75 dl socker

1 pkt saffran

1 citron, skal och saft

Topping:

2 tsk lavendel

2 tsk socker

Vispa ägg, socker och vanilj riktigt fluffigt. Ha sedan i mjöl, kardemumma och bakpulver, rör ut tills smeten är klumpfri. ”Bröa” en form ( helst lösatagbara kanter) med mjöl, socker och kardemumma. Slå sedan i smeten. Rör ihop saffran, ägg, grädde och socker. Riv sedan i citronskalet och pressa i saften. Rör tills saffranet har löst sig och fyllningen är härligt gul. Ringla sedan i fyllningen över kaksmeten. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i ca 30 min. Mortla ihop lavendel och socker. När det gått ca tio minuter av gräddningen, ströslla då över lavendel- och sockerblandningen. Ta ut kakan och låt den svalna något. Servera gärna med någon god glass, typ romrussin.

Ju(v)ligt god!

 


Permalänk

Värmande i höstmörkret.

En god soppa är aldrig att förakta. Vi äter gärna soppa hemma hos oss. Egentligen kan man nästan koka soppa på vad som helst(spik?). Den här gången blev det en broccolisoppa. Grunden kokar jag på själva ”stammen”. Sedan låter jag broccolibuketterna koka med de sista minutrarna. Blir jättegott och så har man ju tagit var på hela grönsaken. Å, det är ju bra!

Krämig Broccolisoppa. 2-3 pers

1 broccoli

4 dl vatten

1 buljongtärning

0,5-1 dl vitt vin

2 vitlöksklyftor

2-3 tsk grön pesto

4-5 rejäla matskedar créme fraiche

1,5 dl västerbottenost

salt och peppar

att stoppa i; rostad parmaskinka, räkor eller knaprigt bacon

Börja med att skära bort buketterna på broccolin. Dela dem sedan så de är små( de ska liksom rymmas på en soppsked) Skär sedan bort den allra grövsta delen längst ner på stammen. Skär sedan resten av broccolistammen i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna och dela på hälften. Lägg i kastrull ( allt utom buketterna) och slå på vatten, vin. Lägg också i buljongtärningen och peston. Koka upp och låt koka i ca 10-15 min, tills broccolibitarna är mjuka. Klicka nu i créme fraichen och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Lägg i de små buketterna och koka ytterligare i ca 3-5 min. Dra av plattan och ha i den rivna osten. Rör runt tills osten smält och soppan känns krämig och god. Servera som den är eller med något gott i.
Tips! Gratinera av knäckebröd i ca 5 min, 250 grader, med lite örtsalt, ost och dill på. Urgott med något knaprigt till den lena soppan.

Sammetslen!


Permalänk

Ett till rödbetsrecept!

Morotskaka kanske ni har bakat någongång…eller iallafall smakat. Det här är en bra variant på den goda, saftiga kakan med den fluffiga smarriga glasyren. Enjoy!

Rödbetskaka med vit chokladglasyr. 200 grader ca 40 min

2,5 dl olja

3,5 dl socker

4 dl rivna rödbetor (ca 4 st)

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

3-4 msk kakao

Skala och grovriv rödbetorna. Blanda dem tillsammans med olja och socker. Vispa tills sockret löst sig. Vispa i äggen ett och ett. Vispa ordentligt mellan varje ägg. Blanda alla de torra ingredienserna och blanda i. Rör tills det inte är några klumpar. Häll smeten i en bröad form och grädda i ca 40 min på 200 grader.

Glasyren;

200 gram philadelphia

200 gram vit choklad

3 msk créme fraiche

2 tsk vanilj

1 msk honung

Smält chokladen försiktigt i vattenbad eller micron. Vispa ihop osten, fraichen, vaniljen och honungen. Häll sedan i chokladen under omrörningen. Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Njut!

Gott till fredagsfikat?


Permalänk

Tilltugg till drinken eller bubblorna.

