Permalänk

Husdjurshotell

Katten har flyttat vidare så nu äntligen törs jag öppna dörren till balkongen igen. Givetvis har det då blivit ganska mycket kallare än för bara ett par dagar sedan. Eventuellt kommer nästa husdjur i början på nästa vecka. Den lilla mopsen behöver visst ett temporärt boende i två veckor. Nu är han ju så stor att han klarar sig ensam på dagen utan att lämna en hög på golvet som tack, så det borde inte vara något bekymmer. Morgonpromenad är för övrigt en underskattad aktivitet som jag funderar på att införa eftersom jag inte kommer mig för att röra på mig annars. Nu känner jag mig själv så väl så jag vet att det aldrig kommer att hända för jag är för trött på morgonen, men med en hund så har man inget val. Således en mycket god anledning att sopa bort katthåren och göra i ordning för nästa övernattande gäst.


Permalänk

Party like a rock star

För några år sedan när någon inför min födelsedag frågade vad jag fyllde brukade jag svara med saker om ”lika mycket som ett vanligt golfhandicap, min skostorlek eller storleken på mina byxor”. Nu har jag kommit upp i åldern av en sliskig spansk likör. Inte så illa det!

I går firades det som sig bör med ett litet kalas. Fick ett mail i början av veckan från en av ägarna på skandinavbaren som undrade om jag ville komma dit på fredag för det skulle nämligen vara livemusik. Utmärkt svarade jag, jag samlar ihop de som inte är på semester så kommer vi. De flesta jag känner utanför jobbet är nämligen på semester, men kollegorna kan man alltid lita på. Så vi var ett litet gäng som gick dit och käkade och lyssnade på live musik av det ännu oupptäckta, men fantastiskt duktiga bandet,  The Magic Eightball från UK.

När har man varit med om att ett rockband och hela publiken sjungit Happy Birthday för en?? Det var en riktigt trevlig kväll. Personalen hade till och med bakat en prinsesstårta!

Fantastiskt god. När bandet var färdiga stannade de kvar och kalasade med oss de också. Som någon sa, de har säkert fler åhörare om de repar i ett garage – men publiken var otroligt entusiastisk och grabbarna i bandet verkade nöjda och glada. Trevliga var de också. Hoppas att de blir riktigt kända för då kan jag säga att jag är kompis, på riktigt, med en rockstjärna på facebook!


Permalänk

När katten är borta

Kollegans katt skulle egentligen vara home alone från torsdag till måndag. Grannen skulle komma in med mat en gång om dagen men i övrigt skulle den klara sig själv. Tyckte synd om den lilla kissen så jag bjöd hem henne till mig. Så igår installerade sig Nala igen, hon har varit inneboende flera gånger tidigare.

Det är nästan lika varmt här som det är i Dalarna så varenda fönster, liksom dörren till balkongen, står öppna. När katten kom drog jag igen dörren, men fönstren var fortsatt öppna. (Man viker dem inåt så längst ner är det bara en liten glipa och längst upp är det kanske en decimeter – borde vara omöjligt för en katt att krypa ut där resonerade jag.

I morse var dock katten inte att finna. Jag letade under sängen, under soffan, bakom bokhyllan, i garderoben, bakom tvättmaskinen, i tvättmaskinen – ingen katt. Så stor är inte lägenheten så med stigande panik kunde jag bara konstatera att katten var missing in action – M.I.A.(U).

Inte ens en katt klarar ett fall från fyra trappor så jag gick en sväng runt huset för att se om det skulle ligga någon platt katt där men det gjorde det inte heller. Var tillslut tvungen att komma iväg till jobbet så jag la fram några skivor med kycklingpålägg och hoppades att om hon var kvar i lägenheten skulle hon känna lukten och komma fram och äta upp dem.

Efter ett par timmar på jobbet stod jag inte ut längre – jag var tvungen att åka hem och se om missen kommit till rätta. Det första jag såg när jag kom in i köket var en orörd matskål där några nu torkade skivor kycklingpålägg låg. Snyft! Letade en gång till nu uppe på den 3 meter höga bokhyllan. Kom sedan att tänka på att under tvn står det en dvd och en digitalbox och bredvid dem är det ett litet utrymme, stort nog att rymma en katt. La mig ner på golvet och tittade. Där var det fullt med damm men inte en katt i sikte. Reste mig sakta upp och vände mig om. Där står den här busen och stirrar på mig och verkar säga något i stil med ”Vad f-n håller du på med?”

