Permalänk

Påskharen är här! Dags att dra till blåkulla!

Vilket underbart kattgäng jag har här :-)

Vad sägs om de här tre damerna t.e.x :-) Att de gillar varandra råder det väl ingen tvekan om :-)

Eller de här två underbara syskonen!

 

Eller den här fina pojken som är en otroligt glad & gosig kille – han spinner och buffar på mej hela tiden :-)

Det här ett bara några av alla fina missar som firar påsk här hos mej – resterande gänget kan ni se på min hemsida under fliken som heter Gästfoton:  www.sodradalarnaskattpensionat.se

Våra hönor har gått i påskstrejk så för första gången på över 10 år har vi fått lov att köpa ägg i affären. Givetvis blev det ekologiska ägg från hönor som får vistas ute i det fria och inte vara instängda i en bur. Våra egna hönor har ca 100 kvm rastgård och ett väl tilltaget hönshus :-) Djur ska ha det bra!

Jag har skrivit ut de perioder som finns kvar att boka på pensionatet i sommar – se förstasidan på hemsidan. Under min semester i Maj har jag helt telefonfritt så om man vill boka så kan man göra det t.o.m sista april eller efter den 1/6 när jag öppnar igen.
Nu ska jag hasta vidare till Blåkulla på en snabbgående kvast.
Nu återstår bara att välja en katt som får följa med på kvasten – jag har ju några att välja bland ;-)

P.s Ni vet väl att påskliljor är otroligt giftiga för katter så håll dem på långt avstånd från era missar så att inte påsken slutar med ett besök på djursjukhuset…..

Jag önskar er alla en riktigt Glad påsk!

//Eva


Permalänk

Nu var det nära ögat…..

Ett riktigt Aprilväder kan man säga att det har varit i dag!
Det  har det varit strålande solsken, ösregn och åska och strålande sol igen :-) Första åskmullret – åh så härligt! Nu är inte sommaren långt borta!

Hade ett besök ute vid katterna en dag av den här kanaljen :-)

Han är inte speciellt blyg av sig men nu var han lite väl övermodig om ni frågar mej…..han var nämligen in i en av katternas rastgårdar!! Det finns en springa på ca 5 cm och där trängde han sig in – ni ser springan alldeles under där han sitter.

I rummet som tillhörde rastgården bodde en kattdam som låg och sov vid tillfället men det gjorde inte hennes rumsgranne!

Han trodde nog inte sina ögon när den sprang runt inne i rastgården intill hans och han satt nog och drömde om att ”hen” skulle komma in till honom istället men jag hann få ut ekorren så det blev ingen ”ekorrstek” denna gången men om den kommer tillbaka och gör om samma sak igen så har han kanske inte lika stor tur. Han tjattrade på som aldrig den när han hade kommit ut därifrån – kanske retade han katten? ;-) Sedan var det full fart mot fågelbordet där han har både jordnötter & solrosfrön.

Den här killen gillar förresten att bli kammad – och han kammar sig gärna själv också :-)

Och han tycker även om att ”torrbada”

 

Sedan hade matte & husse bokat in ett bad också så det blev ett vanligt bad också.

Nu fyller det på med påskkatter och i påsk är det fullt med katter från olika delar av Sverige. I påsk är det många Ragdolls här men även huskatter, Maine cooner, Norska Skogkatter, Brittiskt korthår, Birma – ja det är som ett härligt påsk ägg med gott och blandat :-)

Här har ni en kille som älskar jakt! När han lyckas få tag i vippan håller han den med ett järngrepp och vägrar att släppa – och han är stark som en riktig nalle :-)

Ha en fortsatt fin vecka!
Tror ni att det kommer någon påskhare i slutet av veckan?

//Eva


Permalänk

”Än är inte den sista idioten född”!

Hej på er!

Måndag igen – veckorna flyger fram och snart ska jag ha semester.
Sista April åker sista katten hem och sedan blir det 4 veckor utan katter – nåja kattfritt blir det ju inte för jag har ju några
själv också ;-) Här sover tre av dem :-)

Telefonen går varm just nu – mycket förfrågningar handlar förstås om sommaren vilken i det allra närmaste är fullbokad – liksom Jul & Nyår. Jul & Nyår är en helg som väldigt många planerar väldigt långt i förväg.