Rödbetor, chévre och honung är ju numera den givna combon. Smakerna gifter sig! Kanske lite lite tjatigt, men otroligt gott. Lite som den där favoritlåten som man kan lyssna på hur många gånger som helst utan att tröttna. Bra helt enkelt! Dumt att ändra på ett vinnande koncept. Prova att göra de här goda snurrorna med peston och gärna gustavskorv när ni ska ha gäster nästa gång. Jag lovar att de kommer att bli imponerade och vilja ha receptet.

Helenas chévresnurror. ugn 200 grader ca 15 min

Degen;

0,5 påse torrjäst (ca 1 rågad msk)

3 dl varmt vatten (40 grader+)

1 msk socker

1 tsk salt

2 msk olivolja

ca 4 dl vetemjöl

2 dl durumvetemjöl

Blanda ihop socker, salt och jäst, slå på vatten och olja. Rör sedan ut jästen ordentligt. Blanda sedan i mjölet, börja med durumvete. Blanda sedan i mjölet. Arbeta degen smidig i ca 10 min. Låt den sedan jäsa i ca 30 min i inplastad bunke. Ringla gärna lite olivolja över innan jäsning.

Chévreröran;

200 gram chévre

1 msk honung

1 viltlöksklyfta

2 msk créme fraiche

1-2 msk olivolja

svartpeppar

vallmofrö

Pressa vitlöken och smula osten. Mixa sedan ihop med fraichen, oljan och honungen. Smaka av med peppar.

Kavla nu ut degen, precis som när du ska göra kanelbullar. Bred sedan chévre röran på, strössla över vallmofröna och rulla ihop. Lägg i små muffins/bullformar. Låt jäsa i ca 30 min under bakduk.

Peston;

ca 4-5 kokta rödbetor

2 dl rostade solrosfrön ( rosta i ugn 225 grader 5-7 min)

2 vitlöksklyftor

1 citron, skal och saft

1 kruka basilika

1 msk balsamico

salt och peppar

olivolja

Mixa samman rödbetor, frön, pressad vitlök, basilika, skalet(rivet) och saften från citronrn. Tillsätt också balsamico. Smaka av med salt och peppar. Mixa sedan i olivolja till önskad konstistens. ( Den ska ju gå att klicka på snurrorna, men om man ska ha den tex till pasta kanske men vill ha peston lite lösare) Är den redan för lös? Mixa då i mer solrosfrön.

Strössla gärna på lite havssalt på chévresnurrorna innan du stoppar dem i ugnen i ca 15 min. Låt de svalna och klicka sedan på peston och stick gärna ner en skiva gustavskorv. Yummie!

Kanske inte så dumt med getost ändå Ekka?

 


Permalänk

Crunchkakor.

De här kakorna måste ni bara prova att baka! Otroligt goda och lite överraskande med det lilla crunchet…De kommer att göra sig mycket bra till glöggfesten, istället för de sedvanliga pepparkakorna. De är också väldigt lätta att baka. Tycker du inte om ingefära, byt ut den mot kardemumma eller kanel istället. Men ärligt talat då går nästan halva känslan och smaken med kakorna förlorade.

Andreas Crunchkakor. ugn 200 grader ca 10-13 min

200 gram rumstempererat smör ( inte margarin!!)

2 dl råsocker, el farin

2 msk vanilj

2 msk sirap

2 tsk bakpulver

ca 5 dl mjöl

1 msk malen ingefära

5-6 torkade fikon

Rör smöret med socker, vanilj och sirap.Hacka fikonen och blanda ner dem. Ha sedan i  ingefära, mjöl och bakpulver. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till nästan en full längd på en plåt. Lägg de ganska brett isär på en plåt och platta till dem något. Grädda i ca 13 min, låt de svalna något och skär sedan upp dem lite på snedden.

Vänta på crunchet!


Permalänk

Dragen gris?

Pulled pork heter det ju på engelska. Väldigt populärt just nu. Går såklar bra att göra på högrev eller biff också. Idén är ju att ugnsbaka köttet på låg värme väldigt länge, så att det sedan bara är att dra isär köttet. Till det här behövs egentligen bara någon god sallad , kanske någon dipsås och ett gott bröd, tortilla eller pita. Prova nu till helgen när ni kanske har lite extra tid.