Jag hörde inte ett ljud innan, hon bara stog där så jag har ingen aning om var hon hållit hus. Finns tydligen ställen i lägenheten som inte ens jag vet om. Dessa lär förutom damm nu också vara fulla av katthår.


Permalänk

En god skatt förlänger livet

För en månad sedan när jag precis kommit hem från sjukhuset fick jag sådär en räkning per dag från en eller annan doktor. I Luxemburg fungerar det som så att när man går till läkaren eller tandläkaren så får man en räkning på hela beloppet. När man betalat den skickar man in kvittot till sjukkassan och får pengar tillbaks. Beroende på vad man gjort är det olika stor del som man får betala själv.

Här om veckan samlade jag ihop räkningar på den nätta summan av 1138 EUR och skickade in. Idag fick jag så brev från sjukkassan som meddelade att de inom 14 dagar kommer att refundera EUR 1085. Min kostnad för kalaset 53 EUR. För mindre än en svensk femhundring har jag blivit opererad, fått träffa läkaren som opererade mig en gång innan operationen och tre gånger efteråt. Jag har varit på scanning och röntgen vid 5 olika tillfällen. Till och med ett besök hos tandläkaren fanns inklämt bland allt annat. Fyndpris!

Nackdelen är givetvis att man måste ut med pengarna först och det finns säkerligen de som både är värre sjuka och har lägre inkomst än mig. Men då hittade jag en liten not på baksidan av pappret som informerade om att ingen behöver betala mer i egenandel än 2,5% av förra årets bruttolön. Då har man rätt att begära en extra refund.

Självklart är det någon som betalar resten av mitt kalas – jag själv bland annat, på skattsedeln. Men gissa vad, det gör jag gärna! Så länge skatteslantarna används förnuftigt tycker jag det är helt ok att betala skatt.


Permalänk

Vem i hela världen kan man lita på

Under min vecka i Sverige hämtade jag ut det obligatoriska bokpaketet som jag beställt på nätet. Det innehöll diverse deckare på ljudbok samt annat smått och gott. Kändes inte helt rätt att börja läsa del två av Kristian Gidlunds tankar just nu – det sparar jag till ett senare tillfälle. Gav mig därför i kast med den här – den har jag länge velat läsa:

Jag har inte hunnit mer än börja, men jag förstår redan varför det blev så mycket fuss kring den. Var och varannan journalist känner sig antagligen kränkt – för att inte tala om alla samhällets ”offer” som tagit upp plats i media. Hoppas att de skäms, men det har de väl knappast vett till. Det är ju ett under att någon fortfarande vill bli polis, läkare eller god help LÄRARE när man tänker efter hur mycket skit dessa som grupp får ta för att media blåser upp enskilda fall och låter inblandade personer utnämna sig själva till experter. Man ska inte tro på allt man hör och läser, inte på Hanne Kjöller heller har jag hört, men man behöver bli påmind om att det ofta finns flera sidor av saken och att allt är inte sant bara för att man läser det i tidningen.

 


Permalänk

Fullsmäckade semesterdagar

Har man bara en veckas semester får man se till att fylla upp de dagarna på bästa sätt. Och det har jag verkligen gjort. Känns som jag hunnit med massor sedan solen och inte minst två riktiga solstrålar dök upp i Malung i onsdags.

Torsdagen var den stora dansardagen som vi givetvis började med att gå på Tony Irvings Dansskola uppe på parken i. Mycket underhållande. Tror inte det hade blivit många poäng utdelade om Tony haft med sig sina numrerade skyltar, men roligt var det. Tony bjöd friskt på sina syrliga kommentarer, speciellt till en besservisser i ”gnussar” t-shirt.

På kvällen svidade vi om till buggbyxor och gav oss ut och testade våra nyvunna danskunskaper. Lika roligt det med.