I helgen som var träffade jag någon ( ingen kattpensionatskund givetvis ) som berättade saker för mej som gjorde att jag höll på att ramla baklänges. Jag har hört mycket när det gäller katter men det här tog iaf priset.

Personen är vad som brukar kallas ”BYB” i uppfödarvärlden.
BYB står för ”Backyardbreeder” alltså någon som låter sina katter få ungar hur som helst och utan kontroll och som inte lägger någon som helst vikt vid att kastrera/vaccinera eller id – märka vare sig kattungar eller vuxna katter.

Med tanke på att vi har mer än 100 000 hemlösa katter redan så tycker jag och många med mej att det inte finns någon anledning att sätta fler till världen – men det är en helt annan diskussion…..

Den här personen tyckte att hon var noggrann med vart kattungarna hamnade för hon tog minsann de nya ägarnas telefonnummer!?
Och ursäkta mej men vilken garanti ger det för att katterna hamnar i nya ansvarsfulla hem?! Givetvis gavs kattungarna bortovaccinerade, inte id-märkta & gratis eller i ”bästa fall” 1 krona tassen ( som om inte det är gratis??? )
Så långt stack den här personen inte ut mer än alla andra BYB – MEN sen kom det…….en familj som hämtade två kattungar hämtade dem och tog hem dem i en svart SOPSÄCK!!!!!!
VA!!? I en sopsäck? Varför då? Jo motiveringen var att de inte skulle veta vart de åkte så att de inte skulle gå tillbaka dit de kom ifrån!
Jag har hört mycket idiotiska saker genom åren men det här tog i alla fall rekordet. Och att man då som ”säljare” av kattungarna kan gå med på det och inte har några synpunkter på detta det säger enligt min mening lika mycket om den som ger bort katterna!
Att det sedan inte slutade bra för de stackars katterna som fraktades till sitt nya ”hem” i en svart sopsäck – ja det är en annan sorglig historia.
Till saken hör att den som gav bort kattungarna räknar sig själv som djurvän…..

Jag undrar om katterna någon gång ska komma upp i samma status som hundarna. Det går framåt men alldeles för sakta enligt min mening. Den nya djurskyddslagen verkar låta vänta på sig tyvärr.

Problemet med sådana här BYB är att det finns en marknad för ”gratiskatterna”. Många vill t.e.x ha en långhårs katt som de kallar både Skogskatt & annat men man vill inte betala det som en raskatt kostar. Om man inte har råd att betala som tex. det som katthemmen tar för en katt vid adoption 1000-2000 kr då ska man inte heller ha någon katt för då har man helt enkelt inte råd att ha katt.

Det kostar nämligen pengar att ha ett djur: mat, sand, vaccinationer, försäkring och om de blir sjuka så kostar det givetvis när man ska gå till veterinären. Många av dessa gratiskatter blir avlivade när de blir sjuka för det får inte kosta något – det finns ju fler gratiskatter att hämta…..

Ibland får jag mail från personer som undrar om jag känner någon som ger bort sina katter ( oftast raskatter ) för de har inte råd att köpa någon. Ni kan ju gissa vad jag gör med de förfrågningarna….?
Jo jag lägger de där de hör hemma – i papperskorgen!

Det finns inget som jag blir så upprörd av som människor som behandlar djur illa – de kan ju faktiskt inte välja vilka de hamnar hos och de kan inte heller be om hjälp.

Någon som däremot har det riktigt skönt – det är Lasse :-)
Han ligger och sover i dag precis som hans kompisar eftersom det är riktigt ”kattsovarväder” i dag

//Eva


Permalänk

Vad är så speciellt med den här pojken?

Jag har tagit hand om flera tusen katter sedan jag öppnade pensionatet sommaren 2008 och jag har träffat många speciella katter. Men nu har jag träffat en mycket speciell katt som gör något som ingen annan katt jag träffat har gjort/gör…….

Katten som det handlar om är den här söta Brittiska korthårs killen på 1 1/2 år.