Dragen gris. 4-5 port ugn 125 grader

1 karré på ca 1-1,5 kilo

Marinad;

1 msk kaffepulver

1 msk chilipulver

1 msk ingefära

1 tsk kanel

1 msk spiskummin

2 tsk kakao

5 vitlöksklyftor

1 clementin

3 msk sirap

2 msk chilisås

Till tilllagningen;

1 gullök

4 vitlöksklyftor

1 dl bbqsås med hickory

2 msk farin

salt

3 dl vatten

Dag 1;

Pressa vitlöken och saften ur clementinen. Blanda sedan med övriga marinad ingredienser. Stick hål ikarrén med en vass kniv, så att marinaden verkligen går in i köttet. ”Massera” sedan in marinaden på köttet. Lägg i plastpåsen och förslut väl. Lägg för marinering ca 12 timmar.

Dag 2;

Skiva lök och vitlök, lägg i botten på en gjutjärnsgryta, slå på vattnet och farin. Salta karrén, lägg den i grytan och slå på hickorysåsen. Locket på och in i ugnen på 125 grader i 6 timmar. ta ut steken och lägg den att svalna lite, koka upp såsen och låt den koka ca tio minuter. Smaka av om det behövs mer salt, sötma eller syra. Dra sedan med hjälp av en gaffel isär köttet och lägg upp det på ett fat. Ringla lite av såsen över. Succé!

Frisk sallad;

2 avocados

2 grape

1 ask cocktailtomat

1 lime

1 vitlöksklyfta

1 kruka koriander

salt och peppar.

Skala grapen och skär i fina klyfor. Dela avocadon och tomaterna i tärningar. Riv över skalet från limen och pressa ur saften. Pressa över vitlöken och hacka över koriandern. Blanda och smaka av med salt och peppar.

Lycka Till och trevlig helg!


Permalänk

Gott och enkelt bak.

Ett gott nybakat bröd är aldrig att förakta. Det här brödet är väldigt enkelt att göra och blir saftigt, tack vare det rivna äpplet. En hård skorpa på brödet tycker jag är väldigt gott också. Den enda lilla nackdelen är väl att det ska jäsa ett bra tag, ca 4 timmar totalt. Men den som väntar på nåt gott!

Långjäst bröd. ugn 250-200 grader ca 40 min

1 dl mjölk

4 dl vatten

1 pkt jäst

3 msk olja

1 msk socker

1 msk salt

1 äpple

ca 1,5-2 l siktat dinkelmjöl

Grovriv äpplet, behövs inte skalas. Blanda jäst, olja, salt, socker och äpllet. Blanda tills jästen löser sig. Värm mjölk och vatten till ca 38 grader. Slå på vätska på jästen och blanda ordentligt. Arbeta sedan in mjölet, gärna med en bakassistent. Arbeta sedan degen i ca 10-15 min. Den ska vara ganska lös och elastisk. Lägg sedan över degen i en stor och rymlig skål ekller bunke. Täck med lock eller plast. Låt degen jäsa i 2 timmar. Mjöla ett bakbord och slå ut degen där på. Arbeta inte degen för hårt nu, utan bara platta ut den lite tills den är ca 3-4 cm hög. Den ska nu jäsa ytterligare två timmar, utan bakhandduk. Gå och titta till den fyra, fem gånger. Vik då in kanterna mot mitten  och forma till den lätt.  Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en långpanna eller ugnsfastform i botten på ugnen. Efter två timmar forma till degen till önskad bröd form. Lyft försiktigt över på en plåt och in i mitten av ugnen. Slå ca 1,5 liter kallt vatten i den nu riktigt heta långpannan. På så vis får du en bra ångeffekt och brödet kommer nu att få en fin hård skorpa. Sänk värmen efter tio minuter till 200 grader. Brödet tar ca 40-60 minuter beroende på storleken. Bäst är att sätta i en termometer efter ca 20 minuter. När tempen är uppe i 98 grader är brödet klart! Låt det då svalna lite på galler innan du sätter tänderna i det.

Ljuvligt gott!


Permalänk

Trender!