Fredag och lördag ägnades åt återhämtning och påfyllning av energi ute vid stugan i skogen. Helt fantastiskt så avslappnande det är att sitta mitt ute i blåbärsriset på en sten och göra inget. Badkruka som jag är kunde jag denna gång skylla på att mitt ärr inte är helt läkt ännu så jag avråddes av doktorn från att bada, men de andra tog sig både ett och två dopp. Enligt säkra källor var det inte så kallt, men jag är inte säker på att man frågat alla…

Ska visst bli rena värmeböljan i Dalarna nu till veckan som kommer, så jag hade gärna stannat kvar längre. Nu blev det inte så och då får man vara glad för det man fick med sig.  Och det var inte så lite det!

 


Permalänk

Världsarv

Underbart att vakna upp en morgon och veta att den sportsliga världsordningen är återställd. Grattis Tyskland till en mycket välförtjänt VM-seger! Det gläder mig särskilt att det var kollektivet som vann, inte en individuell spelare med 10 hangarounds.

Ända sedan jag flyttade från Sverige och Dalarna har jag passat på att göra sånt som jag inte gjort tidigare när jag kommit hem på lite ledighet. Idag blev det således premiärtur för min del till Falu Gruva, mycket spännande.

Mycket möjligt att jag är den enda med rötterna i Dalarna som inte besökt detta världsarv tidigare – men om det skulle vara någon ytterligare som ännu inte varit där så säger jag som Nike – Just do it! Väl värt ett besök. Tyvärr hann vi inte med Dalarnas museum så det sparar jag, väntar på att Hagströmsamlingen ska bli en permanent utställning.


Permalänk

Hello Dolly

Hade jag fått reseförbud för nästa vecka av doktorn så hade jag ändå åkt upp till Sverige över helgen. Ville för allt i världen inte missa fredagskvällens stora begivenhet i Globen – Dolly Parton!

Det är ett rent nöje att se en fullblodsartist underhålla – oavsett vad det är för typ av musik. Kan inte komma på någon annan artist som behärskar fler instrument än Dolly. Hon rev av banjo, fiol, saxofon, kyrkorgel samt en handfull andra. Musiken skriver hon själv och humor har hon. Det var underhållning från första stund!


Permalänk

Vänner i alla väder

Det finns inga dåliga väder – bara dåliga vänner! De bra vännerna kommer på grillkväll även när det spöregnar och de fixar tak över huvudet till grillmästaren.

Slog upp det lilla ”öltältet” jag fick förra året i vardagsrummet den här gången och det gick alldeles utmärkt det med. Så blev det grillspett och burgare på el-grillen. Kubbspelet var dock mer anpassat för utomhusbruk än för parkettgolv så det har vi innestående tills senare när vädret blivit bättre! Att ingen börjat göra kubb som man kan spela inne är närmast förvånande :-)

Börjar min semester i eftermiddag med första anhalt Stockholm. Innan det blir dags att kasta sig ut i dansbandsvimlet ska jag till globen och se på Dolly Parton igen. Det är show det – Olle Jönsson släng dig i väggen!

 


Permalänk

Bubblor på burk

Bänkad i fotbollssoffan plockar jag fram dagens lilla godbit, något så fiffigt som en burk med bubbel. Det brasiliengröna nagellacket till trots hejar jag på Tyskland (och det verkar ju gå vägen).

För ett planeringsfreak som mig är det här med att vara sjuk och gå och vänta inte helt optimalt. Jag gillar att ha massa saker bokade i kalendern, gärna någon resa – lång eller kort – som man kan gå och längta till. Nu kan jag inte planera något eftersom jag inte vet vad det blir för efterbehandling och när den startar.

Som tur är, om jag får säga så, hade jag inte mer än en semestervecka inbokad när jag blev sjuk. Givetvis var det en tur till Malung vecka 29. Biljett bokad Bryssel – Stockholm nu på torsdag kväll och retur söndag den 20:e. Bestämde mig i helgen för att åka upp torsdag kväll oavsett vad. I värsta fall hade jag hittat en returbiljett till förstkommande söndag. Frågade doktorn och han gav mig lov att vara borta hela nästa vecka – Yippieeee – och därav bubblorna! Så nu kan jag börja planera in massa roligt för den veckan, och det tror jag inte blir några problem.