 

Vad är det då som han gör som är så speciellt undrar ni säkert :-)
Kolla in honom ”in action” ;-)

Ja ni ser faktiskt rätt! Han går på toaletten :-) Han använder sig alltid av toaletten och aldrig någon kattlåda.
Otroligt om ni frågar mej  - man har hört talas om katter som går på toaletten men jag har aldrig träffat någon i verkligheten.
Fotot har jag fått låna med tillstånd av kattens ägare då jag inte har utrustat mina pensionatsrum med vanliga toaletter utan helt ”vanliga kattoaletter” :-)
Mycket praktiskt om ni frågar mej – ingen sand och därmed ingen sand på golvet – bara spola och klart!
Jag får nog hyra in kattens matte för att träna mina missar att lära sig  :-)

Hoppas att ni har haft en lugn och skön helg i det mysiga vårvädret!
Krokusarna är tåliga – de har blivit översnöade ett antal gånger nu men de vägrar att ge upp :-)

Jag tror att våren är här för att stanna – eller vad tror ni?
//Eva


Permalänk

Gamla ”gummor och gubbar” !

Hej allesammans!

Nu var det ett bra tag sedan jag skrev något inlägg här på bloggen men det beror helt enkelt på tidsbrist.

Trots att det är ”lågsäsong” just nu  - iaf om man ser till almanackan sett så är det i stort sett fullbokat här. Det är jättekul förstås och att dagarna fullkomligt flyger fram är ingen överdrift!

Den senaste 1 1/2 veckan har jag badat mer än 20 katter vilket är rekord under en sådan kort tidsperiod.
Många missar har och är det fortfarande som kommer för att få hjälp med tovor och få bort en massa lös päls. Vi är ju gudbevars mitt i fällningstider just nu :-)

Många ringer och frågar hur det ser ut med plats här i sommar och jag kan säga att det är mycket få platser kvar i sommar.
Så här ser det ut i dagsläget:
1/6 – 13/6, 16/6 – 27/6, 7/7 – 11/7, 28/7 – 1/8 samt 10/8 och framåt finns lediga rum – övrig tid i sommar är det alltså helt fullbokat! Påsken är också fullbokad.

På tal om sommar…..jag fick min första bokning till sommaren 2015 igår….. :-)

I morgon ska jag säga hej då till den här lilla donnan som har varit här hos mej i nästan två månader. Hoppas att vi ses snart igen :-)

Just nu har jag en hög medelålder här på pensionatet :-)
De flesta av katterna som bor här nu är över 10 år och den allra äldsta damen är den här fina sköldpaddsfärgade som är inne på sitt 18:e år :-)  Hon spinner så fort hon ser mej :-) Tidigare år när hon har bott här så brukade hon börja att spinna hon så fort hon hörde mej men numera så sviktar hörseln.

Inte långt efter kommer den här söta madamen som är 17 år :-)

 

Eller vad sägs om den här gentlemannen som är inne på sitt 16:e år :-)

Inne på sitt 16:e år är även den här fina Ragdollen!
Ragdollens ”lillebror”  som är en  Russian Blue  är ”bara” 13 år…..

13 år är även denna skönhet – vilken för övrigt är otroligt lik min egna katt Grållan. Grållan är överst på bild – gästen underst!

Den här damen har 14 år på nacken :-)

Ja det var några av missarna som bor här just nu  - resten finns att beskåda på min hemsida där det hela tiden fylls på med nya skönheter att titta på :-)
Nu njuter både jag och katterna av det vackra vårvädret :-)
Och nu börjar det dessutom att blomma så smått i rabatterna.
Ha en fortsatt bra vecka!
//Eva


Permalänk

Vissa vet hur man gör……

Vissa katter vet verkligen hur man njuter av sin semester :-)

Ta den här herren t.e.x :-)

Eller den här…..
Han snurrade runt så mycket att det var svårt att hinna fota honom ;-)

Däremellan äter de god mat & godis och blir kammade.
Även korthåriga katter behöver hjälp med frisyren såhär års.

Den här underullen kommer från en korthårig katt. Underullen är borttagen inför stundande bad.