Jag kom ihåg när wokpannan lanserades, någon gång tidigt 90-tal. Måste ju ha varit samma ståhej som när lergrytan kom på 70-talet eller tacos på 80-talet. Wok, själva ordet var ju så spännande och nytt, och alla dessa färska grönsaker som man skulle strimla och hacka. Vi köpte en wokpanna med tillhörande cd-skiva, kommer jag ihåg. Vet att jag spelade cd:n första gången woken skulle invigas. Passande asiatisk musik, för att komma i rätt stämning antar jag. En hel lördag gick iallafall åt till den här woken. Det skulle inhandlas speciella grönsaker och kryddor. Färsk ingefära var besvärligt att hitta på Ica i Björndammen, minns jag. Speciellt när man själv var lite osäker på hur den såg ut. Tror jag gav upp och körde torkad. Det fungerade ju också och hela familjen tyckte det var urgott med wok!

Lite senare kom ju också alla dessa woksåser på burk. Alltså bara att woka upp lite kyckling och sedan på med ”farbrorns” färdiga sås. Väldigt populära! Finns de kvar, tro? Iallafall så vart jag sugen på lite typ wokat. ( Har tyvärr ingen ”riktig” wokpanna, ingen wok-cd heller). Jag ville prova att göra kyckling med cashewnötter, för att se om jag kunde få till den lika bra som min ”favvo” kinakrog i stan, ( utan färdigköpt sås då) det gick så bra, så bra. Faktiskt är jag helnöjd. Men jag kommer såklart fortsätta att gå till ”min” Kina!

Kyckling med cashewnötter och paprika. 4 port

6-800 gram kycklingfilé

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 paprikor

1-2 citrongräs

1/2 röd chili

3 msk sesamolja

2 msk tomatpuré

4-5 msk sweet chili

3-4 msk rödvinsvinäger

5 msk soya

2 msk mangochutney

2 tsk ingefära

0, 5 msk maizena

smör

ca 2,5 dl vatten

salt och peppar

cashewnötter

Strimla kycklingen och lägg i en bunke. Finhacka löken, chilin, dela på citrongräset( på längden och bredden) och pressa vitlöken blanda med kycklingen. Blanda också i purén, sesamoljan, vinägern, soyan, ingefära och sweet chilin. Låt stå en stund, gärna upp mot en halvtimme. Dela eller strimla paprikan. Hetta upp en panna ( eller wok) med en rejäl klick med smör i. Stek kycklingen ett par tre minuter. Strö över maizenan och vänd runt. Slå på vattnet och lägg i paprikan. Låt koka upp. Låt koka i 5-7 minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att ha i de goda nötterna. Servera med ris eller nudlar.

Vart tog woken vägen?


Permalänk

Dax för lax…

Vi äter ofta fisk hemma, helst då lax. Det älskar min dotter. Allra bäst gillar hon stekt lax med en god kall sås. Men idag fick jag henne att prova något annat. Tveksamt.. Men det gick genast bättre när hon fick röra ihop ingredienserna. Ja, för så lätt är den här rätten att till och med en sjuåring fixar det! Och god! Jag fick skänka bort halva min filé till dottern. En ny favorit här hemma således!

Barnsligt god och enkel lax! 4 port ugn 200 grader ca 10-15 min

6-800 gram laxfilé

3 dl grädde

1 ask cocktailtomater ( el ca 200-250 gram tärnade stora)

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

2 msk hummerfond

2 tsk socker

1/2 pressad citron + skalet från hela

1/2-1 kruka basilika

Om du inte har köpt färdiga portionsbitar lax; skär då laxbiten i 4 portionsbitar. Lägg dem i en ugnsfast form, salta och peppra. Rör ihop grädden med  fond, socker och purén. Pressa i vitlöken, riv i skalet från citronen och pressa i saften från halva citronen. Hacka i basilikan och dela på tomaterna och blanda i dem med. Smaka av med salt och peppar. Sätt in i ugnen i ca 10-15 min. En av oss åt med kokt potatis och den andra med bulgur. Båda lika nöjda, ris funkar säkert också. Lycka till!

Succé!