Och ni kan ju tänka er vad som händer om katterna slickar i sig denna mängd…..risken för hårbollar är ganska stor vilket i sin tur kan orsaka stopp i tarmen. Om håret/ullen inte blir bortkammad ( ej borstad ) eller borttagen med rätt redskap till att få bort underullen med.
Så här års bokas många bad in och även hjälp med tovor/kamning när man har svårt att klara av det själv. Alla katter älsskar ju inte pälsvård och har katten en gång fått ”övertaget” över ägaren och katten har fått bestämma när det är dags att sluta krävs det ibland lite knep och taktik för att få kamma den :-)
Jag såg ett inslag på tv häromkvällen som handlade om pälsvård och de tipsen kan jag garantera inte fungerar på alla katter. Då katten i inslaget var minst sagt lugn & tillmötesgående gör att en del tror att det är sådär enkelt att kamma katter men som sagt det beror på katten och har katterna en gång fått bestämma när det är dags att sluta kamningen så är det inte så där enkelt. Jag har har hand om ca 500 katter per år som alla är olika i temperament och har olika typer av päls så har jag kanske fått lite kläm på det hela ;-)
Givetvis är det snällare mot katten att hålla efter pälsen med att kamma den ofta och se till att den är tovfri än att åka till veterinären för att söva den för att raka bort alla tovor.
Att söva en katt i onödan är ju aldrig bra :-( Dessutom blir det både dyrare och värre för katten.

Sedan finns det förstås katter med olika svår päls att sköta.
Man bör kanske inte köpa t.e.x en perser om man inte är intresserad av pälsvård :-) Det alla katter dock har gemensamt är att de mår bra av att bli kammade!
Och vad är härligare än en mjuk och välskött päls :-)

Nu håller vinterpälsarna på att falla av som ni som har katt säkert har märkt :-) Så var nu flitiga med kammen innan de har hunnit bli toviga….  :-)

Ha en underbar dag i solen! I går hade vi 15 grader här – så ljuvligt!

//Eva


Permalänk

Babbis är på TV! Hollywood nästa?

Hej allesammans!

 

Babbis här!!! Nu var det länge sedan jag bloggade nåt.
Jag har tjatat på matte ett bra tag nu att nu måste jag ju få blogga lite igen – matte måste hjälpa mej med själva skrivandet för jag är inte så bra på att stava ;-)

Matte har själv inte haft någon tid över för att blogga eftersom hon har haft fullt upp på sitt jobb med alla sportlovsfirande katter.

Själv har jag också haft fullt upp!
Matte blev tillfrågad  om jag ville vara med och spela in en film!! Vad sägs om det? Jag behövde inte ens gå på någon casting utan jag fick en roll direkt utan någon provfilmning men så är det tydligen när man är så snygg & charmig som mej ;-)

Sagt och gjort – matte & husse packade in mej i bilen med allt som kan tänkas behövas för att åka iväg på en filminspelning.
Dagen innan hade jag förstås badat och gjort mej snygg – jag är förstås alltid snygg men nu skulle jag vara extra snygg ;-)

Morgonen startade tidigt och färden gick till en filmstudio söder om Stockholm. Förutom jag skulle katten Sören Färnström, en siames och en Sibirisk kattunge vara med i filmen.
Väl på plats fick jag vänta på min tur och jag hade en egen sminkloge – inte illa!

Där fanns en stooor spegel så att man kunde spana in sig själv från alla håll och kanter så att man var riktigt snygg innan det var dags att äntra studion.

Matte fixar till det sista….


Jag satt med husse i soffan ett tag också för att spana om jag såg några kändisar från tv eftersom det var en massa filmer som höll på att spelas in i de andra studiorna.


Alla tvåbenta ville förstås klappa på mej och tyckte att jag var sååå stor och tjusig – nästan som ett lejon  :-) Jag tror att de blev lite ”starstrucked” faktiskt när de såg mej…..alla skulle nämligen fota mej :-)

Det är en del väntade också på sin tur så då passade jag på att ta en liten lur på husses tröja.

Så var det då dags att filma och in i den stora studion följde förstås matte & husse med in tillsammans med de som skötte ljus & kamerorna och det var personal från Lupus foder samt Susanne Hellman Holmström – ni vet hon som pratar om katter och deras beteende på Go kväll på tv? Hon är en riktig kattmamma ska ni veta :-) Och god smak för katter har hon ju också ;-)

Det tog ett tag att spela in – trots att det inte är så många sekunder.
På vägen hem sov jag hela vägen och sedan blev det smaskig mat när jag kom hem och det hade jag verkligen förtjänat :-)

P.S Reklamfilmen visas just nu på kanal 5 och även på TV 4 så håll utkik :-)

För er som har missat filmen så kan ni se den på youtube:

Det var allt för denna gång men vi hörs och ses säkert snart igen.

Tass från Babbis

 

 


Permalänk

Men det var väl på tiden!? Något så självklart är äntligen i hamn!

I går röstade riksdagen igenom regeringens proposition angående förbud mot sexuella övergrepp på djur s.k tidelag.
Och det var väl på tiden att vi återigen fick ett förbud mot detta!
För mej och för de flesta andra har det varit obegripligt att detta har varit tillåtet i ett modernt land som Sverige på 2000-talet!
Men nu så äntligen- den 1:a April träder den nya lagen i kraft och vi är många djurvänner i detta land som är lyckliga över detta!

Ja så har du sportlovet kört i gång och det är många missar som ska fira sportlov medans deras hussar & mattar far fram i skidspåren antingen på längden eller tvären. Medans andra ligger på en solig strand någonstans i världen och njuter av sol och bad. Jag vet ju vad jag skulle föredra ;-)

Det snöar minst sagt mycket här nu och av det blir man trött om man är katt – Babbis sover här skönt på husses tröja

Alla katter sover mycket när det är nederbörd eller snö/regn på ingång – katter är pålitligare än SMHI :-)

Ha en riktigt bra helg allesammans och ta det lugnt i backarna :-)

//Eva


Permalänk

Men åhh…….

Trevlig fredag på er!
Ni har väl inte glömt att det är alla hjärtans dag i dag? ;-)
Iofs så tycker jag att den här dagen är lite av ett kommersiellt jippo och att man ska visa sin kärlek till nära & kära alla årets dagar och inte bara i dag :-)

Just nu bor det två små birmaflickor här och alla som kommer hit utbrister ”-Men åhhh så söta ” och visst är de väl?

Första gången de var här så var de bara 14 veckor gamla så nu börjar de att bli stora damerna :-) De älskar att ligga tillsammans :-)

Två andra – men betydligt större flickor är de här Maine coon tjejerna som är lite äldre; 6 respektive 4 år – men de har barnasinnet i behåll :-)

Det här är min äldsta farbror på pensionatet och han är en Ragdoll

som bor här med sin Russian Blue kompis – också han en ”farbror” :-)
Visst har han fantastiska ögon!

I  kattvärlden räknar katter över 7 år som ”äldre” men jag tycker nog inte att det är någon ålder utan först när de har blivit 10 – 12 år så är de äldre för mej. Dessa två farbröder är dock äldre än så.

Har era katter börjat fälla sin päls ännu?
Mina egna katter håller på sin päls ett tag till för de tror nämligen inte att vintern är slut ännu…..och det tror inte jag heller.

Tittar ni på programmet ”Djurskyddsinspektörerna”?
Det gjorde jag igår och jag blir så ledsen över alla djur som far illa och att vara djurskyddsinspektör är inget enkelt jobb då man får se både oerhört mycket lidande och samtidigt så får de utstå så mycket från de människor som de möter – inte många av de som får ett besök av dem uppskattar det …..  Tur att det finns människor som klarar av det!

Ha en trevlig helg allesammans!

//Eva


Permalänk

Mot ljusare tider!

Ja så var det slut på den här första veckan efter min ledighet och jag måste bara säga att jösses vad tiden flyger fram!

Allt går sin gilla gång med missar som kommer och åker och missar som ska bada & få sina pälsar fixade.

Någon som fick sitt livs första bad här i veckan var den här lilla sötnosen.

 

Hon har haft en tuff start på sitt liv men har nu fått ett hem där hon är högt älskad och där hon har det så bra tillsammans med sin kattkompis. Jag är faktiskt riktigt nöjd med det här kortet eftersom det inte är alldeles enkelt att fota kolsvarta katter ;-)

Jag får mycket förfrågningar om hur man fixar katternas tovor, klipper klor och en massa andra saker som gäller katter och deras skötsel så därför har jag bestämt mej för att ha en liten föreläsning med tips & råd under våren. Mer information angående detta kommer att komma här och på Södra Dalarnas Kattpensionats Facebooksida – så håll utkik!

Det är verkligen grått ute och just i dag regnar det här men visst har ni märkt att dagarna har blivit så mycket längre redan? :-)
Och lyssnar man riktigt noga så kan man faktiskt höra att småfåglarna sjunger lite annorlunda :-)

Jag hittade den här fågelstugan i en butik häromdagen och jag kunde bara inte motstå att köpa den  - visst är den söt :-) ?

 

Ha en fortsatt trevlig söndag!

//Eva